Web-kamera på Læsø skal i Landsretten

Landsretten skal nu vurdere, om elektriker Peter Jensen fra Læsø må have et web-kamera på en antenne til at overvåge Vesterø Havn og sende billederne ud på nettet. Peter Jensen er allerede blevet dømt i Byretten i Frederikshavn. Taber han, er 99,9 af de danske webkameraer ulovlige, mener hans advokat.

Elektriker Peter Jensen fra Læsø har fået grønt lys fra Procesbevillingsnævnet til at anke sin sag til Landsretten, der nu skal tage stilling til lovligheden i det webkamera, som han har placeret på en antenne på sit gule hus på Vesterø Havnegade på Læsø.

Peter Jensen blev i midten af november dømt af Byretten i Frederikshavn til at pille kameraet ned og betale 20 dagbøder på hver 150 kroner.

Retten mente, at det er i strid med loven om tv-overvågning at overvåge et offentligt tilgængeligt område med et webkamera. Den dom skal Vestre Landsret nu tage stilling til.

Godt at få højere vurdering

Og det glæder Peter Lind Nielsen, advokat i Bender von Haller Dragsted, der har været beskikket forsvarer for Peter Jensen under sagen.

- Det er meget fornuftigt, at vi nu får en landsretsafgørelse. Sagen er jo principiel, fordi 99,9 procent af alle web-kameraer skal pilles ned herhjemme, hvis der i denne sag er tale om overvågning, siger han.

Sagen - der er den første af sin slags herhjemme - bliver fulgt med spænding rundt omkring i landet, fordi der findes webkameraer mange steder, der overvåger offentlige områder i Danmark.

Blandt andet tager Politikens webkamera et billede hvert 20. sekund over Rådhuspladsen i København.

TV2/Bornholm filmer over Rønne, der er et webkamera over Nyhavn i København, på Odense Banegård, Odense Rådhus og i Holbæk, Svendborg og Faaborg, mens der findes mere end 100 webkameraer, som viser vejr-billeder fra mange lokationer i Danmark.

Kameraejere: Vi fjerner dem ikke
En række ejere af disse kameraer har tidligere blankt afvist til Computerworld, at de ville pille deres kameraer ned - kort og godt fordi de ikke mener, at der er tale om overvågning.

Det mener Peter Lind Nielsen heller ikke, at der er tale om på Vesterø Havn på Læsø.

- Det er jo ikke overvågning bare fordi man kan genkende sig selv eller én anden person, som man ved, har været foran kameraet. Hvis jeg tager en sjov hat og en sjov dragt på og hopper op og ned foran kameraet kan jeg måske nok genkende mig selv. Men det betyder jo ikke, at jeg kan se, hvem de andre på det halvutydelige billede er, siger han.

Peter Jensen fra Læsø har hele tiden hævdet, at hensigten med kameraet er sende et billede af livet på Vesterø Havn, så sejlere og lokale kan følge med hele tiden.

Filmer vejret

Desuden kan billederne anvendes til at orientere sig om vejrsituationen på havnen samt færgernes ankomt og afgang.

Peter Jensen mener, at billedkvaliteten er så dårlig, at man ikke kan genkende personer, biltyper eller nummerplader

Sagen tog sin begyndelse, da en anden Læsø-bo følte sig generet af kameraet.

Peter Jensen har som et modtræk politianmeldt 29 andre webkameraer til politiet rundt om i landet.

Der er endnu ikke sat en dato på, hvornår Vestre Landsret skal behandle sagen.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
KEYBALANCE A/S
Udvikling og salg af økonomisystemer samt CRM og MPS. Systemer til blandt andet maskinhandlere, vvs-branchen, vognmænd, låsesmede,handelsvirksomheder

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

23. april 2024 | Læs mere


AI Business Excellence Day – sådan folder du mulighederne ud

Mange danske virksomheder har eksperimenteret med AI-projekter af begrænset omfang, men kun de færreste har for alvor udforsket mulighederne i storskala. Det gør vi her! Du vil blandt andet få mulighed for at se eksempler på, hvordan AI kan anvendes som accelerator i storskala og skubber til grænserne for, hvordan det er muligt at integrere teknologien, så potentialet for alvor foldes ud.

24. april 2024 | Læs mere


Unbreakable - sådan sikrer du dig vedvarende og uafbrudt adgang til dine data

Vi dykker ned i værdien af en stabil og pålidelig storage-platform og hvilke muligheder der findes, for at sikre den højeste grad af redundans og tilgængelighed. Områder som date-beskyttelse og cyber-sikkerhed vil også blive berørt.

25. april 2024 | Læs mere