Artikel top billede

Skal vi virkelig diskutere alt? Sådan kan håndtere konflikten mellem viden og holdninger

Hvor videnskaben søger sandheden, så søger politik værdier og kompromisser. I ”Faktakrigere og vidensbenægtere” ser Philip Larsen på, hvordan demokratiet kan rumme begge modpoler.

Vi lever i en tid, hvor fakta både bliver hyldet og mistroet på samme tid.

Politikere lover ofte at ”følge videnskaben”, mens der altid er skeptikere, der sår tvivl om eksperternes motiver.

Det er i dette spændingsfelt, at politologen Philip Larsen har placeret sin nye bog ”Faktakrigere og vidensbenægtere”.

Det er en bog, der graver dybt i forholdet mellem fakta, værdier og politik. I en tid præget af fake news og polarisering er emnet mere aktuelt end nogensinde.

Eller som bogens undertitel også stiller spørgsmålet: Hvordan håndterer vi konflikten mellem viden og holdninger i demokratisk politik.

Ganske interessant er en afgørende, men også foruroligende, pointe i bogen: At skellet mellem fakta og holdninger er langt mindre klart, end vi måske forestiller os.

Philip Larsen viser gennem eksempler som coronapandemien, klimadebatten og de omdiskuterede nationale tests, hvordan videnskabelige data i praksis er bundet op på værdimæssige valg.

Det handler om alt fra, hvordan begreber bliver defineret, til hvilke modeller og metoder, der vælges.

”Faktakrigere og vidensbenægtere” stiller dog også skarp på netop de to lejre, som har givet navn til bogen: På den ene side faktaaktivisterne, som vil sikre, at politik bliver bygget på objektiv viden.

På den anden side vidensbenægterne og relativisterne, der ser fakta som politisk konstruerede.

Forfatteren vælger ikke side, men prøver at forstå konflikten og pege på veje videre. Det kunne ifølge Philip Larsen for eksempel være en rådgivende ”vidensdomstol” med borgerjuryer, der kan kvalificere dialogen om svære politiske spørgsmål.

Men når skellet mellem viden og værdier er så flydende, bliver det ifølge Philip Larsen endnu vigtigere for demokratiet at finde en måde at rumme både borgernes ret til at diskutere frit og behovet for saglig, vidensbaseret beslutningstagning, uden at nogen af delene bliver tilsidesat.

Philip Larsen er cand.scient.pol og er i dag adjunkt ved Roskilde Tekniske Gymnasium. Han har blandt andet undervist i samfundsvidenskabelige metoder ved Københavns Universitet og i debat og demokrati på højskoler.

Faktakrigere og vidensbenægtere er netop udkommet.