Artikel top billede

(Foto: Bogdan Hoyaux / Bogdan Hoyaux)

EU-retten afviser klage: Data Privacy Framework bliver ikke suspenderet eller annulleret

Den franske parlamentariker Philippe Latombe kom Max Schrems i forkøbet, da han udfordrede dataaftalen mellem EU og USA ved EU-retten. Nu har retten talt og afvist parlamentarikerens klage.

Max Schrems kan måske endnu nå at få lagt navn til en tredje EU-dom.

Det sker efter, at EU-retten har afvist den franske parlamentariker Phillipe Latombes sag angående hans klage vedrørende den såkaldte Data Privacy Framework.

Phillipe Latombe, der også sidder i det franske datatilsyn CNIL, forsøgte i begyndelsen af september at få suspenderet eller annulleret den tredje aftale mellem EU og USA om dataoverførsler, da han udfordrede aftalen ved EU-retten.

Men domstolen har altså ikke givet den franske parlamentariker medhold i klagen.

Retten begrunder afvningen med, at Latombe ikke har formået at bevise, at aftalen medfører hverken individuel eller kollektiv skade, fremgår det af afgørelsen.

I strid med EU's charter

Philippe Latombe fra partiet Mouvement Démocrate (MoDem) havde ellers plæderet for, at den transatlantiske aftale om dataoverførsler mellem EU og USA overtrådte flere grundlæggende rettigheder i EU's charter.

"Teksten, der er resultatet af disse forhandlinger, overtræder Unionens charter om grundlæggende rettigheder på grund af utilstrækkelige garantier for respekt for privat- og familieliv med hensyn til masseindsamling af persondata og den generelle databeskyttelsesforordning (GDPR)," lyder det i erklæringen fra Latombe.

Domstolens afvisning betyder dog langt fra, at Data Privacy Framework har fået grønt lys. Det forventes fortsat, at den østrigske databeskyttelsesaktivist Max Schrems vil udfordre aftalen ved EU-Domstolen.