Elever skal fastholdes med SMS

Københavns Tekniske Skole har kørt et pilotprojekt, hvor eleven, der udebliver fra undervisning, får en SMS fra skolen. Den opmærksomhed skal fastholde eleven i studiet og reducere antallet af frafald.

- Godmorgen. Vi kan se, du er ikke er kommet i skole i dag. Var det ikke en ide at komme herind og blive klogere?

Sådan kunne ordlyden være i fremtiden, når Københavns Tekniske Skole sender SMS'er til elever, som ikke er mødt op til undervisningen.

Københavns Tekniske Skole, KTS, har i et pilotprojekt forsøgt sig med en ny måde at registrere elever på. Udgangspunktet for digitaliseringsprojektet har været: En gang indtastning, aldrig mere indtastning.

Ideen med at bruge oplysningerne fra elevregistreringssystemet i mange forskellige teknologiske løsninger opstod som udløber af skolens arbejde med at digitalisere arbejdsgangene.

- Vi har arbejdet med at udvikle digitale tilmeldinger og ansøgninger til ungdomsuddannelserne. Det vil lette sagsgangen gevaldigt, når vi kan nøjes med at indtaste elevdata en gang og så bruge dem i mange sammenhænge, siger Ole Rømer, inspektør ved KTS Bygge og Anlæg i Rødovre.

Det er det norske firma At-Worksystems, der har udviklet løsningen, der blandt andet analyserer fraværsregistrering, så skolen kan gribe ind tidligt, hvis en elev begynder at være meget væk.

I Norge har forsøg reduceret frafaldet fra ungdomsuddannelserne med 50 procent, oplyser det danske firma, som har den danske forhandlerret til systemet, Mutax.

Billigere at fastholde end skaffe nye

På KTS, der har omkring 5.000 elever om året på sine 13 afdelinger fordelt over hele københavnsområdet, er eleverne sendt i skole af deres mester, altså fra det firma, hvor de uddannes som tømrer, snedker og så videre.

Når en elev udebliver fra undervisning - lovligt eller ulovligt - skal mester have besked om det. Det foregår med en papirskrivelse i fem eksemplarer.

- Det koster frimærker hver gang. Med et system, der automatisk sender e-mails om fravær, kan vi spare mange penge, siger Ole Rømer.

I pilotprojekt-perioden løb KTS ind i en række tekniske problemer, men Ole Rømer mener stadig, at den digitale elevregistrering, med de muligheder, den giver, er vejen frem.

Frafald fra uddannelserne er nemlig værd at bekæmpe for skolerne, der som selvejende institutioner tildeles penge per aktiv elev efter den såkaldte taxameter-ordning.

- Det er billigere at fastholde en kunde, end at skulle skaffe en ny. Det princip gælder også her, mener Ole Rømer.

Skolen får omkring 100.000 kroner per elev om året. Men kun hvis eleven også er aktiv i studiet.

Gymnasier får brug for at fastholde elever

Firmaet Mutax forventer at kunne levere lignende løsninger til tekniske skoler og gymnasier over hele landet.

- Med strukturreformen bliver også gymnasierne selvejende og vil få bevillinger efter taxameterordningen. De vil derfor have endnu større grund til at fastholde eleverne, mener Glen Mandsberg fra Mutax.

Han vil forære skolerne systemet efter no cure - no pay-modellen, og alene tage sig betalt med en procentdel af taxameter-tilskuddet per elev, der som følge af SMS-tjenesten fastholdes på skolebænken.
6




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Ciklum ApS
Offshore software- og systemudvikling.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Cyber Security Summit 2025: Her er truslerne – og sådan beskytter du dine kritiske data

Deltag og få værktøjer til at beskytte din virksomhed mod de nyeste cybertrusler med den rette viden og teknologi.

19. august 2025 | Læs mere


Cyber Security Summit 2025 i Jylland

Deltag og få værktøjer til at beskytte din virksomhed mod de nyeste cybertrusler med den rette viden og teknologi.

21. august 2025 | Læs mere


AI i det offentlige: Potentiale, erfaringer og krav

Hør erfaringerne med at anvende AI til at transformere og effektivisere processer i det offentlige – og med at sikre datakvalitet, governance og overholdelse af retningslinjer.

27. august 2025 | Læs mere