Forbrugerrådet advarer mod vidtgående logning

Forbrugerrådet opfordrer til, at regeringen helt dropper at pålægge teleselskaberne at logge kundernes internetfærden, efter regeringen torsdag valgte at udskyde logningsdelen af terrorpakken.

Danmark bør ikke gå længere end resten af EU, når det gælder logning af borgernes færden på internettet, mener Forbrugerrådet.

Udmeldingen kommer efter, at regeringen har udskudt behandlingen af dele af terrorpakken, som handler om logning af tele- og datatrafik.

Ifølge jurist i Forbrugerrådet, Anette Høyrup, har EU med et nyt logningsdirektiv fastlagt, at grænsen for hvilken rolle teleselskaberne skal spille i kampen mod terror, skal trækkes ved logning af kundernes færden på internettet.

- Den danske regering bør i vores øjne ikke gå længere end EU lægger op til, og der siger EU altså nej til at overvåge privatpersoners færden på internettet. Den beslutning bør Danmark følge, siger Anette Høyrup.

Slå bremsen i

Hun er tilfreds med, at behandlingen af den del af terropakken, der handler om tele- og datalogning, er udskudt til efteråret.

- Vi vil gerne rose regeringen for at slå bremsen i på det her område. Nu er det så bare vigtigt, at man benytter tænkepausen til at få et mere fornuftige udspil på banen, siger Anette Høyrup.

Hun opfordrer på vegne af Forbrugerrådet kraftigt til, at den danske regering forsøger at lægge sig på niveau med de øvrige EU-lande og ikke kører et mere vidtgående forslag igennem.

Forbrugerrådet har tidligere kritiseret, at regeringen har lagt op til at pålægge teleselskaberne at registrere trafikdata om kunderne, men ikke samtidig ville fastlægge omfanget og indholdet af de trafikdata, der skulle logges.

Forbrugerrådet mener, at det er en glidbane mod øget overvågning, hvis ikke omfanget blev fastlagt ved lov.

Cepos utilfreds

- Det er et uhyre vidtgående forslag, som øger risikoen for privatlivskrænkelse, siger Anette Høyrup.

Regeringens lovforslag til bekæmpelse af terror fremlægges fredag efter en uge med fornyet kritik af de mest vidtgående forslag fra ikke mindst regeringspartiet Venstres egne rækker.

Den borgerlige tænketank Cepos præsenterede i den forbindelse fredag en forslag om at forsyne terrorpakken med en udløbsdato - en såkaldt solnedgangsklausul.

"Regeringens anti-terrorpakke indebærer alvorlige indgreb i borgernes frihed og bør derfor ikke forblive ved magt længere end absolut nødvendigt", lyder opfordringen fra Cepos.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Ed A/S
Salg af hard- og software.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
OT og IT: Modernisér produktionen og byg sikker bro efter et årelangt teknologisk efterslæb

Moderne produkter skal have mere end strøm for at fungere – og deres navlestreng skal ikke klippes når de forlader fabrikshallen. På denne konference kan du derfor lære mere om hvordan du får etableret det sikre setup når der går IT i OT.

30. april 2024 | Læs mere


Roundtable for sikkerhedsansvarlige: Hvordan opnår man en robust sikkerhedsposition?

For mange virksomheder har Zero Trust og dets principper transformeret traditionelle tilgange til netværkssikkerhed, hvilket har gjort det muligt for organisationer at opnå hidtil usete niveauer af detaljeret kontrol over deres brugere, enheder og netværk - men hvordan implementerer man bedst Zero Trust-arkitekturer i et enterprise set up? Og hvordan muliggør Zero Trust-arkitekturen, at organisationer opnår produktivitetsfordele med AI-værktøjer samtidig med, at de forbliver sikre i lyset af fremvoksende trusler?

01. maj 2024 | Læs mere


ERP-trends 2024

Bliv derfor inspireret til, hvordan du kan optimere dine systemer og processer når af nogle af de fremmeste eksperter på ERP-markedet dele deres iagttagelser af det aktuelle marked og vurderinger af, hvad vi har i vente de kommende 3-5 år. Vi sætter også fokus på, hvordan udviklingen kommer til at påvirke din organisation, hvordan du bedst forbereder og planlægger ERP-indsatsen og om, hvilke faldgruber du skal være opmærksom på.

02. maj 2024 | Læs mere