Dataram sender dansk datterselskab i konkurs

Amerikanske Dataram tvangsopløser nu datterselskabet Dataram ApS. Dermed er de sidste rester af John Trolles Memory Card Technology endegyldigt væk.

Efter en lang og sej dødskamp giver den amerikanske storproducent af hukommelsesmoduler Dataram nu datterselskabet i Danmark kniven.

Dataram ApS i Århus har siden mandag i sidste uge været under likvidation, altså tvangsopløsning.

Det bekræfter advokat Marie-Louise Moltke-Leth, der er udnævnt til likvidator i sagen. Dataram ApS indsendte ingen årsrapport sidste år, og Skifteretten i Århus har derfor begæret selskabet tvangsopløst. Det er en almindelig kendt måde at aflive et firma på.

Et år i koma

Den amerikanske ledelse i Dataram har ikke ønsket at uddybe nedlukningen over for Computerworld.

– Ingen kommentarer, lød det fra økonomidirektør Mark Maddocks, før røret blev smækket på.

Med tvangsopløsningen af Dataram ApS er de sidste sørgelige rester af det danske RAM-eventyr Memory Card Technology nu stedt til hvile, efter opkøb og kunstigt åndedræt fra Dataram og til sidst et år i koma.

Siden slutningen af 2004 har der ikke været nogen aktivitet i selskabet, efter at Dataram lagde de sidste krampetrækninger fra datterselskabet over i et dansk salgskontor.

Den daværende koncernchef i Dataram, danskeren Lars Marcher, forklarede dengang, at de beholdt det danske firma i skuffen for eventuelt at kunne udnytte et stort skatteunderskud.

Da havde købet og videreførelsen af Memory Card Technology kostet Dataram over en halv milliard kroner.

Milliard-underskud

Historien om Memory Card Technology går tilbage til 1992, hvor John Trolle som 32-årig åbnede en RAM-modul fabrik i Århus.

Kun få troede på, at firmaet kunne blive en succes, men med årene voksede det eksplosivt og opnåede en milliardomsætning og en plads i top 10 blandt verdens RAM-producenter.

Efter nogle fantastiske år, gik bunden ud af firmaet. Et underskud på 624 millioner blev bygget op på bare syv måneder i 2000, og yderligere havde firmaet en negativ egenkapital på en halv milliard kroner.

I 2001 gik Dataram ind og købte det krakkede firma for 267 millioner kroner. Det blev indlemmet i koncernen som datterselskabet Dataram ApS, og Lars Marcher, der kort forinden havde afløst John Trolle, fortsatte som direktør.

Nedturen fortsatte

Det lykkedes aldrig for Dataram at vende skuden. Produktionen blev stoppet i Danmark og antallet af medarbejdere efterhånden skåret ned fra 130 til 20.

Efter et samlet tab på yderligere 240 millioner kroner på to år, blev Dataram ApS tømt for aktiviteter, og nu bliver det altså lukket helt ned.

Lars Marcher klatrede op ad rangstigen i Dataram og endte som topchef hos den amerikanske hardware-gigant.

I november 2005 sagde han op og vendte hjem til Danmark til et job som økonomidirektør hos Terma.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Also A/S
Salg af serviceydelser inden for logistik, finansiering, fragt og levering, helhedsløsninger, digitale tjenester og individuelle it-løsninger.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Parathed – Hvad gør din virksomhed, når I bliver ramt?

Cyberkriminalitet vokser som bekendt eksplosivt i takt med digitaliseringen i disse år og det kan være voldsomt dyrt at blive hacket. Potentielt kan det lægge jeres forretning helt ned, så I ikke kan rejse jer igen. Har jeres virksomhed styr på cybersikkerheden i en tid, der kalder på oprustning? Bliv inspireret til, hvad du som virksomhed kan gøre for at sikre virksomheden og medarbejdere, så I kan gå sikkert ind i fremtiden.

21. maj 2024 | Læs mere


Computerworld Summit 2024

Vi kigger ind i scenariet for fremtiden it-afdeling og hvordan virksomheden bedst muligt udnytter både nye og etablerede teknologier til at understøtte vækst og dermed sikre overlevelse i en konkurrencepræget verden.

23. maj 2024 | Læs mere


Den digitale trussel er konstant, kompleks og stadigt stigende - også i den offentlige sektor

I dagens Danmark har vi indrettet os sådan, at alt kommunikation mellem det offentlige og borgerne foregår på forskellige digitale platforme, hvilket gør både borgerne og de offentlige institutioner skrøbelige overfor cyberkriminalitet. Samtidig lyder det fra rapporter, at de offentliges it-systemer er støvede og fulde af teknisk gæld. Dette er en farlig cocktail for de offentlige institutioner, men en særdeles lækker drink for cyber-kriminelle.

28. maj 2024 | Læs mere