Artikel top billede

(Foto: Sam Oxyak)

It-folk i titusindvis forlader Rusland: Søger mod Tyrkiet og Emiraterne i stor stil

Mere end 50.000 russiske it-specialister er på vej til at forlade Rusland i det, der kan blive den første bølge i en kæmpe ‘brain drain.’

Titusindvis af russiske it-specialister er på vej til at forlade Rusland og søge mod andre lande, hvor der er bedre muligheder for at skabe sig en karriere.

Mere end 50.000 russiske it-specialister har allerede besluttet at forlade Rusland, og flere er på vej.

Sådan lyder det fra Sergey Plugotarenko, der er direktør for den russiske it-brancheorganisation RAEC [‘Russian Assocation of Electronic Communications’], i en blogpost.

Ifølge ham søger de russiske it-folk især mod lande mod Tyrket, Emiraterne, Armenien, Georgien, de baltiske lande samt Sydøstasien.

Han kalder den massive udflytning for “den første bølge.’ Den vil blive fulgt af flere bølger, hvor de russiske it-specialister søger andre græsgange.

Sergey Plugotarenko forudser, at den næste bølge vil finde sted til april, hvor endnu op mod 100.000 it-specialister vil søge væk fra Rusland.

Årsagen er klar: Krigen i Ukraine har skabt usikre arbejdsvilkår - ikke mindst på grund af de sanktioner, der har ramt Rusland i den seneste tid.

De har “radikalt ændret det digitale miljø i Rusland på et par uger på grund af hidtil usete sanktioner og på grund af it-giganters og vestlige platformes exit fra Rusland,” lyder det fra direktøren.

Rusland er klar over problemet, og præsident Vladimir Putin har indført forskellige former for tiltag, der skal sikre, at it-folkene bliver i Rusland.

De tæller blandt andet skatte-lettelser, fordelagtige låne-muligheder og lignende.

Som i de vestlige lande er der også i Rusland mangel på dygtige it-folk.

Sergey Plugotarenko peger på, at de russiske virksomheder konkurrerer med både multinationale selskaber og alverdens andre selskaber om it-folkene.

Ifølge ham trues også det russiske digitale iværksætter-miljø af krigen og sanktionerne, og det er noget, som han mener, at den russiske regering omgående må tage hånd om.

“Ifølge RAEC kan antallet af platformansatte i 2024 overstige 10 millioner mennesker. Gennemsnitsalderen for selvstændige er 35 år, det vil sige, at de er unge og aktive mennesker, hvoraf mange er beskæftiget inden for it-området. Tabet af dette lag af specialister kan føre til negative konsekvenser ikke kun økonomiske, men også sociale og demografiske,” skriver han.

Mange store it-selskaber har i den seneste tid lukket og slukket for alle aktiviteter i Rusland, hvor de i mange tilfælde har haft tusindvis af medarbejdere.

Det gælder blandt andet danske Columbus, der fornylig solgte hele den russiske forretning til spotpris.

Du kan læse hele hans post her (på russisk): Рынок волнуется раз: как удержать ИТ-специалистов в России.