Artikel top billede

(Foto: Solen Feyissa/Unsplash)

Google svarer igen på EU-kritik: Vi er uenige og vil reagere

Google kommer ikke til at lægge sig fladt ned efter kritik fra EU - og et muligt krav om at frasælge dele af virksomhedens annonceforretning. Det siger søgegigantens globale annoncechef Dan Taylor.

En ny EU-sag kan få dramatiske konsekvenser for Google, der kan risikere, at EU-Kommissionen vil kræve at selskabet frasælger visse forretningsområder.

For ifølge EU-Kommissionen kan Google siden 2014 have misbrugt sin dominerende markedsposition og dermed overtrådte de europæiske konkurrenceregler, når det gælder salg af online-annoncer.

Googles globale annoncechef, Dan Taylor, giver dog ikke meget for EU’s undersøgelse.
”Vi er uenige i Kommissionens holdning og vil reagere i overensstemmelse med det,” lyder det fra Taylor.

EU’s danske konkurrencekommissær Margrethe Vestager sagde ved et pressemøde onsdag, at Google kan have misbrugt sin dominerende position til at favorisere sin egen digitale annonce-forretning.

EU-Kommissionen er kommet frem til sine foreløbige konklusioner efter to års undersøgelse.

Ender det med at EU-Kommissionen konkluderer, at Google har brudt konkurrenceloven, så vil EU-Kommissionen med stor sandsynlighed anbefale, at Google frasælger dele af sin forretning.

”Vores værktøj hjælper hjemmesider og apps med at betale for deres indhold og gør det muligt for virksomheder i alle størrelser effektivt at nå ud til nye kunder,” siger Taylor i den skriftlige kommentar og fortsætter:

”Google arbejder hele tiden målrettet på at skabe værdi for vores udgivere og annoncepartnere i en stærkt konkurrencepræget branche.”

Samtidig kalder han Kommissionens undersøgelse for snævert fokuseret og oplyser, at søgegiganten er uenig i Kommissionens påstande og vil reagere i overensstemmelse med det.

Digitalt annoncesalg er Googles kerneforretning, og annonceindtægter udgør 80 procent af Googles moderselskab Alphabets omsætning. I 2022 lød annonceomsætningen på 225 milliarder dollar i 2022, hvilket svarer til mere end 1.550 milliarder kroner.

Stadfæstes Kommissionens foreløbige konklusion trods Googles indsigelser, så kan Kommissionen udstede bøder på op til 10 procent af en virksomhedsa årsomsætning.

Kommissionen har i forbindelse med sin foreløbige konklusion opstillet en række klagepunkter i en erklæring med indsigelser.

Når Google har haft mulighed for at svare på indsigelserne, vil der komme en endelig konklusion fra EU’s side.