Sander: Ingen planer om digitale folketingsvalg

Regeringen har ingen konkrete planer om at indføre digitale valg, men er åben overfor forsøg, oplyser videnskabsminister Helge Sander (V).

Elektronisk stemmeafgivning ved danske valg er både teknisk og sikkerhedsmæssigt muligt, men regeringen har ingen konkrete planer i den retning.

Det var hovedbudskabet, da videnskabsminister Helge Sander (V) i sidste uge var kaldt i samråd om regeringens syn på at digitalisere kommunal- og regionsvalg samt valg til Folketinget og Europaparlamentet.

Ingen tekniske hindringer

Helge Sander oplyste i samrådet, at der heller ikke teknologisk er noget i vejen for at indføre digitale vælgererklæringer via digital signatur, men at regeringen ikke har konkrete planer om det.

Indenrigsministeriet har tidligere afvist at give partiet Kristendemokraterne mulighed for at indsamle vælgererklæringer digitalt til støtte for partiets opstilling.

I samrådet fastslog ministeren da også, at både elektronisk stemmeafgivning og digitale vælgererklæringer vil kræve ændringer af valgloven.

- Men jeg vil gerne fastholde, at mulighederne er der både teknisk og sikkerhedsmæssigt, og at vi med det udgangspunkt arbejder videre i ministeriet, sagde Helge Sander.

Åben for forsøg

Sander var sammen med indenrigsminister Lars Løkke Rasmussen (V) kaldt i samråd af Det Radikale Venstres Morten Østergaard, men mødte alene op.

- Samlet set er det regeringens holdning, at den endelige afvejning af fordele og ulemper ved elektronisk stemmeafgivning først kan foretages efter et forsøg. Regeringen er derfor åben overfor at sikre lovhjemmel til et pilotprojekt, sagde Helge Sander.

Regeringen vil lade det være op til eksempelvis en kommune at komme med forslag til et konkret pilotprojekt, før den vil tage stilling til, om det skal føres ud i livet.

Og det er ikke godt nok, mener Morten Østergaard (R).

Han efterlyste under samrådet, at regeringen selv skulle komme med et udspil eller sætte Den Digitale Taskforce på opgaven. Taskforcen arbejder blandt andet med at øge digitaliseringen i det offentlige.

E-valg på universiteter

Helge Sander fremhævede, at Videnskabsministeriet i øjeblikket arbejder med initiativer til, hvordan elektroniske valg kan indføres i mindre målestok.

Ministeren forestiller sig, at der kan blive tale om digitale valg til menighedsråd eller til universiteternes styrende organer.

Videnskabsministeriet vil i den forbindelse i løbet af foråret præsentere et it-redskab, der vil kunne bruges til afstemning over nettet ved hjælp af den digitale signatur.

Ifølge Morten Østergaard overvejer Det Radikale Venstre nu, om partiet selv skal komme med et forslag til, hvordan digitale valg kan fremmes yderligere.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Ciklum ApS
Offshore software- og systemudvikling.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Cyber Briefing: Geopolitik og cloud

Private vs. public cloud - hybride løsninger der sikrer kritiske data. Overvejer din organisation at vende de amerikanske cloud-giganter i ryggen set i lyset af den geopolitiske situation? Vi dykker ned i en dugfrisk rapport og diskuterer mulighederne for en "Plan B".

05. maj 2025 | Læs mere


Virksomhedsplatforme i forandring: Hvordan navigerer du i den teknologiske udvikling?

Hvordan finder du balancen mellem cloud- og hybride løsninger? Hvordan integrerer du legacy-applikationer ind i dit nye ERP-setup? Hvordan undgår du at havne i statistikken over store ERP-projekter, der fejler eller overskrider budgetterne?

06. maj 2025 | Læs mere


Virksomhedsplatforme i forandring: Hvordan navigerer du i den teknologiske udvikling?

Hvordan finder du balancen mellem cloud- og hybride løsninger? Hvordan integrerer du legacy-applikationer ind i dit nye ERP-setup? Hvordan undgår du at havne i statistikken over store ERP-projekter, der fejler eller overskrider budgetterne?

14. maj 2025 | Læs mere