Her er Danmarks fem bedste CIO’er lige nu:Se de fem nominerede til prisen som Årets CIO 2024

Artikel top billede

(Foto: Twitter)

Det her er spydspidsen af Ruslands skrantende cpu-industri – ingen afløser er i sigte

Den russiske chip-industri havde planer om at introducere en interessant 48-kernet cpu til landets it-industri. Det ser dog ud til at være dødfødt nu.

Handelsrestriktioner og sanktioner sætter en række strenge begrænsninger til, hvad den russiske it-sektor kan anvende af hardware til at holde it-services og it-virksomheder kørende.

Af samme grund følges udviklingen af, hvad der kan blive den sidste nye processor i Rusland nøje.

Her er det den russiske chip-producent Baikal Electronics mest avancerede processor, der giver indikationer om, hvad landets egen chip-industri kan mønstre, når vestlige og sydvestasiatiske teknologi ikke kan anvendes.

Twitter er en af selskabets nyeste top-chip, BE-S1000 processoren, dukket op i et sæt røntgen-scanninger, som viser hvordan processoren er bygget op.

Et væld af kerner

BE-S1000 processoren viser sig at være rig på regnekerner, med i alt 48 regneenheder at rute med.

De enkelte kerner er baseret på ARM Cortex A75 arkitekturen fra 2017, som blandt mange andre processorer er at finde i Qualcomms Snapdragon 845, som man kunne finde i flagskibstelefoner fra 2018 som Samsung S9 og Google Pixel 3.

Processoren er lavet til at passe ind i FCLGA-3467 kompatible bundkort, hvor den kan fungere selvstændigt eller i dual- eller quad-processor konfigurationer. Der kan samtidig adresseres op til 768 gigabyte ram.

Til trods for en velvoksen størrelse på 602 kvadratmillimeter, skulle strømforbruget være på omkring 120 watt og kræver derfor ingen indviklede køleløsninger, noterer hardware-mediet Tom’s Hardware.

På niveau med 2017-hardware

Til trods for, at der her bydes på hele 48 kerner, der snurrer med op til 2,0 GHz, leverer den russiske processor ikke ydelse, der kan måle sig med nutidens hardware.

Af markedsføringsmateriale fra selskabet fremføres det, at Baikals processor matcher nogle af Intels og AMD’s førende processorer fra 2017, den 20-kernede Xeon Gold 6148 samt AMD’s Epyx 7351 med 16 kerner.

Ifølge dokumentet skulle den russiske processor dog yde omkring en sjettedel højere end en tilsvarende Huawei Kunpeng 920 processor med 48 kerner ved 2,6 Ghz.

Ingen fremtid

Processoren som oprindeligt skulle have haft sin kommercielle debut i 2022 til 2023 står dog ikke til at blive massefremstillet, da den oprindelige taiwanske partner, chip-giganten TSMC, ikke samarbejder med den russiske chip-producent længere.

Den er fremstillet med TSMC's 16 nm FinFET Compact litografi, en printteknologi som stammer tilbage til 2013.

Uhyre langt bagude

Håbet om at have en relativt tidssvarende processor til det russiske marked hviler nu på den øvrige russiske chip-industri, som tæller egne chipproducenter såsom MCST, der fremstiller selskabets Elbrus-chips.

Selskabets mest avancerede processor, den otte-kernede Elbrus-8C er dog langt fra at kunne matche selv ældre Intel-chips som Intel Xeon Gold 6230.

I tests viser 8C-processoren, som er fremstillet med den outdatede 28nm litografi, sig at være overhalet med flere banelængder.

I en quad-socket konfiguration viser den sig at være 2,6 til 3,2 gange langsommere end Intel-konfigurationen med halvt så mange processorer i SPEC CPU 2017 benchmark-programmet.

Enkelte discipliner får Elbrus-processoren til at falde helt igennem, såsom afvikling af Java-kode hvor responstider er omkring 25 gange længere end i Intel-konfigurationen, skriver Toms Hardware.