Her er Danmarks fem bedste CIO’er lige nu:Se de fem nominerede til prisen som Årets CIO 2024

Artikel top billede

Stor iPhone-opdatering på vej: Snart vil du kunne hente apps udenom Apples App Store

EU-borgerne kan snart se frem til helt unikke versioner af iOS og iPadOS.

Apples jernnæve om app-økosystem på selskabets iPhones skal løsnes. Det er en af konskvenserne af EU’s nye lov, Digital Markets Acts, som påbyder store tech-platforme at lade tredjeparter tilbyde apps eller app-butikker til både iPhones og iPads.

Virksomheder der ikke efterlever disse krav vil kunne pålægges bøder på op til 10 procent af virksomhedens globale indtjening.

I sit seneste nyhedsbrev præciserer Bloombergs Apple-analytiker, Mark Gurman, hvordan Apple vil imødekomme lovgivningen over de kommende måneder, ved at tillade installation af apps udenom App Store, såkaldt ’sideloading’ af apps.

Han skriver, at Apple agter at udsende en lokationsbestemt opdatering til det nuværende iOS 17, som alene giver EU-borgere adgang til at installere apps, som hentes andetsteds end Apples egen App Store.

Opdateringen forventes at være klar en gang i første halvdel af 2024, lyder det.

Streng Apple-kontrol

Adgangen til apps fra tredjeparter vil ifølge analytikeren underlægges en ’streng kontrol’ fra Apples side.

Tidligere har det lydt, at Apple overvejer at indføre sikkerhedskrav, herunder en verifikationsproces, som Apple vil kræve betaling for, skriver netmediet Macrumors.

Hidtil har Apples App Store været et guldæg for selskabet, som kræver at udviklere giver mellem 15 og 30 procent af app-omsætningen til Apple, for at kunne figurere på app-butikken.

Apple har indvendt at sideloading af apps udgør en sikkerhedsrisiko for brugerne og at det ’underminerer data- og privatlivssikkerheden,’ mens brugere udsættes for potentiel malware, svindel-apps, data-overvågning og andre sikkerhedsissues.

Øvrige Apple-tjenester

EU’s DMA lov vil også berøre andre af Apples tjenester såsom selskabets Safari-browser, Beskeder- og Facetime-apps og den stemmestyrede assistent Siri, som alle risikerer at skulle omkalfatres for at efterleve lovens krav.

Det forlyder, at Apple dog vil udfordre den nye EU-lov ved domstolene, forud for en snart fortstående deadline for sagsanlæg 16. november 2023, skriver finansmediet Bloomberg.