Her er Danmarks fem bedste CIO’er lige nu:Se de fem nominerede til prisen som Årets CIO 2024

Artikel top billede

(Foto: Ditte Vinterberg Weng)

"En maskine og et monster på den fede måde": Danmarksmester i Cybersikkerhed 2023 hedder Alexander Skovsende - og i juniorkategorien er en hemmelig skyggekriger guldvinder

Den nye Danmarksmester i Cybersikkerhed 2023 hedder Alexander Skovensende. Han deler titlen med en mystisk white hat-skyggekriger, der kun står frem med sit online-navn.

"Han er en maskine og et monster på den fede måde."

Det var ordene som cyberlandstræner Jens Myrup Pedersen indledte med, da han ved 22-tiden afslørede dette års vinder af De Danske Cybersikkerhedsmesterskaber 2023.

I dag har 21-årige Alexander Skovsende hevet titlen som Danmarksmester i cybersikkerhed hjem i konkurrencens senior-kategori (deltagere mellem 21 og 25 år).

Det unge hacker-talent har lagt sig ind på førstepladsen med 11890 point - hvilket skilte ham fra dagens andenplads med omkring 3000 point.

Selv om det er første gang Alexander Skovsende i dag modtog guld for sin præstation, så er De Danske Cybermesterskaber (DDC) ikke en ny diciplin for ham. Skovsende deltog nemlig også sidste år, hvor han gik hele vejen til cyberlandsholdet som seniorspiller.

Foruden en plads på landsholdet 2022 og en guldmedalje i De Europæiske Mesterskaber i cybersikkerhed, så har den unge hacker også en titel som Danmarksmester i Programmering under bæltet, som han vandt i 2021.

Efter 12 timers intens kamp, var det en mand af få ord, men et stort smil, der mødte Computerworld, da han gik af scenen.

Hvad siger du til ordene "en maskine og et monster"?

"Det var sjovt nok," fniser Alexander Skovsende, som tydeligt er træt efter den lange krafpræstation.

Kan du genkende den beskrivelse?

"Nogen gange kan jeg godt gå in the zone, og så bare køre derud af."

Du sagde før afsløringen, at du var meget træt, men hvordan har du det nu?

"Jeg er stadig rigtigt, rigtigt træt," storsmiler Alexander Skovsende og ler.

Artiklen fortsætter under billedet...

I juniorkategorien (deltagere mellem 15 og 20 år) er også en gammel kending trådt op på vinderpodiets øverste trin. Spilleren har for tredje gang, i en alder af kun 18 år, formået at blive Danmarksmester i Cybersikkerhed.

Under sit screen name "sebastianpc" inkasserede vinderen, der ønsker at være helt anonym af hensyn til fremtidige karrieremuligheder, 8033 point i konkurrencen, hvilket var omkring 1500 point mere end andenpladsen.

For at beskytte spillerens identiet er der derfor heller ingen offentlige billeder af denne kårig.

Artiklen fortsætter under billedet...

Ligesom de to Danmarksmestre har vundet DM før, så er de også begge to erfarne cyberlandsholdsmedlemmer, som sidste år var med i kampen i Wien, da Danmark vandt guld i De Europæiske Cybersikkerhedsmesterskaber.

Sammen med 23 andre har de to nyslåede Danmarksmestre dermed fået en adgangsbillet til en bootcamp, som afvikles i juni, og er sidste led til endeligt at udvælge de 10 talenter, der skal udgøre det danske cybersikkerhedslandshold 2023.

Artiklen fortsætter under billedet...

De i alt 100 spillere, der var samlet på Aalborg Universitet til den 12 timer lange udfordring fik præsenteret 41 opgaver i forskellige dicipliner.

På andenpladsen i juniorkategorien var Mikkel Broni Simonsen med over 6852 point. Og på tredjepladsen var Oliver Voss Winkler, der stod bag skærmnavnet "Rektedekte", med 5879 point.

I seniorkategorien endte Oliver Lyak på andenpladsen med 8758 point og Astrid Bek kom på tredjepladsen med 7892 point. Dermed er den ellers forsvarende mester de sidste to år vætet af pinden.

Dermed udgjorde fire ud af de seks deltagere i den øverste top tre-kategori medlemmer af det nuværnede cyberlandholdet.

Landstræner tror på guld igen i 2023

Og efter at have set niveauet ved dagens konkurrence, er forhåbningerne hos den nationale cyberlandsholdstræner Jens Myrup Pedersen helt i top:

"Med de præstationer vi har set i dag, tør jeg godt at sige, at jeg tror vi også vinder EM i Cybersikkerhed 2023."

Jens Myrup Pedersen, der foruden sin rolle som landstræner, også er professor i Cybersikkerhed på Aalborg Universitet, minder dog også om, at Danmark ikke er det eneste land, der har brugt tiden siden EM i november sidste år til at udvikle og forbedre taktikker og egenskaber.

"Vi skal huske, at de andre lande også har gået og øvet sig over det seneste år. Og den glædelige nyhed i det er, at jo hårdere feltet til de internationale konkurrencer som EM er, jo mere sikker bliver Europa og vores allierede."

Jens Myrup betegner dette års konkurrence som "det sværeste cybermesterskab nogensinde".