Artikel top billede

(Foto: Niels de Boissezon / Niels de Boissezon)

Test: Jabras nyeste headset giver næsten ingen mening

Et af Jabras bedste headsets til prisen har fået en ringere afløser.

Jeg havde en del fidus til Jabras Elite 4 Active dengang de danske lydspecialister lancerede dem sidste år.

Her var et fuldt trådløst headset til en skarp pris, som måske aldrig rigtig brillerede nogen steder, men som til gengæld heller aldrig skuffede.

Når Jabra så tilbød mig at se på en lignende enhed i Elite 5, skulle de da prøves, måske man kunne håbe på mere af det gode i Jabras mellemklasse?

Ikke meget nyt at melde om

Jabras synes at have sporet sig ind på, hvordan et trådløst headset skal skæres.

Små propper i ergonomiske støbt plast og en afrundet boks på størrelse med en oppustet tændstiskæske, er Jabras vej frem.

Elite 5 deler dog ikke ’Active’-efternavnet, hvorfor den heller ikke får den vandtætte konstruktion, som Elite 4 byder på.

Ingen af delene vil nok holde til en decideret tur med i poolen, men Elite 4 Active har da gentagne gange vist sig ikke at være bange for at blive dyppet.

Selve betjeningen på de to foregår på identisk vis. De tænder og kobler sig til mobilen på samme hurtige og pålidelige vis, når man tager dem op af ladeetuiet – og man kan nøjes med at bruge det ene, som en slags telefon-headset.

Enkelte forskelle

Begge dele byder på aktiv støjreduktion, som gør en god figur uden dog at lukke omverdenen helt ude.

Elite 5 har dog nogle enkelte fortrin, som Elite 4 Active må undvære, som en hybrid-ANC, som kan lade tale og andet passere lidt bedre, eksempelvis på kontoret.

Den dyrere Elite 5 understøtter samtidig flere Bluetooth-kilder på en gang samt Apples AAC-codec, for om ikke andet en teoretisk fordel. Den kommer vi til.

Den største fordel ligger dog nok i driftstiden, hvor Elite 5 er i stand til at holde sig kørende i sammenlagt 36 timer i stedet for 28 timer i Elite 4.

Samme liga

Der hvor man kunne forvente at Elite 5 skulle hæve sig markant over sin mindre søskende skulle være på lydkvaliteten, da den ikke just var meget over det middelmådige i Elite 4 Active.

Og der kommer Elite 5 til kort. Der skal lyttes en del efter, før forskellene bemærkes.

Der er lidt mere luft i toppen og måske en anelse mere bund – men vi er desværre aldrig der, hvor man oplever, at Elite 5 er et cru over sin forgænger rent lydmæssigt.

Der er rettere tale om lidt forskellige lydgengivelser. Og det kan man som bekendt ændre på i forvejen inde i Jabras app, hvor forskellige equalizer indstillinger kan justeres.

Giver ikke rigtig mening

Efter nogle uger med det nye headset, er jeg derfor ikke rigtig blevet overbevist – skulle det da lige være om, at Jabras nye midrange-headset ikke formår at leve op til sidste års budgetbasker.

For Jabra vil nu have 1.100 kroner for herligheden, mens Elite 4 Active til 700 kroner på enkelte måder er bedre end sin nye kollega.

Det bliver derfor også svært at give samme varme anbefaling for den nye Elite, da Elite 4 Active giver så meget mere mening.


Loading ikon