Artikel top billede

(Foto: Sam Oxyak)

Ny russisk lov bringer 100.000 it-ansatte i usikker situation

Rusland risikerer at miste tusinder af it-folk på grund af en ny lov, som vil ramme fjernarbejdere.

Den russiske it-sektor har allerede fået en del slag i det forgangne år, efter Ruslands invasion af Ukraine, hvilket har ført til sanktioner fra Vesten – både stater og virksomheder – der har ramt sektoren.

Det ser dog ud til, at 2023 ligeledes kan blive et hårdt år for folk i den russiske it-sektor.

Ny lovgivning, som ifølge planen vil træde i kraft i løbet af året, vil nemlig ramme russiske fjernarbejdere inden for it-branchen.

Lovgivningen kommer i et forsøg fra den russiske regering på at få lokket mange af de russiske arbejdere, som har forladt landet, men fjernarbejder, hjem igen.

Der bliver nemlig fremsat forslag om at forbyde fjernarbejde i visse erhverv.

Det skriver Reuters.

Lovgivere i Rusland frygter, at russiske it-professionelle vil ende med at arbejde i NATO-lande og ende med at dele følsomme sikkerhedsoplysninger. Derfor har de foreslået at forbyde nogle it-specialister at forlade Rusland.

Det er endnu uvist, hvilke it-professionelle, der konkret er tale om. Ruslands digitale ministerium har dog fastslået, at et totalforbud vil ramme for hårdt.

"I sidste ende vil den, der kan tiltrække det mest talentfulde personale, inklusive dem fra udlandet, vinde," lød det i en melding fra ministeriet tilbage i december, skriver Reuters.

Mediet skriver, at omkring 100.000 russiske it-specialister lige nu arbejder fra andre lande, og de er derved i 'farezonen', selvom det ikke vil være allesammen, der rammes.

Der har også været ytret tanker om, at fjernarbejdere skal beskattes ekstra – en idé som Vyacheslav Volodin, formand for Ruslands underhus i parlamentet også kaldet Statsdumaen, har foreslået.