EPJ-udviklingen i amterne er gået i stå

Amterne har ventet i halvanden måned på en udmelding fra Lars Løkke Rasmussen om den nationale strategi for elektroniske patientjournaler (EPJ). Men ministeren er tavs, og i mellemtiden er det langsigtede EPJ-arbejde gået i stå.

Efter år med massiv kritik, forsinkelser og enorme budgetoverskridelser står arbejdet med at indføre elektroniske patientjournaler (EPJ) på de danske sygehuse nu til at blive yderligere forsinket.

Sådan lyder meldingen til avisen Computerworld fra flere amter, efter at indenrigs- og sundhedsminister Lars Løkke Rasmussen (V) tilbage i midten af marts varslede et politisk indgreb i det meget kritiserede EPJ-projekt.

Selv om ministeren dengang annoncerede, at han ville løfte sløret for en konkret plan i løbet af en uges tid, er der stadig ikke sket noget – og nu har flere amter indstillet det langsigtede arbejde med EPJ-projekterne af frygt for, at et drastisk indgreb betyder, at pengene vil være spildt.

– Vi vil hverken køre videre, som om intet var sket, eller helt stoppe vores arbejde. I stedet satser vi på at få rundet vores nuværende projekter hurtigt af, så vi får et kørende system i løbet af kort tid. Men vi afventer en udmelding fra ministeren, inden vi lægger yderligere planer, siger sundheds-it-chefen i Århus Amt, Lars Gleerup.

National strategi

Århus Amt har været længe undervejs med en ambitiøs EPJ-satsning, der indtil videre har resulteret både i adskillige forsinkelser og en meget anstrengt økonomi.

Derfor ærgrer Lars Gleerup sig over, at Århus Amt nu er nødt til at indstille det langsigtede arbejde, indtil ministeren har konkretiseret sin udmelding. Han understreger dog, at han bakker op om ministerens idé om en national EPJ-strategi, så længe det bare sikres, at amternes hidtidige erfaringer bliver brugt aktivt fremover og ikke blot bliver skyllet ud med badevandet.

Hidtil har amterne haft en høj grad af selvbestemmelse i forhold til løsninger og leverandører, men sidste år måtte hele den hidtidige EPJ-strategi tage imod voldsom kritik, da EPJ-Observatoriets årsrapport udkom. Den konkluderede, at der er milevid forskel på, hvor langt amterne er nået med de elektroniske patient-journaler.

Lars Løkke Rasmussen måtte stå skoleret i både Folketingets finansudvalg og sundhedsudvalg, og ministeren erklærede blankt, at han fandt kritikken af den langsommelige udvikling berettiget.

Den skarpe udmelding har nu givet genlyd i amterne, der i øjeblikket planlægger, hvad der skal ske, når de forskellige EPJ-systemer skal smelte sammen ved overgangen til regioner.

Hiver tæppet væk

Nordjyllands Amt, der i forbindelse med strukturreformen sluger en del af Viborg Amt og bliver til Region Nordjylland, er i kontraktforhandlinger med CSC Scandihealth om centrale dele af amtets EPJ-system, men aftalen er ikke underskrevet endnu.

Amtet ikke vil binde sig, før der er sikkerhed for, at den nye strategi ikke hiver tæppet væk under investeringen.

– Vi sætter ikke blækket til papiret, før vi har en konkret udmelding fra ministeren. Vi ved reelt ikke, hvad han vil komme med, men hvis der kommer et drastisk indgreb, kan det betyde, at vi smider penge over bord, og det vil vi ikke, siger it-chef i Nordjyllands Amt, Frank Pedersen.

Amtsrådsforeningen bekræfter, at den langsigtede udvikling af EPJ landet over er sat på standby.

Nu er foreningen gået i samarbejde med Indenrigs- og Sundhedsministeriet om at udvikle et spørgeskema til amterne, der skal give et overblik over deres EPJ-situation.

Over for Computerworld vil kontorchef Lars Hagerup ikke komme nærmere ind på, hvornår amterne kan forvente en afklaring af, om det bebudede indgreb vil betyde, at amterne skal skrotte deres hidtidige arbejde med elektroniske patientjournaler.

Trods gentagne forsøg har det ikke været muligt for Computerworld at få Lars Løkke Rasmussen til at forholde sig til EPJ-situationen.

Denne artikel stammer fra fredagens trykte udgave af Computerworld.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
JN Data A/S
Driver og udvikler it-systemer for finanssektoren.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Parathed – Hvad gør din virksomhed, når I bliver ramt?

Cyberkriminalitet vokser som bekendt eksplosivt i takt med digitaliseringen i disse år og det kan være voldsomt dyrt at blive hacket. Potentielt kan det lægge jeres forretning helt ned, så I ikke kan rejse jer igen. Har jeres virksomhed styr på cybersikkerheden i en tid, der kalder på oprustning? Bliv inspireret til, hvad du som virksomhed kan gøre for at sikre virksomheden og medarbejdere, så I kan gå sikkert ind i fremtiden.

21. maj 2024 | Læs mere


Computerworld Summit 2024

Vi kigger ind i scenariet for fremtiden it-afdeling og hvordan virksomheden bedst muligt udnytter både nye og etablerede teknologier til at understøtte vækst og dermed sikre overlevelse i en konkurrencepræget verden.

23. maj 2024 | Læs mere


Den digitale trussel er konstant, kompleks og stadigt stigende - også i den offentlige sektor

I dagens Danmark har vi indrettet os sådan, at alt kommunikation mellem det offentlige og borgerne foregår på forskellige digitale platforme, hvilket gør både borgerne og de offentlige institutioner skrøbelige overfor cyberkriminalitet. Samtidig lyder det fra rapporter, at de offentliges it-systemer er støvede og fulde af teknisk gæld. Dette er en farlig cocktail for de offentlige institutioner, men en særdeles lækker drink for cyber-kriminelle.

28. maj 2024 | Læs mere