Her er Danmarks fem bedste CIO’er lige nu:Se de fem nominerede til prisen som Årets CIO 2024

Artikel top billede

(Foto: Sam Oxyak)

Microsoft og AWS blokerer for deres cloud-tjenester i Rusland efter krav fra EU

De store cloudleverandører suspenderer russiske kunder. Det sker som følge af endnu en sanktionspakke fra EU.

Store cloud-leverandører suspenderer sine cloud-tjenester i Rusland.

Det sker for at leve op til EU’s 12. sanktionspakke mod Rusland som følge af krigen i Ukraine. Denne pakke er trådt i kraft i dag, 20. marts.

Det skriver flere medier heriblandt Windows Central og Forbes’ russiske afdeling.

En af Ruslands største distributører af disse cloudtjenester Softline skriver i en meddelelse, at Google, Amazon og Microsoft suspenderer adgangen til cloud-produkter i Rusland fra 20. marts 2024.

”For russiske virksomheder betyder det, at det vil være umuligt at bruge disse produkter eller få adgang til dataene i dem fra den 20. marts 2024,” står der i meddelelsen fra det russiske selskab.

"Træk stikket til Rusland”

Softline anbefaler derfor russiske kunder at sikkerhedskopiere data fra Microsoft, Amazon og Google cloud-produkter for at undgå tab af information.

Softline har oprettet en kanal på kommunikations-appen Telegram, hvor selskabet efterfølgende har kommunikeret til kunderne vedrørende disse ændringer.

På denne kanal har det russiske selskab oplyst til kunderne, at Microsoft er i overvejelser om at udskyde ændringerne til næste måned, skriver The Record, hvilket Microsoft ikke har villet kommentere overfor mediet.

Det betyder dog ikke umiddelbart, at restriktionerne bliver aflyst.

"Dette annullerer ikke de pålagte restriktioner, men det giver en realistisk tidsramme til at indsamle data og opsætte driften af ​​en alternativ infrastruktur," meddeler Softline.

Det er også meddelt fra Softline, at følgende produkter står til at blive udelukket fra Rusland: Power BI, samt Microsofts Azure-tjenester, SQL Server, OneDrive og PowerShell.

Tilbage i marts 2022 valgte Microsoft at stoppe for nysalg til russiske kunder, og i august 2023 gjorde Microsoft, så russiske kunder heller ikke kunne fornye Microsoft 365-abonnementer.

Der har tidligere været forlydender om en sådan retræte fra det russiske marked fra cloud-leverandørerne.

”Vi tror på, at det er et spørgsmål om hvornår, og ikke hvorvidt, at Amazon, Microsoft, Google og Oracle begiver sig ned at det spor,” sagde senior-analytiker hos Wedbush, Dan Ives, til Geekwire allerede i 2022 og fortsatte:

”Med de uhyrligheder vi har været vidne til, har tech-virksomhederne et meget enkelt moralsk valg, og det er at trække stikket til Rusland.”