It-aktier går vanskeligt 2005 i møde

Der er lagt i kakkelovnen til et mere normalt år efter et par rigtigt gode år for it-aktierne, da forbrugerne nok vil bremse deres vilde opkøb af it-produkter og spille bolden over til virksomhederne. Rådet fra eksperterne er softwareaktier, ikke hardware.

Det er ved at være sidste udkald, hvis man ønsker del i den seneste tids glade optur blandt it-aktierne internationalt, for 2005 byder på langt mere moderate markedsudsigter.

- Som udgangspunkt forventer jeg, at 2005 ikke bliver lige så godt et år som 2004 ? ikke engang tilnærmelsesvis, siger it-porteføljemanager Klaus Ingemann fra Bankinvest.

Han forudser faldende vækstrater på salget af it-udstyr, og hvor 2003 og 2004 har været rigtig gode år trukket op af ivrige forbrugere, så bliver 2005 et mere normalt år. Han regner også med at den globale økonomiske vækst vil dæmpes.

- Bull-markedet i aktier, som har varet siden foråret 2003, er sandsynligvis tæt på toppen for denne gang, da højere inflation og svagere indtjenings- og likviditetsvækst lurer forude, vurderer Nordeas aktiestrateg, Frank Hvid Petersen i et notat.

Stakket frist for it-aktier

Nordea mener, at aktier i it-sektoren er markant overvurderet, og at det kun er et spørgsmål om tid, inden banken anbefaler, at man skærer ned på andelen af it-aktier i sin beholdning.

- Der er stadig tvivl om vækstudsigterne på grund af svagere ordreindgang og lageropbygning. Det gælder især for halvleder-industrien, og også hardware, mens software synes ok, skriver Nordea.

Ifølge Klaus Ingemann er især it-virksomhederne i USA, som huser broderparten af de internationale it-aktier, tilgodeset af den lave dollarkurs, der forbedrer selskabernes konkurrenceevne og løfter værdien af indtjening, som skabes i oversøiske markeder.

- Ud over dollaren er olien en joker for aktierne. Kommer der en ny prisstigning på olie kan det sende chokbølger til den internationale økonomi, siger Klaus Ingemann.

Software klarer sig bedst

Han vil i 2005 kigge mere efter it-selskaber, der leverer it-udstyr til virksomheder, da han forventer et fald i salget af udstyr til forbrugerne.

Og han vil især søge mod softwarevirksomheder, der ikke er præget af den sammen konkurrence, som udspilles på hardwaremarkedet, hvor der især er et voldsomt prispres på servere.

- Når det er sagt, er der stadig en masse spændende forbrugerrelaterede it-aktier, siger porteføljemanageren.

Her tænker han især på spilselskaber som Electronic Arts og Ubisoft, som godt nok står over for et hul i deres vækstcyklus, men det gør dem også interessante netop nu.

- Hullet opstår, fordi forbrugerne afventer en ny spillekonsol, og det presser aktiekursen, men på langt sigt er aktien interessant, og derfor vil jeg udnytte dykket, siger Klaus Ingemann.

Herudover tror han, at selskaber der sælger ERP-software bør foretrækkes i det kommende år, og her nævner han SAP og Microsoft som gode bud.

Teleaktier billige

Endelig mener Klaus Ingemann, at teleaktier er billige og udsigten til, at selskaberne vil skabe stor likviditet, indfri gæld og udbetale større udbytter til aktionærerne vil løfte kursen på aktierne.

Mobiltelefonselskaberne er han knap så begejstret for, da væksten i det kommende år vil dale, da salget nok mest vil blive præget af udskiftning snarere end tilgang af nye brugere.

Skal man vælge, så skal det være i Fjernøsten, og her nævnes Samsung som den mest interessante.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Also A/S
Salg af serviceydelser inden for logistik, finansiering, fragt og levering, helhedsløsninger, digitale tjenester og individuelle it-løsninger.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
ERP-trends 2024

Bliv derfor inspireret til, hvordan du kan optimere dine systemer og processer når af nogle af de fremmeste eksperter på ERP-markedet dele deres iagttagelser af det aktuelle marked og vurderinger af, hvad vi har i vente de kommende 3-5 år. Vi sætter også fokus på, hvordan udviklingen kommer til at påvirke din organisation, hvordan du bedst forbereder og planlægger ERP-indsatsen og om, hvilke faldgruber du skal være opmærksom på.

02. maj 2024 | Læs mere


Datadrevet forretning: Skab enestående kundeoplevelser med viden og data i centrum

Data står i centrum, når du skal styrke kundeoplevelsen – eller det burde det i hvert fald gøre. På denne konference vil du møde eksperter indenfor CX og komme i dybden med, hvordan du sætter data, transparens og viden til at arbejde for dig i din Customer Experience-strategi.

07. maj 2024 | Læs mere


Kunstig Intelligens (AI) Masterclass - fra futuristisk idé til uundværlig ressource

Velkommen til en Masterclass om kunstig Intelligens (AI) og den transformative kraft, som kan tage din organisation og karriere til næste niveau. AI er gået fra at være en futuristisk idé til at blive en uundværlig ressource for virksomheder over hele verden og har allerede sat sit præg på den måde, som vi arbejder på, træffer beslutninger og kommunikerer med vores kunder.

07. maj 2024 | Læs mere