Dansk statsstøtte til Microsofts ERP-udvikling

Et projekt, som skal føre til globale ERP-produkter for Microsoft Business Solutions, får 12,8 millioner kroner fra Højteknologifonden. Den danske direktør for Oracle finder tildelingen "besynderlig".

Microsoft Business Solutions (MBS), det tidligere Navision, får danske forskningskroner i ryggen til at udfordre SAP og Oracle.

Højteknologifonden har tildelt 12,8 millioner kroner fra til et projekt, hvor MBS i samarbejde med blandt andre Copenhagen Business School skal udvikle tredje-generations ERP-systemer over de næste tre år.

Det vækker overraskelse hos konkurrenten Oracle, som helt åbenlyst står for skud, hvis Microsoft skal vinde markedsandele på ERP.

- Jeg synes, det er besynderligt. Vi taler altså om klodens største softwarevirksomhed, som der nu hældes danske forskningsmidler i, siger administrerende direktør i Oracle Danmark, Stig Jørgensen.

Kunne være brugt bedre

Han bider især mærke i, at MBS allerede i dag har 50 procent af det danske marked for ERP til små og mellemstore virksomheder.

Han mener, at forskningspengene hellere skulle have været brugt på noget andet.

- 12,8 millioner kroner er ikke småpenge, og de kunne gøre en stor forskel for mange små virksomheder, siger Oracle-direktøren.

I SAP Danmark ønsker direktør Kenneth Mandrup ikke umiddelbart at kommentere konkurrentens forskningsindsats.

Handler om Danmarks fremtid

Men der er ikke noget odiøst i at give offentlige midler til at udvikle nye produkter for verdens største softwarevirksomhed, mener Niels-Bjørn Andersen fra Copenhagen Business School, der skal samarbejde med Microsoft om projektet.

Han ser det mere som et spørgsmål om danske arbejdspladser og dansk udvikling.

- Alle lande konkurrerer om virksomheders gunst, og i dette tilfælde handler det blandt andet om, hvorvidt vi kan gøre nogle folk i en udviklingsafdeling i Vedbæk gode nok til at konkurrere mod nogle meget store udviklingsafdelinger i Indien, siger Niels Bjørn Andersen.

Planen med projektet er at finde ned til nogle grundsten i opbygningen af ERP-produkterne, der kan udnyttes på globalt plan.

Billige løsninger til nye markeder

I dag er ERP-markedet i høj grad kendetegnet ved, at man må skræddersy produkter til enkeltmarkeder.

Det håber man via projektet at finde nogle løsninger på, som er langt mere globale og universelle.

- Der er nogle kæmpe markeder i eksempelvis Indien og Sydamerika, hvor millioner af virksomheder ville skulle investere i ERP, forklarer Niels-Bjørn Andersen.

Han bakkes op af chefen for MBS' udviklingsafdeling i Vedbæk, Niels Bo Tejlgaard.

Han påpeger, at projektet aldrig ville være blevet til noget, hvis Microsoft havde skullet finansiere det alene.

- Det her handler ikke om at vi skal være bedre til at sælge. Det handler om at undersøge, om man kan lave en højere grad af standardisering og dermed billigere løsninger, hvis vi kan skære ned på graden af lokale tilpasninger. Det vil komme virksomhederne til gavn, og hvis Microsoft så sælger noget mere, er det jo fint, siger han.

Han understreger, at den forskning, som man i fællesskab vil komme frem til, vil være offentlig tilgængelig – også for konkurrenter som SAP og Oracle. Men selvfølgelig vil der være en fordel i at have fulgt arbejdet fra tætteste hold, hvis man når til et punkt, hvor der kan udvikles produkter fra forskningen, medgiver Niels Bo Tejlgaard.

Microsoft betaler en tredjedel

Hele projektets økonomiske ramme er på 32 millioner, hvoraf Microsoft betaler 11 millioner kroner og de fire universiteter i projektet betaler resten.

Det er Copenhagen Business School og Københavns Universitet samt ESADE i Barcelona og SAID Business School i Oxford, Storbritannien.

Mens MBS har en stor andel af det danske ERP-marked, har selskabet kun cirka tre procent af verdensmarkedet, hvor SAP og Oracle er de mest dominerende spillere.

Direktør for Højteknologifonden, Carsten Gaarn-Larsen, finder det naturligt, at en del af fondens midler går til en satsning på ERP-området.

- Danmark har en styrkeposition på det her område med udgangspunkt i det tidligere Navision. Det er meget positivt, at Microsoft har valgt at skubbe yderligere til den udvikling i samarbejde med folk fra danske universiteter, siger Carsten Gaarn-Larsen.

Han pointerer, at Højteknologifonden har valgt at satse på både nye initiativer og på områder, hvor Danmark i forvejen står stærkt.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Also A/S
Salg af serviceydelser inden for logistik, finansiering, fragt og levering, helhedsløsninger, digitale tjenester og individuelle it-løsninger.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
OT og IT: Modernisér produktionen og byg sikker bro efter et årelangt teknologisk efterslæb

Moderne produkter skal have mere end strøm for at fungere – og deres navlestreng skal ikke klippes når de forlader fabrikshallen. På denne konference kan du derfor lære mere om hvordan du får etableret det sikre setup når der går IT i OT.

30. april 2024 | Læs mere


Roundtable for sikkerhedsansvarlige: Hvordan opnår man en robust sikkerhedsposition?

For mange virksomheder har Zero Trust og dets principper transformeret traditionelle tilgange til netværkssikkerhed, hvilket har gjort det muligt for organisationer at opnå hidtil usete niveauer af detaljeret kontrol over deres brugere, enheder og netværk - men hvordan implementerer man bedst Zero Trust-arkitekturer i et enterprise set up? Og hvordan muliggør Zero Trust-arkitekturen, at organisationer opnår produktivitetsfordele med AI-værktøjer samtidig med, at de forbliver sikre i lyset af fremvoksende trusler?

01. maj 2024 | Læs mere


ERP-trends 2024

Bliv derfor inspireret til, hvordan du kan optimere dine systemer og processer når af nogle af de fremmeste eksperter på ERP-markedet dele deres iagttagelser af det aktuelle marked og vurderinger af, hvad vi har i vente de kommende 3-5 år. Vi sætter også fokus på, hvordan udviklingen kommer til at påvirke din organisation, hvordan du bedst forbereder og planlægger ERP-indsatsen og om, hvilke faldgruber du skal være opmærksom på.

02. maj 2024 | Læs mere