Forestil dig en verden, hvor du kan koble din hjerne på “skyen” og gennem nanoteknologi øge din intelligens med en million gange.
Det lyder måske som det rene science fiction, men det mener den kendte computerforsker og selvudnævnte futurist Ray Kurzweil ikke, at det er.
Han har i tidens løb opfundet flere scannerteknologier samt skrevet adskillige bøger; blandt andet “How To Create A Mind: The Secret of Human Thought Revealed”, “The Age Of Spiritual Machines: When Computers Exceed Human Intelligence” og “The Singularity Is Near: When Humans Transcend Biology ”.
Sidstnævnte er fra 2005, så var måske nok alligevel på tide med en opdatering, da den sidste år udkom i en ny udgave med titlen “The Singularity Is Nearer: When We Merge with AI”.
I bogen holder Kurzweil fast i sine tidligere forudsigelser om, at vi i 2029 vil have skabt en såkaldt general artificial intelligence (AGI). Samt at vi i 2045 vil have opnået den såkaldte singularitet; et teoretisk punkt, hvor menneskets hjerne fusionerer med den digitale sky og gør menneske og maskine til ét.
Han bygger blandt andet sine forudsigelser på, hvad han kalder loven om accelererende udbytte. Det er en idé om, at teknologi bliver eksponentielt billigere i takt med, at hvert udviklingsstadie gør det nemmere at nå til det næste.
Bogen forholder sig også til, hvordan singulariteten vil udfolde sig, samt hvilke filosofiske konsekvenser den vil få for menneskets identitet og følelse af formål.
Der bliver desuden redegjort for nogle af de teknologiske fremskridt, som ifølge forfatteren vil ske i løbet af de kommende årtier. Herunder at vi vil kunne overvinde biologiens begrænsninger og stoppe aldring af vores kroppe.
AI kan gøre mange arbejdsløse
Det er dog, selv for en optimistisk futurist som Ray Kurzweil, ikke alt sammen kun en dans i grønne skove.
Han påpeger nemlig også, at det er pinedød nødvendigt at få løst de videnskabelige, etiske, sociale og politiske udfordringer, der er forbundet med den teknologiske udvikling. For ellers vil selve vores eksistens kunne blive truet.
Desuden vil kunstig intelligens kunne gøre mange mennesker arbejdsløse, og her kan en af løsningerne være at give alle en fast indkomst kaldet universal basic income (eller bare UBI).
Afhængig af temperament kan alt dette lyde forjættende eller bekymrende.
Men under alle omstændigheder bør man også huske at tage forfatterens ord med et gran salt. Han er nemlig også medstifter af flere techvirksomheder samt af den kontroversielle kursusudbyder Singularity University, som bl.a. tilbyder undervisning i teknologiens muligheder.
Derfor er det nok ikke helt urimeligt at antage, at han muligvis også selv kunne have en økonomisk fordel i at forudsige den ene eller den anden udvikling.
Under alle omstændigheder er det svært at komme udenom, at Ray Kurzweil har visse interessante pointer, og at det som minimum er værd at kende til dem.