Artikel top billede

(Foto: Mads Dalegaard)

Rundvisning: Få en fængslende oplevelse i VR

Fængselsmuseet i Horsens udvidet antallet af rundvisninger, hvor betjente fortæller om deres arbejde i en ellers lukket verden. Museet giver også mulighed for at teste evnerne som flugtkonge ved hjælp af virtual reality

Næppe mange ønsker frivilligt at blive sendt bag tremmer, heller ikke i brætspillet Matador. Ikke desto mindre er det præcis det, du har mulighed for i Fængselsmuseet i Horsens.

Udover mulighed for overnatning i de oprindelige celler kan besøgende få en rundvisning med betjente, som ved, hvad de taler om. Rundvisningerne er blevet så populære, at museet har udvidet antallet af ugentlige ture i de gamle gange og celler.

Man skal ikke have set mange (amerikanske) film for at vide, at fængsler er ret så usunde steder at opholde sig. Hvis ikke ligefrem voldelige. Turen rundt i museet er chancen for at nuancere tingene.

De fire rundvisere, Bjarne, Jannie, Helle og Jan, har sammenlagt arbejdet over 65 år bag murene. En stor del af tiden i det gamle statsfængsel, som nu er museum.

Rundvisningerne er krydret med personlige fortællinger. For eksempel arbejdede Jannie i fængslet frem til det lukkede i 2006. Jannie var også betjenten, som bragte den første indsatte ud til det nye fængsel på Enner Mark.

Betjentene har erfaring fra åbne og lukkede fængsler samt fra afd. Sandholm - fængslet for frihedsberøvede udlændinge.

Vækker rundvisningen en slumrende klaustrofobi, er der mulighed for at stikke af. I hvert fald digitalt.

Museet har nemlig genskabt en af Danmarkshistoriens mest spektakulære fangeflugter ved hjælp af virtual reality.

Lillejuleaften 1949 forsvandt flugtkongen Carl August Lorentzen fra Horsens Statsfængsel via en 18 meter lang tunnel gravet ud ved hjælp af en stoppenål. Med et vr-headset på hovedet kan besøgende genopleve turen gennem den trange tunnel.

Eneste hjælpemidler er en virtuel lygte og murerske – og så selvfølgelig Lorentzens evigt optimistiske motto: ”Hvor der er en vilje, er der en vej”.

Lorentzen nåede at nyde friheden i få dage, før lovens lange arm slog kløerne i ham. DR har lavet en dokumentar om den notoriske indbruds- og pengeskabstyv, som du finder her.

Hvor: Fængselsmuseet i Horsens

Hvornår: Udvidede datoer for rundvisning, som regel onsdage og lørdage.