Artikel top billede

Bog: Når techgiganterne går efter magten

I "The Tech Coup" advarer Marietje Schaake mod et stille kup fra Silicon Valley, hvor algoritmer og milliardærer langsomt undergraver de demokratiske institutioner. Og hvor vi lader dem gøre det.

I sin knivskarpe debatbog ”The Tech Coup: How to Save Democracy from Silicon Valley” advarer Marietje Schaake mod noget, der ifølge hende allerede er i gang: Nemlig et stille statskup orkestreret af teknologiske supermagter og med algoritmer, overvågning, lobbyisme og data i arsenalet.

Schaake er tidligere EU-parlamentariker, nuværende cyberekspert ved Stanford og taler med den slags autoritet, der både kan få Wall Street Journal og Meta’s AI-bot til at spidse ører; sidstnævnte har sågar kaldt hende “terrorist.”

I bogen peger hun på, hvordan teknologibranchens magtkoncentration er blevet en direkte trussel mod vestlige demokratier, og hun kritiserer politikere for at have givet magten frivilligt fra sig.

Bogen beskriver, hvordan et hof af bosser og investorer – Musk, Zuckerberg, Thiel og resten af klanen – ikke bare forsøger at påvirke, men i stigende grad arbejder på at erstatte eller mudre grænserne mellem dem og statsmagten.

Marietje Schaake betegner det som et oligarki med globale ambitioner mener, at navnlig Europa står uhyggeligt dårligt rustet. Især med tanke på vores afhængighed af amerikansk teknologi og naive begejstring for digital effektivitet.

Eksemplerne spænder fra globale sociale medier til offentlige kernesystemer.

Her ser forfatteren en global bevægelse, hvor techgiganterne stile og roligt er ved at overtage kernefunktioner som overvågning, kommunikation, finans og forsvar. Men vel at mærke på en måde, hvor de opererer på tværs af grænser og regler, mens demokratierne halser bagefter uden reelle modtræk.

Samtidig har mange af Silicon Valleys mest højrøstede figurer allieret sig med Trump-lejren.

Ganske vist har de – efter bogen udkom i september – fået nogle skrammer i erkendelsen af, at han måske alligevel ikke var helt nem at styre, men det ændrer ikke på Schaakes hovedpointe: Teknologien er ikke længere bare et værktøj, men en central politisk aktør.

Overflødiggjorte techbosser

Det kan lyde en smule konspiratorisk, men Marietje Schaake står langtfra alene med sine pointer.

For eksempel er den italiensk-schweiziske politolog Giuliano da Empoli i sin nyligt udkomne, meget roste (og forbilledligt) korte ”Rovdyrenes tid” inde på meget af det samme.

Ja, da Empoli går endda skridtet videre i sin vurdering. Han ser tydelige tegn på, at især de AI-drevne services kommer til at dominere fremtidig beslutningstagen i en grad, så både centrale statsorganer og i sidste ende nok også techbosserne selv må se sig overflødiggjort.

Under alle omstændigheder må man konstatere, at vi – som man siger – lever i interesting times.

Vil du vide mere, så er Marietje Schaakes bog ikke et tosset sted at starte. Du kan også høre hende fremlægge sine centrale pointer i kortform her.