Artikel top billede

Rusland skruer ned for gas-eksport: Kan ramme verdens chip-producenter hårdt

Ruslands plan om at skrue kraftigt ned for sin gas-eksport kan komme til at ramme verdens chip-producenter hårdt.

Det kan komme til at ramme chip-industrien hårdt, at Rusland vil skrue ned for eksporten af en række ædle gas-arter.

Den globale chip-industri anvender i nemlig i stor stil gas fra Rusland til produktionen af chip - især de tre ædle gasarter neon, argon og helium.

Alle tre gas-arter anvendes til produktionen af chip til alt fra smartphones over vaskemaskiner og til biler og industri-maskiner.

Rusland og Ukraine leverede før invasionen af Ukraine tilsammen omkring 30 procent af den globale chip-industris forbrug af neon-gas.

Neon blev her opsamlet som et biprodukt i den omfattende russiske stålproduktion og dernæst forædlet i Ukraine - blandt andet i Odessa og Mariupol, som i dag er hårdt ramt af krigen.

Ruslands præsident, Vladimir Putin, har imidlertid nu besluttet at skrue ned for leveringerne af de ædle gasarter til ‘fjendtlige lande,’ som det hedder.

Ifølge CNN har den globale chip-industri været i gang med at omstille sig fra sin afhænghed af de russiske gas-leverancer siden 2014, hvor Rusland invaderede Krim-halvøen.

Ifølge analytikere står Sydkorea til at blive ramt af de begrænsede gas-leverancer først, da Sydkorea ikke selv har store gas-producenter som det er tilfældet i USA, Japan og EU.

Sydkorea er hjemsted for Samsung, der er en af verdens største chipproducenter.

Alt peger nu på, at Kina står til at overtage en stor del af leverancerne af ædel-gasser.

Kina har ifølge CNN siden 2015 investeret massivt i udviklingen af blandt andet faciliteter til forædling af gasserne fra industri-produktion