Artikel top billede

(Foto: Zac Wolff/Unsplash)

Pas nu på, at ChatGPT ikke suger livet ud af dig

Klumme: Jeg ser bunker af muligheder i AI, men i mine øjne er ChatGPT altså ret uinteressant.

Denne klumme er et debatindlæg og er alene udtryk for forfatterens synspunkter.

Lad os tænke tilbage til dengang, da Facebook startede.

Det handlede om at møde folk, man kendte, i et nyt onlineunivers.

Jeg selv var både skeptisk og lettere uforstående. Hvorfor skulle jeg hooke op med alle de overståede kapitler fra både folkeskolen og gymnasiet?

Jeg trodsede derfor Facebooks retningslinjer og kaldte mig blot Hidalgo med reference til en cowboy, der levede sit eget liv.

Således undlod at nævne mit navn og photoshoppede mig selv ind i plakaten for selvsamme film, så man ikke kunne genkende mig.

10 år senere havde jeg godt 5.000 ‘venner’ og et flot reach i mine opslag.

Men efterhånden som kommentarerne voksede i antal, blev de mere og mere ligegyldige og spild af alles tid.

Der var tale om den tidlige generation af “trolls”, som gemte sig bag tastaturet og vred deres sure karklude udover groundbreaking sociale netværk.

I protest lukkede jeg min konto permanent, og væk var alle de ligegyldige relationer. De, der var værd at samle på, connectede jeg i stedet med på LinkedIn. Nå, og hvad så?

Helt på halen

Jo, mens alt nu foregår på LinkedIn for mig, buldrer noget andet frem, og folk kan slet ikke få nok. Jeg taler om ChatGPT, som nogle tror bliver LinkedIns undergang.

Flere og flere lægger opslag op, som er skrevet af denne ”AI-snakkemaskine”.

Folk er faldet helt på halen med begejstrede opslag om, at alt i fremtiden kan stamme fra denne maskine.

Men her må galskaben stoppe: Computere skal altså referere til computere! Hvaba!?!

Helt uinteressant

I mine øjne gør det ChatGPT til noget ganske uinteressant.

Jeg er med på mulighederne ved snakkemaskinen, men vi MENNESKER må også standse op og spørge os selv, hvad SoMe oprindelig var til for. Hvilket tomrum skulle det udfylde – for det er, som om at tomrummet kun bliver større.

Meningen var ellers, at SoMe skulle bringe mennesker fra nær og fjern tættere sammen. Det sker ikke med robotter bag skrivemaskiner.

Hvor er det personlige? Alt handler ikke om optimering og hastighed. Sæt dog et gear ned og så autopiloten fra. Vægt dine ord og dine pointer med din helt egen fortolkning og valgfrie agendaer. Det skal en algoritme ikke. Hvad er det, vi skal nå?

Du vil nok gerne nå så mange som muligt i dine opslag eller i hvert fald de få, som interesserer sig for netop det, du brænder for.

Hvis du forsøger at knække algoritmekoden og bare vil sende mere støj ud i verden, skal du helt sikkert i gang med ChatGPT.

Men hvis du vil være ægte og menneskelig, så find på dine egne ord, opslag og indhold.

Tro mig, jeg ser bunker af muligheder i AI, men læg fokus det rette sted og bevar autenticiteten ved at skrive dine egne, ikke-computergenererede opslag.

Klummer er læsernes platform på Computerworld til at fortælle de bedste historier, og samtidig er det vores meget populære og meget læste forum for videndeling.

Har du en god historie, eller har du specialviden, som du synes trænger til at blive delt?

Læs vores klumme-guidelines og send os din tekst, så kontakter vi dig - måske bliver du en del af vores hurtigt voksende korps af klummeskribenter.