Artikel top billede

I fremtiden kan millioner af mennesker få indsat en computerchip i hjernen, men nu kommer kirurg med advarsel

Flere spillere kæmper i øjeblikket om at komme til dominere markedet for det såkaldte “Brain computer interface,” som kan blve næste store computer-revolutionen.

Et af de næste store computerkapløb kan komme til at finde sted lige under vores hovedbund.

For i øjeblikket kæmper en række virksomheder om at blive dominerende på området for såkaldte hjernecomputere, hvor brugerne får implementeret en chip i deres hjerne.

Chippen kan bogstaveligt talt give blinde mennesker synet tilbage ligesom, at folk med lammelser og lignende typer handicap vil få mulighed for at betjene telefoner, computere og proteser med tankens kraft

Indtil videre er der på verdensplan blot et tocifret antal mennesker, der har fået indopereret en sådan hjernecomputer og har fået adgang til det, som ofte kaldes for et "Brain-Computer Interface" (BCI).

Men alene i løbet af de næste 12 måneder vil antallet blive mere end fordoblet, og i fremtiden er det ifølge Wall Street Journal muligt, at tusinder og måske endda millioner af mennesker vil få indsat en lille computerchip i deres hjerne.

Investeringsbanken Morgan Stanley har tidligere forudset, at vejen hen i mod en større kommercialisering af denne type hjerneimplantater kan blive lang, men at markedet forventes at ville runde 1 milliard dollar i 2041.

Flere virksomheder kæmper om markedet

Ifølge Wall Street Journal er der i øjeblikket knap et dusin neurotech-virksomheder, der er aktive inden for området, hvoraf de fire førende virksomheder er Paradromics, Synchron, Precision Neuroscience og sidst men ikke mindst Elon Musks Neuralink.

Sidstnævnte er formodentlig den mest kendte spiller på området, og i 2024 implanterede Neuralink for første gang sin chip i hjernen på en patient. Det drejede sig om den 30-årige Noland Arbaugh, som otte år tidligere var blevet lammet i en bilulykke.

Chippen har gjort det muligt for ham at kontrollere markøren på en computerskærm med tankens kraft. Det kræver blot, at han tænker på at vrikke med sine fingre.

Efterfølgende er han også blevet i stand til at spille skak og andre computerspil med tankens kraft.

I et interview med BBC har Noland Arbaugh forklaret, at han håber, at det med tiden vil blive muligt for ham at kontrollere sin kørestol med tanken.

Apple melder sig på banen

For nylig kunne Wall Street Journal desuden fortælle, at Apple også melder sig på banen på markedet. Iføge planlægger Apple at omfavne tanketeknologien via et samarbejde med neurotech-virksomheden Synchron, hvor Apple vil åbne for, at det bliver muligt at kontrollere en iPhone med denne type implantater.

I dag henvender løsningerne sig først og fremmest til folk med alvorlige rygmarvsskader, ALS og andre typer handicap, som gør, at folk har svært ved at betjene en computer eller telefon med deres hænder.

Samtidig har Neuralink annonceret, at selskabet i løbet af 2025 forventer at være klar til at implantere en chip ved navn Blindsight i hjernen på en blind person, som vil kunne få mulighed for at se.

“Det er vores forhåbning, at vi senere i år for første gang vil implantere en enhed for mennesker, der vil gøre det muligt for en fuldstændig blind person at se igen,” sagde Elon Musk tidligere på året.

Blindsight består af et såkaldt mikroelektrodegitter, der bliver indsat i synsbarken på et menneskes hjerne, og som vil aktivere neuroner i hjernen, der herefter vil skabe et visuelt billede til personen.

Advarer raske personer

På længere sigt bliver der dog spekuleret i, om raske mennesker også vil kunne drage fordel af at få implementeret denne type chips.

Iahn Cajigas, der er neurokirurg ved det amerikanske universitet University of Pennsylvania og selv har indsat fem af denne type implantater, advarer dog mod en overdreven kommercialisering af denne type produkter, hvor raske personer også begynder at få implantaterne indsat.

“Der eksisterer en vision om, at der kan opdyrkes et massemarked hos almindelige forbrugere for denne type produkter,“ siger han til Wall Street Journal og tilføjer:

“Det er en vision, som det er muligt at sælge, men som læge mener jeg, at det er en farlig måde at tale om den slags.”

Han påpeger over for avisen, at der er adskillige risici forbundet med hjernekirurgi. Eksempelvis risikoen for, at der opstår en infektion.

“Jeg er ikke sikker på, at det er fornuftigt, at en ung person uden sundhedsmæssige problemer gennemgår en hjerneoperation med de risici, der er forbundet med det, bare fordi du står nede i shoppingcenteret og har fundet ud af, at det kan give dig en bedre brugerflade til din telefon,” siger han.