Her er Danmarks fem bedste CIO’er lige nu:Se de fem nominerede til prisen som Årets CIO 2024

Artikel top billede

(Foto: АрміяInform / Youtube)

Svenske fotofælder forsvinder på mystisk vis: Frygtes ombygget til russiske droner

Fotofælder bliver brudt op og plyndret på stribe langs de svenske lande- og motorveje. Russiske spiondrone-byggere mistænkes for at stå bag

Canon spejlreflekskameraer synes at være i høj kurs hos hvad der ligner organiseret plyndring af svenske fotofælder.

Dusinvis af fartkontroller langs de svenske veje er blevet plyndret for deres indhold af digitale spejlreflekskameraer, skriver den svenske avis Aftonbladet.

Kameraerne er ifølge det ukrainske forsvarsministerium anvendt i hjemmelavede russiske spion-droner, som bliver anvendt i den verserende konflikt mellem Rusland og Ukraine.

Bruges i denne drone

I april måned offentliggjorde det ukrainske forsvarsministerie en video, hvor den russiske Orlan 10 overvågningsdrone blev vist frem, skriver foto-mediet Petapixel.

Heraf fremgik det, at de russiske styrker benyttede sig af en meget rudimentær konstruktion i dronen, hvor blandt andet plastikflasker og konsumer-fotoudstyr som et Canon 750D fra 2015 blev anvendt som det primære kamera.

Det ukrainske forsvarsministerie her oplyst, at modellen ofte benyttet i luftrummet over Donbas regionen til rekognoscering og justering af artilleriild.

Tyveri for over 170 millioner

Ifølge de svenske trafikmyndigheder er over 100 fotofælder blevet berøvet for deres kamera-udstyr. Myndigheden vurderer, at det koster 250.000 svenske kroner at udskifte de havarerede fartkontroller. Det svarer til næsten 170.000 danske kroner og over 17 millioner kroner sammenlagt.

I de fleste tilfælde er boksene brudt op, hvorefter det kun er kameraet som er taget ud af vejsidekabinetterne.

Det svenske sikkerhedspoliti SÄPO oplyser, at de er bekendt med tyverierne, men kan ikke kommentere yderligere på efterforskningen, lyder det.