Artikel top billede

(Foto: Yandex)

El-selskab har trukket stikket til russisk datacenter i Europa: Har i ugevis været tvunget til at køre på diesel-generatorer

Et finsk forsyningsselskab har lukket for strømmen til et datacenter, der tilhører Yandex, som ofte omtales som Ruslands svar på Google. Datacenteret kører ifølge et britisk medie nu på diesel-generatorer.

Det finske forsyningsselskab Ilmatar har annulleret en aftale om at forsyne den russiske internetgigant Yandex' datacenter i det sydlinge Finland med grøn energi.

Det betyder, at selskabet nu i stedet er tvunget til at drive datacenteret ved hjælp en god gammeldags hostende diesel-generatorer.

Det skriver det britiske tech-medie The Register.

”Vi kan bekræfte, at vi har annulleret forsyningsaftalen med Yandex Datacenter i Mäntsäla,” oplyser Juha Sarsama, chef for Ilmatar, til The Register.

Yandex bekræfter ligeledes over The Register, at selskabets finske datacenter har været afskåret fra adgang til det finske el-net siden den 25. april.

Ikke ramt af officielle sanktioner

Yandex er grundlagt af rigmanden Arkady Volozh, og selskabets forbindelse til den russiske har været genstand for spekulation i kølvandet på på Ruslands invasion af Ukraine.

Men ifølge The Register er selskabet ikke ramt af nogen officielle sanktioner i Finland.

Det finske energiselskab Ilmatar ønsker med henvisning til kontraktlige forpligtelser ikke at oplyse til The Register, hvad den præcise årsag er til, at datacenteret har fået annulleret sin forsyningsaftale.

Ruslands svar på Google

Yandex er indregistreret i Holland, men langt de fleste af selskabets aktivier er placere i Rusland, og det er i dag Ruslands største it-firma.

Ofte bliver Yandex omtalt som det det russiske svar på Google. Det skyldes, at selskabet blandt andet står bag Ruslands største søgemaskine og samtidig driver en public cloud-platform.

Ifølge The Register har Yandex fem datacentre, hvor de fire ligger i Rusland, mens det femte altså er placeret i det sydlige Finland.

Efter den russiske invasion af Ukraine er handlen med selskabets aktier på Nasdaq-børsen blevet indstillet, og samtidig har vestlige samarbejdspartnere som Uber, Grubhub og DuckDuckGo opsagt samarbejdet med Yandex.