Her er Danmarks fem bedste CIO’er lige nu:Se de fem nominerede til prisen som Årets CIO 2024

Artikel top billede

(Foto: istockphoto.com)

Er du og din organisation forberedt på fremtiden? Din nye og fantastiske løsning kan være old school allerede til næste år

Klumme: Den løsning, der i år er den mest fornuftige i forhold til økonomi, sikkerhed eller workflow, kan være mindre attraktiv allerede næste år. Det skal både virksomhedsledere og it-afdelingerne være forberedt på, hvis de vil undgå tidskrævende og dyre omstillinger.

Denne klumme er et debatindlæg og er alene udtryk for forfatterens synspunkter.

Hvis der er en ting, vi har lært af Covid-19 – og senere begivenheder – er det, at danske virksomheder skal indstille sig på, at verden forandrer sig hurtigere end nogen kunne forvente.

Og vigtigere endnu; at virksomhederne skal være klar til at imødegå forandringerne.

Det gælder ikke mindst på området for backup, gendannelse og beskyttelse af data, hvor man før har lagt fem-års-strategier, men den nye normal er, at fremtiden kun er to år væk.

Da Covid-19 ramte verden og førte til, at det ene land efter det andet lukkede ned, blev international produktion og handel hårdt ramt.

Hvad angår backup af data betød det, at mange virksomheder og organisationer oplevede, at de ikke kunne få fat i den hardware, de skulle bruge til at lagre deres data.

Efterspørgslen efter produkter, der bruger mikrochips, eksploderede, da folk blev tvunget til at arbejde hjemmefra, og det førte til, at priserne eksploderede. Også på de servere, som virksomhederne var så afhængige af.

Virksomhederne var hurtige til at omstille deres datalagring til cloudbaserede løsninger, hvis de overhovedet kunne.

Tal fra USA viser, at 61 procent af virksomhederne alene i 2020 migrerede deres data til cloudbaserede løsninger.

Det understøttes af vores Cloud Protection Trends Report fra 2021, som viser, at 47 procent af virksomhedernes samlede datamængde i 2020 var flyttet til skyen, hvilket langt oversteg forudsigelserne i tidligere rapporter.

Den accelererede migration til cloud viste sig hurtigt at være en udfordring for mange it-afdelinger. Rejsen fra lokale centre til cloud kræver særlig viden, som enten skal tilvejebringes ved at uddanne egne medarbejdere, eller ved at ansætte nye.

Dette øgede efterspørgslen efter kvalificerede medarbejdere, som i forvejen var en mangelvare, og konsekvensen viste sig i it-afdelingernes budgetter.

Den hurtige overgang fra lokale datacentre til cloudbaserede løsninger var langt dyrere, end de fleste havde forventet.

Det skyldtes både uforudsete omstændigheder og stigende efterspørgsel på begrænsede ressourcer.

To år

Men fremtiden er som sagt kun to år væk, og i år oplever it-afdelingerne et endnu større pres på deres budgetter.

Det skyldes i høj grad de hastigt stigende priser på cloudløsninger. En fremskrivning tyder på, at priserne vil stige med mindst en tredjedel i 2023.

Kombineret med, at det i stigende grad igen er muligt at få fat i de servere, som i første omgang accelererede overgangen til cloud, får det ny en række virksomheder til at skifte strategi – igen.

I den seneste udgave af Cloud Protection Trends Report fra 2023 fremgår det, at 88 procent af de adspurgte virksomheder og organisationer har overført data fra skyen til et lokalt datacenter.

Årsagen er dels de stigende priser på cloudløsninger.

Men mange har også opdaget, at de har mindre frihed, når de er afhængige af cloududbydernes infrastruktur og at de har bedre kontrol med deres data, når de ligger centralt.

Endelig bliver en del virksomheder i stigende grad opmærksomme på, at data er en så værdifuld del af deres forretning, at de ønsker fuld kontrol på et lokalt datacenter.

Er det slut med cloud?

Er Cloud så ved at dø? Så langt fra.

De største udbydere af cloudløsninger er i gang med enorme investeringer, og 98 procent af virksomhederne siger da også, at de fortsat benytter cloudløsninger som en del af deres datalagring.

Det, vi ser, er derfor, at virksomhederne i stigende grad vælger platforme, der passer til den enkelte opgave, og at de i stigende grad migrerer fra den ene platform til den anden – og tilbage igen.

Pointen er derfor, at virksomhederne i stigende grad skal være indstillede på en virkelighed, der forandrer sig fra år til år.

Den løsning, der i år er den mest fornuftige i forhold til økonomi, sikkerhed eller workflow, kan være mindre attraktiv allerede næste år.

Det skal både virksomhedsledere og it-afdelingerne være forberedt på, hvis de vil undgå tidskrævende og dyre omstillinger.

Covid-19 viste, at alt for få var forberedt på udfordringerne ved at overføre store dele af deres forretning til cloudbaserede løsninger.

Det resulterede i store omkostninger og enorm efterspørgsel på medarbejdere med netop denne viden. Nu står mange virksomheder til gengæld i en situation, hvor de vil trække en del af deres data hjem igen, men opdager, at de ikke har en procedure for, hvordan det skal ske. De mangler simpelthen en exitstrategi.

Konklusionen er derfor, at hvis virksomhederne skal operere effektivt i en foranderlig verden, skal de kunne operere på mange platforme på en gang og implementere systemer, der kan håndtere det.

Derfor vil vi i stigende grad se, at virksomheder vælger pay-as-you-go løsninger fra udbydere af både lagring, sikkerhed og backup. Den type løsninger tilbyder en større grad af fleksibilitet i forhold til de relativt lange aftaler, mange var bundet til før Covid-19.

Samtidig vil behovet stige for både services og medarbejdere, der kan arbejde på tværs af platforme.

De virksomheder, der ikke indser det i tide, vil opleve, at de mister muligheden for at udnytte potentialet i deres værdifulde data; at sikkerheden bliver udfordret af manglende viden om moderne databeskyttelse på flere platforme – og at de oplever omkostninger på grund af manglende evne til hurtig omstilling.

Klummer er læsernes platform på Computerworld til at fortælle de bedste historier, og samtidig er det vores meget populære og meget læste forum for videndeling.

Har du en god historie, eller har du specialviden, som du synes trænger til at blive delt?

Læs vores klumme-guidelines og send os din tekst, så kontakter vi dig - måske bliver du en del af vores hurtigt voksende korps af klummeskribenter.