Møde. Møde. Møde. Møde. Møde.
Hvis det er sådan, din kalender ser ud hver dag, så er du ikke alene.
Og det er næppe overraskende, hvis du allerede føler dig flad før frokost og bare overvejer, om du overhovedet kan nå at komme på toilettet, før næste møde begynder.
Den praksis gør Bastian Overgaard op med i sin nye bog ”Mødelagt”, hvor han giver vores fortravlede mødekultur et solidt og sarkastisk spark bagi.
Med syv lavpraktiske regler leverer Bastian Overgaard et opgør med møder, der forstyrrer mere, end de forandrer. Til gengæld lover han mere fokus, tid og arbejdsglæde i bytte.
Bastian Overgaard har tidligere udgivet bogen Støjfri ledelse, hvor stilhed blev sat i spil som et strategisk værktøj.
Nu har han så kastet sig over mødekulturen, hvor han bygger på sine egne erfaringer som foredragsholder og konsulent i både private virksomheder og offentlige organisationer. Det betyder, at hans lille bog er fyldt med både troværdige og tragikomiske historier.
Med risiko for at fremhæve det oplagte, så er bogens titel i sig selv et smukt ordspil: mødelagt som i m plus ødelagt.
Det beskriver ifølge forfatteren tilstanden efter alt for mange formålsløse møder: mørbanket, mentalt drænet og sat ud af spillet.
Bastian Overgaard bruger sit eget begreb som en løftestang til at tale om mødekulturens skjulte omkostninger, som er både menneskelige og økonomiske.
Hans nye bog er centreret omkring syv grundregler, der på simpel vis kan løfte mødekvaliteten og mindske spildtid:
Hvorfor-reglen handler om at give mødet et klart formål, mens VIP-reglen fokuserer på færre, men relevante deltagere.
Spejder-reglen handler om at møde forberedt, og Parkinson-reglen viser, hvordan kortere møder ofte er bedre.
100 %-reglen insisterer på, at alle deltagere skal bidrage, Stop op-reglen introducerer refleksionspauser, og Rolle-reglen klargør ansvar før, under og efter mødet.
Samlet set bliver de syv møderegler en ret praktisk mødeværktøjskasse med masser af konkrete metoder til kulturændringer omkring møderne.
Bastian Overgaard skriver selv, at hans nye bog ingen akademiske nykker har, og han placerer sig uden skam i den lettere genre.
Mødelagt er således ikke en lærebog i mødeledelse, men er ifølge forfatteren mere tænkt som en samtalestarter, der måske kan give mere luft og udsyn i en hverdag, der ikke længere er proppet med meningsløse back-to-back-møder.
Bastian Overgaard fremhæver, at et opgør med mødelagte mødekulturer er en fælles opgave, og derfor er bogen da også yderst relevant for både ledere og medarbejdere.
Mødelagt er netop udkommet.