Artikel top billede

(Foto: PR-foto)

De kunstige intelligenser går i krig

Fremtidens våbenkapløb mellem stormagter handler ikke kun om krudt og kugler, men også om udviklingen af AI.

Der går aktuelt ikke en dag uden nye historier om kunstig intelligens. Enten fordi endnu en techgigant vil med på det nye goldrush og kobler AI på deres produkt – eller når en chatbot igen er blevet ramt af weltschmerz eller megalomani.

Men det store AI-slag kommer ikke til at stå mellem Microsoft og Google, men mellem supermagterne.

Det er emnet for ”Four Battlegrounds – Power in the Age of Artificial Intelligence” af Paul Sharre, der også er vicepræsident for Center for a New American Security.

Han har tidligere skrevet bogen ”Army of None” om moderne krigsførelse og har også arbejdet som analytiker i det amerikanske forsvarsministerium, hvor han beskæftigede sig med selvstyrende våbensystemer.

Han ved med andre ord, hvad han taler om.

Scharres pointe er, at AI totalt vil ændre både magtstrukturen og den måde, vi fører krig på. Men også have betydning for den måde, krige udløses og afsluttes på.

Vi skal ifølge Paul Scharre ikke frygte for intelligente robotter, der vil gøre oprør (i hvert fald ikke lige foreløbig). Men vi kan med god grund frygte, hvad mennesker vil bruge AI-teknologien til.

Ikke mindst når teknologien anvendes til gavn for det automatiserede, AI-drevne social scoring-undertrykkelsessystem, som Kina har udviklet og nu også eksporterer til et stigende antal lande (og som bl.a. EU's kommende AI Act direkte gør ulovlig).

Andre temaer i bogen er disinformationskrig og AI-assisteret kamp. Her nævner Scharre et eksempel, hvor kunstig intelligens blev oplært i luftkampe i flysimulatorer mod erfarne kamppiloter.

Her endte AI’en med at bliver så god, at den vandt hver eneste slag mod sin menneskelige modstander, der ikke havde en chance for at udnytte det rette brøkdel af et sekund til at trykke på aftrækkeren.

Hvis man som nation ikke ønsker at ende som kan udkonkurrerede kamppilot, bliver man derfor nødt til at overlade krigsførelsen til AI, helt enkelt for at kunne klare sig i våbenkapløbet mellem stormagterne.

Denne situation kalder Scharre for Battlefield Singularity med henvisning til futuristen Ray Kurzweil, der har defineret singulariteten som det tidspunkt, hvor computeren intelligensmæssigt bliver menneskets jævnbyrdige.

Titel: Four Battlegrounds: Power in the Age of Artificial Intelligence.

Forfatter: Paul Scharre.