Artikel top billede

(Foto: Computerworld.dk)

USA vil forbyde Huawei og andre kinesiske selskaber i at certificere trådløst udstyr

Huawei, ZTE og flere andre kinesiske virksomheder skal i fremtiden ikke have lov til selv at certificere trådløse enheder til det amerikanske marked, hvis det står til flere amerikanske lovgivere.

Den amerikanske Federal Communications Commission (FCC), der har til formål at regulere USA's nationale og internationale telefon-, radio-, tv- og satellitkommunikation, vil forhindre Huawei, ZTE og andre udenlandske selskaber, der anses for at udgøre en national sikkerhedsrisiko for USA, i at certificere trådløst udstyr.

Det rapporterer Reuters.

Det er det seneste skridt i den teknologi-kamp, der foregår mellem USA og Kina.

I forgange uge vedtog det amerikanske senat et lovforslag, der tvinger TikToks kinesiske ejer, ByteDance, til at sælge det sociale medie til en amerikansk køber inden for ni måneder - ellers bliver TikTok forbudt i USA.

Skal ikke kunne certificere trådløse enheder til det amerikanske marked

FCC har planer om at sende det tværpolitiske forslag til afstemning i denne måned for at sikre, at telekommunikationscertificeringsorganer og testlaboratorier, der certificerer trådløse enheder til det amerikanske marked, ikke påvirkes af selskaber, der udgør sikkerhedsmæssige bekymringer.

I forgangne uge afviste FCC muligheden for, at Huaweis testlaboratorium kunne deltage i udstyrsautoriseringsprogrammet.

Hvis forslaget stemmes igennem, vil det betyde, at Huawei og andre enheder, der er på FCC's liste over virksomheder, der udgør en national sikkerhedsrisiko, vil forbydes "i at spille nogen rolle i udstyrsautoriseringsprogrammet, samtidig med at det giver FCC og dets nationale sikkerhedspartnere de nødvendige værktøjer til at beskytte denne vigtige proces", lyder det.

Huaweis anerkendelse som et akkrediteret laboratorium udløb tirsdag, men FCC afviste Huaweis laboratoriets anmodning om en forlængelse af dets anerkendelse. Huawei svarede ikke umiddelbart på en anmodning om kommentar.

Ikke første Huawei-forbud

Selvsamme kommission forbød i november 2022 godkendelser af nyt telekommunikationsudstyr fra Huawei og ZTE.

Samme forbud ramte telekommunikations- og videoovervågningssudstyr fra Hytera Communications Corp, Hangzhou Hikvision Digital Technology og Zhejiang Dahua Technology Co.

Samme år forbød FCC AO Kaspersky Lab, China Telecom (Americas) Corp, China Mobile International USA, Pacific Networks Corp og China Unicom (Americas) til den liste, som omfatter selskaber, der udgør trusler mod USA's nationale sikkerhed under en lov fra 2019, der sigter mod at beskytte USA's kommunikationsnetværk.

Huawei og Hikvision blev placeret på en amerikansk eksportkontroliste i 2019, hvilket begrænser de fleste amerikanske leverandører fra at sende varer og teknologi til de kinesiske selskaber, medmindre de får licenser.

I 2020 udnævnte FCC Huawei og ZTE som nationale sikkerhedstrusler mod kommunikationsnetværk. Denne erklæring forhindrede amerikanske selskaber i at anvende en 8,3 milliarder dollar regeringsfond til at købe udstyr fra virksomhederne.