Hver andet it-firma outsourcer til udlandet

Over halvdelen af den danske it-branche har outsourcet eller flytter opgaver ud af landet de seneste tre år. Ny undersøgelse fra Ledernes Hovedorganisation viser dog, at dansk outsourcing som helhed skaber mindst 7000 nye jobs om året.

Mere end hver anden danske it-virksomhed har sendt jobs videre til udlandet i løbet af de seneste tre år. Det viser en ny undersøgelse foretaget af Ledernes Hovedorganisation.

Gennem de seneste tre år har 53 procent af de danske it-virksomheder enten outsourcet eller flyttet aktiviteter til udlandet.

Dermed ligger it-branchen lige i hælene på traditionelle produktionsvirksomheder, når det handler om at sende jobs ud af landet.

De seneste tre år er der blevet outsourcet mere end nogensinde, men der kommer nok kun en mindre stigning i udflytningen af jobs i de kommende år, lyder vurderingen i undersøgelsen.

Ser man på alle danske opgaver, der bliver løst i udlandet, er det kun otte procent, der er it-opgaver. Fjorten procent af de danske it-opgaver bliver outsourcet til andre danske virksomheder, og det er en andenplads efter almindelige produktionsopgaver.

Outsourcer til danske firmaer

Virksomhederne foretrækker dog fortsat at outsource til en anden virksomhed i Danmark, før de flytter opgaven ud af landet. Undersøgelsen viser, at der de seneste tre år er flyttet 13.500 arbejdspladser på den konto.

12.500 jobs er røget udenlands om året siden 2001, mens der blevet skabt 7.000 jobs i de samme virksomheder om året i samme periode.

Tidligere opgørelser fra de Økonomiske Vismænd viser, at der bliver både skabt og nedlagt en kvart million jobs om året - og derfor mener Ledernes Hovedorganisation, at udflytning og outsourcing som sådan kun udgør en mindre del af de mistede jobs.

Undersøgelsen viser, at halvdelen af de mellemstore og helt store virksomheder flytter opgaverne ud af landet, og at firmaer med udenlandske ejere er hurtigere til at pakke sydfrugterne.

Medarbejderprotest

De 301 virksomheder, der har deltaget i undersøgelsen, peger på at man ikke bør undervurdere den modstand, der kan komme i den danske del af virksomheden, hvis man outsourcer eller flytter opgaverne.

Dermed er der en lang række virksomheder, der kan begynde at mildne medarbejderne, for hver fjerde virksomhed med mere end 10 ansatte har konkrete planer om at outsource eller flytte arbejdspladser ud i løbet af de næste tre år.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Højer og Lauritzen ApS
Distributør af pc- og printertilbehør.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Cyber Briefing: Geopolitik og cloud

Private vs. public cloud - hybride løsninger der sikrer kritiske data. Overvejer din organisation at vende de amerikanske cloud-giganter i ryggen set i lyset af den geopolitiske situation? Vi dykker ned i en dugfrisk rapport og diskuterer mulighederne for en "Plan B".

05. maj 2025 | Læs mere


Virksomhedsplatforme i forandring: Hvordan navigerer du i den teknologiske udvikling?

Hvordan finder du balancen mellem cloud- og hybride løsninger? Hvordan integrerer du legacy-applikationer ind i dit nye ERP-setup? Hvordan undgår du at havne i statistikken over store ERP-projekter, der fejler eller overskrider budgetterne?

06. maj 2025 | Læs mere


Virksomhedsplatforme i forandring: Hvordan navigerer du i den teknologiske udvikling?

Hvordan finder du balancen mellem cloud- og hybride løsninger? Hvordan integrerer du legacy-applikationer ind i dit nye ERP-setup? Hvordan undgår du at havne i statistikken over store ERP-projekter, der fejler eller overskrider budgetterne?

14. maj 2025 | Læs mere






White paper
Tidsbegrænset kampagne: Overvejer du at udskifte eller tilføje printere i din forretning? Vi kan tilbyde én eller flere maskiner gratis