Artikel top billede

Det forholdsvist store kamera kan let sættes på toppen af din laptop. (Foto: Jabra)

Test: Hvis jeg svømmede i penge, så var dette 4K-webcam mit

Test: Jabras Panacast 20 er blandt de fedeste og lækreste webcams, som jeg nogensinde har prøvet. Teknologisk er det i topform, og da det samtidig har lækker metal indpakning, er der ikke meget at være ked af. Altså bortset fra prisen.

At deltage i et videomøde er nok ikke nyt for mange af ComputerWorlds læsere. Heller ikke før lockdown.

Men det var nyt for mange, da statsminister Mette Frederiksen lukkede landet. Og mange fandt også ud af, at det lille kamera i deres bærbare alligevel ikke var så godt, som sælgeren ellers havde lovet.

Salget af plastik-webkameraer toppede og mange er, indrømmet, da også bedre og med flere gode funktioner end det, som du finder i mange bærbare eller i eksterne skærme.

Men der er stadig tale om prisoverkommelige og helt igennem grimme løsninger. Det er der råd for: Panacast 20 er fremstillet i meget lækkert metal og leverer høj klasse.

Og den koster også kassen. For hvor du nemt kan få et godt webkamera for pænt under 1.000 kroner, så skal du punge mere end det dobbelte ud for Jabras bud på et webcam. Nærmere bestemt 2.185 kroner.

Bygget som en tank

Det otte centimeter dybe kamera vejer da også hele 136 gram. I bunden finder du en lille anordning, som du kan vippe ud, så du kan sætte den på toppen af din skærm. Stationær eller laptop. Her finder du også gevind til stativ, hvis du ønsker det.

Gummibelægningen i bunden sikrer, at den ikke skrider. Og til trods for, at det ser lidt stort ud på en ultra flad skæm, så hænger det fint. I bunden finder du også USB-C tilslutningen.

Har du tykkere skærme end de 37 millimeter Panacast kan klare, så er det straks mere problematisk

De eksempler er sjældne. Men min gamle Apple Cinema Display på 30" kunne Panacast ikke sidde på.

Den gamle, men stadig gode skærm, er da også hele 46 millimeter tyk. Og bruger nok også strøm som fire skærme af samme størrelse i dag. Men det er en helt anden historie.

Størrelse og vægt betyder, at du ikke lige tager kameraet med i inderlommen. Men der medfølger heldigvis et lækkert etui, hvor der også er plads til USB kablet.

Enkel og god app

Du skal bruge Jabra Direct, og det er reelt et meget simpelt stykke software. Det er ment i bedste betydning, for du behøver ikke indstille ret meget for at alt fungerer.

Ud over at kunne zoome, slå den indbyggede mikrofon til og fra, vælge om du vil have billede-i-billede samt lignende. Ja, så er kameraet reelt selvkørende.

Installationen er meget enkel og den starter op helt automatisk. Du kan justere centrum af billedet via appen, og det kommer du til.

Softwaren sikrer nemlig, at brugeren altid er i centrum i billedet. Desværre er det ofte meget af overkroppen og ikke kun hovedet. Så her kan du med fordel zoome ind.

Fremragende i brug

Bortset fra den lille fejl i zoom delen, fungerer kameraet helt gnidningsfrit. 4K kvaliteten kombineret med HDR giver meget skarpe billeder. Og heldigvis også billeder, der ser naturlige ud.

Selv ved dårlige lysforhold kunne det genere gode billeder. Den automatiske lyskorrektion fungerer rigtigt godt.

Panacast napper i øvrigt 90 graders vinkel og har indbygget mikrofon.

Denne fungerer fint, men en ekstern model vil give endnu bedre lyd. Eventuelt en med både lyd- og mikrofon, som Jabras Speak 750 eller lignende, kan med fordel parres med kameraet.

Køb hvis du har råd og behov

Alt i alt er der ikke meget at være ked af, ud over prisen. Kameraet er ganske enkelt fremragende bygget, fungerer rigtigt godt, og er lidt af en perle til private.

Det kan naturligvis også bruges, og er langt hen ad vejen bygget til erhverv.

Så brug alle de argumenter, som du har i ærmet, næste gang du skal overbevise regnskabschefen om, at du har behov for et nyt webkamera. Du vil ikke fortryde det.


Loading ikon