Artikel top billede

(Foto: Dan Jensen)

Har du talt med dit datagrundlag i dag?

Klumme: Generativ kunstig intelligens baseret på de store sprogmodeller er med fuld fart på vej ind i professionelle it-miljøer. På en række områder kan vi spare og optimere med naturligt sprog direkte mod datagrundlaget.

Denne klumme er et debatindlæg og er alene udtryk for forfatterens synspunkter.

Guldet glimter, hvis dit barn, barnebarn eller lillesøster hellere vil være prompt-ingeniør end brandmand eller dyrlæge.

En prompt-ingeniør er nemlig specialist i at stille de spørgsmål i naturligt sprog, som får ChatGPT eller en af dens kolleger til at levere pålidelige og værdifulde svar.

Der er oplagte udfordringer og etiske dilemmaer forbundet med at bruge denne teknologi helt generelt ude i verden, hvor vi kan have svært ved at skelne mellem løgn og latin og mellem menneske og maskine.

Men inde i vores digitale forretnings-systemer forholder det sig noget anderledes.

Har du talt med dit datagrundlag i dag?

Med de store sprogmodeller indlejret i forretningsapplikationen opnår man en meget lavere barriere mellem menneske og det forretningsorienterede datagrundlag.

Du skriver i naturligt sprog til applikationen og får gode svar på ingen tid. Lige om lidt taler du også med dit datagrundlag.

Nu er det ikke nyt at have AI-kapabilitet indbygget i for eksempel ERP-landkabet, men et interface i naturligt sprog tilfører unægteligt et boost af værdiskabelsen. Lad mig give nogle eksempler fra SAP’s univers, hvor vi bl.a. arbejder med API’er fra OpenAI:

• Den digitale assistent tilknyttet CRM-løsningen giver dig et komplet 360 graders view over kunden, før du har det årlige statusmøde.

• I naturligt sprog spørger du om hjælp til at finde funktioner og smutveje i systemet. Her estimerer vi at brugere kan spare op mod to tredjedele af den tid, de bruger på at lede efter relevant information.

• Spørg den digitale assistent om forslag til procesmodel eller forbedringer af procesmodeller. Potentialet er en halvering af arbejdstiden.

No-code kan blive overhalet

Programudvikling

Et helt særligt område er muligheden for programudvikling. Når Jytte i Finans kan beskrive den ønskede funktionalitet i naturligt sprog, og lade den indbyggede AI levere koden, så har vi virkelig sat fart i citizen development.

Hvis denne form for programmering i overført betydning er den selvkørende elbil, ja, så er low-code og no-code hybridbiler med en usikker fremtid foran sig.

Vi overkommer måske for alvor ressourceudfordringen omkring applikationsudvikling, selv om vi naturligvis stadig har brug for en professionel udviklers evaluering og godkendelse af koden, før vi slipper den løs i it-landskabet.

For godt til at være sandt?

Det er kun seks måneder siden, at ChatGPT blev åbnet for hele verden og fik millioner af brugere på ingen tid. Det har naturligt ført til en række advarsler og bekymringer.

Som professionel bruger er det nok afgørende, at man bruger sprogmodellen gennem et API og dermed beholder egne data i sikkerhed. Kunderne har stadig krav på, at deres data er i trygge hænder.

Den afgørende ressource er forretningsdata.

Hvis vi sætter turbo på forretningsdata med AI og med naturligt sprog, så stiger værdien af høj datakvalitet og solid metadata management. (Men det kan AI faktisk også bidrage til).

Et svagt datagrundlag vil blot producere fejl og misforståelser.

Det er også reelt bekymrende, at de store sprogmodeller stort set alle sammen er enten amerikanske eller kinesiske.

Vi har i Europa alle gode grunde til at udvikle og styrke vores muskler på AI-området, og vi skal gå forrest med etiske retningslinjer og regulering.

Når det er sagt, så mener jeg, at AI indbygget i virksomheders it-løsninger ikke er for godt til at være sandt. Vi får et boost i produktivitet.

Klummer er læsernes platform på Computerworld til at fortælle de bedste historier, og samtidig er det vores meget populære og meget læste forum for videndeling.

Har du en god historie, eller har du specialviden, som du synes trænger til at blive delt?

Læs vores klumme-guidelines og send os din tekst, så kontakter vi dig - måske bliver du en del af vores hurtigt voksende korps af klummeskribenter.