Her er Danmarks fem bedste CIO’er lige nu:Se de fem nominerede til prisen som Årets CIO 2024

Artikel top billede

Er Windows 11 hurtigere end Windows 10? Få svaret her

Windows-versioner har ry for at blive oppustede og langsommere med alderen. Men passer det? Entusiast-side har testet Windows 10 mod Windows 11.

Bliver Windows langsommere efterhånden som styresystemet udbygges med nye funktioner og de jævnlige opdateringer ruller ud?

Det er i hvert fald en af de snigende fornemmelser, som denne tester har haft siden den første installation af Windows 3.11 tilbage i tidernes morgen.

Og det er noget, som blev underbygget af den måde, hvorpå Windows Vista langsomt blev mast under sin egen vægt af ringe opdateringer.

Entusiastsiden Neowin.net har derfor stillet det samme spørgsmål, bare med de to aktuelle versioner kaldet Windows 10 22H2 og Windows 11 23H2.

Det er relevant.

For mens Windows 11 er et glimrende styresystem, så er udbredelsen gået overraskende langsomt - måske i takt med at pc-salget stagnerede efter salgs-eksplosionen under corona.

På Computerworld.dk er andelen af Windows 10-brugere således fortsat næsten dobbelt så høj som andelen af Windows 11-brugere.

Et kompliceret resultat

Folkene hos Neowin.net har under alle omstændigheder forsøgt at besvare spørgsmålet med Intels nyeste processor kaldet core i9-14900K, et ret ny Nvidia RTX 4070-grafikkort og de to nyeste udgaver af Windows 10 og 11.

Og svaret hos Netwin.net er efter utallig benchmarks inden for spil, rå cpu-kraft og grafisk ydelse...kompliceret.

I teorien skulle Windows 11 være mere optimeret til de nye processorer, som især Intel har lanceret på det seneste.

Her fordeles arbejdsbyrden siden Intels 12. generation mellem stadigt flere såkaldte strømsparende Efficiency-cores og effektive Performance-core.

Men i stedet viser Netwins benchmarks, at Windows 10 22H2 er en smule bedre til at trække ydelsen ud af den kraftige processor med hele 24 kerner.

Det er ikke meget og ikke i alle test, men overordnet set er Windows 10 en smule hurtigere.

Handler det om grafisk ydelse, hvor især Nvidias vanvittigt kraftige RTX-kort i dag kan levere spilydelse, som var svært at forestille sig i de første Geforce-dage, er Windows 11 23H2 en lille smule bedre.

Igen er det ikke mere end få procent eller points i testene, men forskellen er der.

Ultimativt ender Neowin derfor med den lidt kedelige konstatering, at Windows 11 i hvert ikke er hurtigere - eller langsommere end Windows 10.

Og at du i sidste ende skal vælge den Windows-udgave, som du nu engang arbejder bedst med.

I hvert fald indtil 14. oktober 2025 hvor Microsoft stopper supporten for Windows 10 - 10 år efter den første udgivelse.

Du kan se alle Neowins benchmarks fra deres test her.

Så skal der fart på, er der desværre ingen vej uden om ny hardware.

Men med den rette opgave kan den nye hardware til gengæld være over 60 gange hurtigere end dit eksisterende setup.