Artikel top billede

Game over: Når spilelementer går amok

Med ”You've Been Played: How Corporations, Governments, and Schools Use Games to Control Us All” giver forfatteren en række eksempler på, hvordan det kan have utilsigtede bivirkninger at prøve at lokke brugerne til en bestemt adfærd.

Det er blevet rasende populært at lade apps uddele digitale belønninger med henblik på at fremme en bestemt adfærd – såkaldt gamification.

Smartwatch-brugere får et venligt klap på skulderen ved at nå det daglige skridt- eller trappemål, mens Uber-chauffører holdes til ilden i en løbende konkurrence med ”kollegerne” for at få dem til at nuppe en ekstra tur.

Atter andre firmaer prøver at nudge lagerarbejdere til at løbe lidt hurtigere end alle de andre på gulvet.

Men måske er det ved at blive for meget af det gode.

Ifølge “You’ve Been Played” af Adrian Hon bør udviklere – samt virksomheder, regeringer og alle mulige andre, der anvender digitale redskaber til at fremme en bestemt adfærd – være mere opmærksomme på ikke at misbruge gamification.

For stadig flere erfaringer tyder på, at det har talrige utilsigtede bivirkninger.

Når brugere af eksempelvis fitness-ure læser lange blogposts om, hvordan de nemmere kan nå deres skridtmål – eller endda køber apparater, som automatisk vipper uret og får tælleren til at skyde i vejret – er det mest af alt fjollet selvbedrag.

Men til den mere skadelige ende hører, når børn og teenagers vil gå meget langt for at beholde Snapchat-streaks, hvor de hver dag skal sende en ligegyldig besked til deres venner. Eller når brugere af eksempelvis finansielle apps ”belønnes” for at foretage nye investeringer.

I mange tilfælde har brugerne slet ikke et valg, men er tvunget til at klø på, hvis de vil beholde jobbet – som for eksempel de førnævnte lagerarbejdere. Og så er spillet slet ikke så sjovt længere.

Dertil kommer, at brugerne hurtigt sletter appen (eller lægger uret i skuffen), hvis det bliver for meget med de evige notifikationer om, at man har gjort det godt eller knap så godt, og så er det game over for selv de bedste intentioner.

Men det kan man læse meget mere om i bogen, ligesom man kan se et interview med forfatteren her.

Titel: You've Been Played: How Corporations, Governments, and Schools Use Games to Control Us All

Forfatter: Adrian Hon.