Artikel top billede

(Foto: (c) creativecommonsstockphotos | Dreamstime.com)

Klar dig gennem lavkonjunkturen med digitale investeringer

Klumme: Når Europa på én og samme gang rystes af den værste energikrise i en generation, højt inflationstryk og store geopolitiske spændinger kan man nemt lokkes til at spare sig gennem problemerne. Men virksomheder, som ønsker at komme ud på den anden side med en styrket position, bør dog i stedet foretage langsigtede investeringer i digital teknik.

Denne klumme er et debatindlæg og er alene udtryk for forfatterens synspunkter.

Den sidste store lavkonjunktur i 2008 medførte et betydeligt opsving i finansiering af teknik.

Denne gang anser mange CIO'er imidlertid, at det er selve teknikken, som vil være afgørende for virksomhedernes mulighed for at vende udviklingen og øge indtægterne.

I denne forbindelse har virksomheder med base i Norden et forspring takket være deres positive indstilling til ny teknik.

Eksempelvis er det takket være dette lykkedes Sverige, Danmark, Norge og Finland at beholde top 10-placeringerne i IMD's globale ranking af digital konkurrencedygtighed.

Digitalt velbevandrede medarbejdere, digital natives, er tungen på vægtskålen, når det drejer sig om virksomheder med aktiv vækst under de kommende måneder i forhold til dem, som må kæmpe for overhovedet at overleve.

Ifølge det seneste Hays Global Skills Index er Danmark blandt de hårdest pressede arbejdsmarkeder med en indikator for mangel på talentmatchning på 9,5 af 10.

Bedre anvendelse af teknik kan imidlertid bidrage til at afbøde manglen på kompetence, eftersom fejl kan opdages og afhjælpes hurtigere gennem større automatisering og uden dyre og personalekrævende indsatser.

Ved at implementere og anvende mere avanceret teknik kan virksomhederne desuden lade personalet fokusere mere på tjenester med højere kompetenceprofil.

Som en yderligere fordel imødegås de høje forventninger hos den teknisk erfarne kundebase, samtidig med at der garanteres en modstandsdygtig forretningsmodel.

Det er i særdeleshed vigtigt at kunne forhindre ikke-planlagte driftsstop, som kan indebære betydelige risici for en virksomheds omdømme, og det især i disse tider med økonomisk usikkerhed.
Et robust it-overvågningssystem, som mindsker driftsstop og sikrer, at driften altid kører, kan ikke længere anses for at være et valgfrit "nice-to-have"-værktøj.

En anden vigtig grund til at holde systemerne konsekvent i gang er de sofistikerede cybertrusler, som på kort tid er blevet den største risiko for virksomheder.

Det ville være en alvorlig fejlbedømmelse at skære ned på investeringer i forebyggende teknik og håbe på det bedste.

I disse tider med ekstrem geopolitisk fjendtlighed er det afgørende, at virksomheder forstår, præcist hvor deres sårbarheder findes, og at de handler derefter, for omkostningerne af et cyberangreb kan være skæbnesvangre for en virksomhed, som ikke reagerer hurtigt.

Eftersom it-anlæg fortsat bliver mere og mere komplekse, er det nu afgørende for virksomheder at have et lige så sofistikeret overvågningsværktøj, hvis de vil opnå det overblik over systemerne, som kræves for at kunne indfri kundekravene.

Vi ser gang på gang, at konsekvenserne af utilstrækkelig overvågning først tages seriøst, når det er for sent.

I en tid hvor gevinstmarginerne hastigt reduceres, er virksomhederne på udkig efter effektive måder at sænke omkostningerne på. Men investeringer i effektive overvågningsværktøjer er nødvendige med henblik på langsigtede besparelser.

Hvis virksomhederne ikke har råd til at prioritere modstandsdygtighed, kommer de i sidste ende ikke til at have råd til overhovedet at overleve.

Heldigvis findes der faktisk effektive alternativer, som virksomheder kan anvende sig af for at forbedre forretningen og samtidig skære ned på omkostningerne.

Cloud-it'ens indtog var et betydeligt skridt fremad, og teknikken blev i klassisk nordisk stil implementeret både hurtigt og bredt. Sverige, Finland og Danmark rangerede blandt de fire bedste (med Norge på en flot niendeplads) i et nyt indeks fra MIT Technology Review, som måler, hvor effektivt teknikken i et givet land fremmer cloudtjenesters tilgængelighed.

Storbritannien, som anses for at have en solid anvendelse af cloudteknik, kom derimod slet ikke med i top ti.

De nordiske virksomheders hurtige indførelse af den nye cloudteknik har imidlertid betydet, at den ikke altid er blevet skræddersyet til den enkelte virksomheds behov.

Og cloudteknik, som anvendes på ineffektive måder, kan dermed komme til at indebære højere omkostninger for virksomhederne.

Desuden er det unødvendigt og uøkonomisk at for en sikkerheds skyld have overkapacitet, når det gælder clouden.

Hvis det anvendes korrekt, kan en "digitalt først"-strategi imidlertid medføre både et positivt omdømme og reducerede omkostninger for virksomhederne – for ikke at tale om store bæredygtighedsfordele.

Og eftersom ny teknik gør bæredygtige alternativer skalerbare, risikerer de, som indledningsvist forholder sig skeptiske, hurtigt at blive anset som utidssvarende efternølere.

Derimod har virksomheder, som allerede er begyndt at tage bæredygtighed alvorligt, en fordel sammenlignet med sine konkurrenter.

Klummer er læsernes platform på Computerworld til at fortælle de bedste historier, og samtidig er det vores meget populære og meget læste forum for videndeling.

Har du en god historie, eller har du specialviden, som du synes trænger til at blive delt?

Læs vores klumme-guidelines og send os din tekst, så kontakter vi dig - måske bliver du en del af vores hurtigt voksende korps af klummeskribenter.