Artikel top billede

(Foto: Jacob Wittorf)

Tiden rinder ud: Om få uger er det helt slut med NemID

Snart vil det ikke længere være muligt at bruge NemID, meddeler Digitaliseringsstyrelsen.

Tiden er meget tæt på at rinde ud for de danskere, der fortsat bruger NemID.

For ved udgangen af måneden er det helt slut med NemID, der i 2021 blev afløst af MitID.

I et nyhedsbrev slår Digitaliseringsstyrelsen fast, at NemID lukker helt ned 31. oktober.

”Ved midnatstid mellem den 31. oktober og den 1. november 2023 hindres OCES2-certifikater i at kunne anvendes. Efter udstedelse af endelige spærrelister vil OCES2-certifikater fremstå som ”untrusted”, og dermed ikke kunne benyttes fremefter,” lyder det i nyhedsbrevet.

Medarbejdersignatur lukker også

Digitaliseringsstyrelsen oplyser, at selvom flere tjenester stadigvæk tillader login med NemID, så vil det ikke være muligt at anvende den login-mulighed efter 31. oktober.

Det gælder både for privatbrugere, og folk der bruger NemID med medarbejdersignatur, og det vil i fremtiden heller ikke.

“Medarbejdere og it-systemer, der i dag anvender NemID medarbejdersignatur eller OCES2-certifikater, skal fremover anvende MitID Erhverv og OCES3-certifikater. Hvis I anvender VOCES, FOCES eller MOCES-certifikater fra NemID til erhverv i dag (herunder i system-til-system-integrationer), er det vigtigt, at I tester, og tager de nye OCES3-certifikater i brug rettidigt, lyder det fra Digitaliseringsstyrelsen.

Styrrelsen påpeger desuden, at det efter overgangen til MitID ikke længere vil være muligt at udstyre RPA-robotter med et medarbejdercertifikat.

Derudover påminder styrelsen også om, at brugerrettigheder ikke vil blive overført automatisk ved nedlukningen, men enten skal ske ved, at man enten migrerer sine medarbejdersignatur, eller på ny opretter dem i MitID Erhverv.