Her er Danmarks fem bedste CIO’er lige nu:Se de fem nominerede til prisen som Årets CIO 2024

Artikel top billede

(Foto: Niels de Boissezon)

Første test af Intels revolutionerende processor: Asus' spritnye Zenbook 14 er et hit

Flere års fintuninger og en radikal ny processor mødes i smuk sammenhørighed i Asus nyeste Zenbook 14 OLED.

Intel lagde ikke fingre imellem, da processor-specialisten i sidste måned løftede sløret for sin nye ’Core Ultra’-processorer.

Her var tale om intet mindre end en revolution via et opbrud med 40 års historisk tilgang til at skrue processorer sammen.

Idéen med den nye Ultra var her at sammenstykke processoren af forskellige dedikerede delchips, der hver blev dedikeret særlige funktioner.

Resultatet af Intels bestræbelser kan nu teste i en af de første enheder udstyret med den nye platform: Asus' slanke og lette Zenbook 14 OLED.

Vellykket slankekur

Asus' spritnye enhed kunne godt minde om sin forgænger til forveksling, som blev testet her på siden for blot få måneder siden.

Navnet er endda det samme, og man skal afkode selve produktbetegnelsen, UX3405M, for at vide, at der her er tale om en ny sag.

Der er dog væsentlige forskelle at berette om.

Micro-SD kortlæseren er eksempelvis vraget, mens der til gengæld er barberet omkring 70 gram af vægten, som nu ryger under de 1.300 gram, mens der samtidig diskes op med en langt mere ambitiøs OLED-skærm under et tyndt lag glas.

Selv 65 watt-opladeren vejer fortsat lige under de 230 gram, så den samlede pakke på 1,6 kilo ikke kommer til at tynge en på farten.

Til trods for vægtreduktionen, synes den nye Zenbook faktisk at fremstå en anelse mere solid og vridningsstabil end sin forgænger, hvilket adresserer et af de kritikpunkter, jeg havde til maskinen.

Maskinen arver det udmærkede tastatur og touch-felt fra forgængeren. Som begge lystrer kvikt, om end de begge klinger noget hult i brug.

Den, som du eventuelt deler kontor med, vil altså tydeligt kunne høre hver gang ’Space’-tasten slås, men til gengæld får du en stor touch-flade at arbejde med, som på snedig vis kan trylles om til numerisk tastatur.

Funklende størrelse

Zenbook 14 fås både med og uden OLED teknologi ombord i skærmen. Men efter få sekunder i selskab med OLED-teknologien, vil man næppe have lyst til at vende tilbage til den lavere kontrast og farvemætning, som grundmodellen er udstyret med.

Her diskes op med 14 funklende tommer i pivskarp 2.9K opløsning i et ganske praktisk 16:10 format.

Når der samtidig tilbydes op til 600 nits lysstyrke, touch-betjening, 120 Hz skærmrespons og velkalibrerede DCI-P3 farver bliver man yderligere begejstret.

Skal man finde noget at brokke sig over ved den skærm, er vi ude i petitesser såsom den højglanspoleringen, som har det med at give noget mere genskin end hvad jeg oplever på betragtelige dyrere maskiner som Apples Macbook Pro 14 eller Dells XPS 15.

Der hvor man kommer ned på jorden igen, er når man sætter maskinen til at spille musik eller film, hvor Apple og Dell begge er klasser bedre til at understøtte det flotte lærred.

Revolution og evolution

Ud over den flotte skærm er hovedattraktionen i Zenbook 14 OLED årgang 2024, at den er udstyret med Intels spritnye Core Ultra 7 155H processor.

På papiret bydes der nu på hele 16 regnekerner: seks til performance-brug, otte strømoptimerede kerner samt to særligt strømeffektive kerner til at knuse tal med. Her kan der arbejdes med op til 22 regnetråde på en gang.

I forhold til forgængerens topkonfiguration (13. generation Core i7 1360P) er helt altså både to ekstra af de særligt strømoptimerede kerner og to performance-kerner mere, mens topfrekvensen på den nye processor derimod daler fra 5,0 til 4,8 GHz, hvilket giver grund til at frygte at Intels nye wünder-cpu måske ikke altid vil byde på de helt store landvindinger.

Og denne frygt bliver faktisk bekræftet i visse test-discipliner, såsom renderingstesten Cinebench R23 single-thread test, hvor ydelsen faktisk er en anelse lavere.

Den nye processor hiver dog klart stikket hjem i den multithread-disciplinen, som er den som man som power-bruger vil bide mere mærke i, da det er den der bedst viser, hvordan tunge programmer håndteres.

Her ydes altså mellem fem procent lavere og omtrent 20 procent højere, hvilket vel mere tyder på en almindelig evolution mere end nogle banebrydende nye performance-niveauer.

Her skal det samtidig bemærkes, at selvom her er tale om en ’H’-processor, er den tunet til at bruge strøm og udlede varme som fordums tids ’P’-processorer.

Sidste års Core intel i7-13700H yder eksempelvis på et noget højere niveau.

Men ser man på hvad den nye Ultra-processors øvrige attributter byder på, ser udviklingen mere revolutionerende ud.

Grafikdelen er nemlig bygget omkring Intels Arc-grafikarkitektur, som viser sig at være helt på højde med hvad AMD’s kraftigeste indbyggede grafikkort (780M) kan levere.

Og dermed kan der faktisk games med selv de nyeste spil, forudsat at man er indstillet på, at der skal skrues ned på effekterne.

Alene det er dog en mindre revolution for et selskab, som aldrig har prioriteret den grafiske ydelse særlig højt.

Det overordnede indtryk man får, af Intels nye stjerne-processor er dog at man får bedre afrundet og mere helstøbt enheder med den nye ’Core Ultra’, hvor enkelte performance-parametre neddrosles en anelse, mens de reelle svagheder, såsom den grafiske ydelse, udviskes.

Samtidig gøres bedriften uden at suge mere ud af batteriet end forrige generationer. Når Asus samtidig inkluderer et stort 75 Wh-batteri om bord er man sikrer en hel kontordags drift væk fra stikkontakten. Mere end godkendt.

Slutteligt formår Asus Zenbook 14 at køle processoren uden at blæseren kommer på overarbejde og larmer mere end nødvendigt er.

En helstøbt sag

Asus’ nyeste Zenbook er et produkt af mange års forbedringer og fintuninger af en overbevisende mellemklassemaskine.

I denne ombæring har Asus samtidig formået denne svære kunst det er at sænke vægten og øge kvalitetsindtrykket, mens Intel samtidig sørger for at levere en solid opgradering til maskinrummet.

Når skærmen samtidig er en ganske vidunderlig sag, mens prisen debuterer ved rimelige 9.499 kroner er det en anbefalelsesværdig man ender med.

Dagens testemne med 32 gigabyte hukommelse og 1 terabyte løber op i 11.999 kroner.