Danske pc-byggere sakker bagud

Danmark sakker bagud i kampen om markedsandele for pc'er. Derfor vil chipgiganten Intel sparke liv i lokal produktion af bærbare med nyt partnerprogram.

Verdens største producent af computerchips, Intel, synes det går for langsomt med produktionen af ikke mindst bærbare computere hos lokale producenter. Hvor over halvdelen af alle solgte pc’er er bærbare, så er andelen af bærbare, der sælges af lokale producenter kun mellem 20 og 30 procent, hvilket omvendt vil sige, at de lokale producenter stadig baserer mellem 70 og 80 procent af deres egenproducerede hardware på stationære computere, der ifølge de seneste tal fra IDC har en langt ringere vækst end de bærbare.

– Vi ser en risiko for, at de lokale producenter af pc’er sakker agterud i forhold til udviklingen, og det, synes vi, er et problem for den danske itkanal, siger kanalchef i Intel Christian Bohn, der netop har præsenteret de første danske partnere for Intels kick off, der skal sætte gang i den danske produktion af bærbare.

Farligt prisfokus

Hidtil er det kun en håndfuld danske pc-producenter, der har kastet sig over produktion af bærbare med Data Team, SDData, Inter-Data og Zepto som de mest markante spillere, men - ifølge Christian Bohn er der masser af plads for nye spillere.

– Hardwaremarkedet er utrolig presset, hvilket betyder, at hvis forhandlerne ikke differentierer sig på andet, så er der kun prisen at slås om, og det vil ikke være gunstigt for branchen på længere sigt udelukkende at fokusere på pris, når produkterne skal sælges, siger kanalchefen.

Nye standarder

Som en del af det nye partnerprogram har har Intel indledt et samarbejde med tre at de store producenter af barebones Asus, Compal og Quanta, der tilsammen producerer mere end halvdelen af alle barebones i verden, hvor syv komponenter er blevet standardiseret så delene kan udskiftes med tilsvarende komponenter fra en anden producent. Det drejer sig blandt andet om strømforsyning, optisk drev, harddisk, tastatur, skærm og selve panelet.

Hertil kommer, at Intel har indledt samarbejde med en tredjepart om oplagring af komponenter, så Intel kan stå for et massivt indkøb i Taiwan og tilbyde lokale distributører løbende forsyninger. Ud over forsyningsletheden vil Intel også tilbyde sine partnere lokal support via de samme kanaler, som partnerne i forvejen får support i gennem Intels produkter.

Relancering

Senioranalytiker i IDC Nordic, Anders Elbak, er dog ikke overbevist om, at initiativet fra Intel vil få den ønskede effekt.

– Der er mere tale om en relancering af et program, som Intel har forsøgt sig med tidligere, og som det ikke er gået så godt med. Jeg tror ikke, det vil få den store betydning for de lokale producenter, og vi har da også set flere af dem skifte dele af deres salg ud med computere fra eksempelvis Acer eller Fujitsu Siemens, fordi der simpelthen er ikke penge nok i det til, at det kan betale sig at samle stumperne selv, siger han.

Stor mulighed

Helt så skeptisk er de dog ikke hos vestjyske Data Team, der selv er dansk barebonedistributør. Administrerende direktør, Eilif Lytje, kan godt se pointen i, at de danske pc-byggere sakker agterud.

– Selvfølgelig ser vi med spænding på, at Intel vil på markedet med barebones til forhandlerne. Omvendt ser jeg også Intels lancering som en stor mulighed for at få mere fokus på konceptet med, at forhandlerne laver deres eget “brand” og bygger deres egne notebooks, siger han. Eilif Lytje erkender, at det kan være svært at tjene penge på salg af hardware, men peger på, at det faktisk er lettere at bygge en bærbar end en stationær.

– Det tager kun 15 minutter at bygge en bærbar, hvor det stadigvæk tager en halv time at bygge en stationær, så det er meget enklere at gå til. Og hvis man holder sig væk fra de helt billige modeller, så er det også muligt at få en fornuftig margin på sine produkter, siger han. Ud over indkøbshjælp af barebones vil Intel hjælpe partnerne med at finde andre indtjeningsmuligheder, så fokus flyttes fra pris til løsning.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Fiftytwo A/S
Konsulentydelser og branchespecifikke softwareløsninger til retail, e-Commerce, leasing og mediebranchen.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Virksomhedsplatforme i forandring: Hvordan navigerer du i den teknologiske udvikling?

Hvordan finder du balancen mellem cloud- og hybride løsninger? Hvordan integrerer du legacy-applikationer ind i dit nye ERP-setup? Hvordan undgår du at havne i statistikken over store ERP-projekter, der fejler eller overskrider budgetterne?

14. maj 2025 | Læs mere


Computerworld Summit 2025, København – AI transforming business

Årets uomgængelige konference for dig, der er med til at træffe beslutninger om din organisations teknologiske fremtid, og vil have det samlede overblik over aktuelle tendenser i IT-branchen.

27. maj 2025 | Læs mere


Årets CIO 2025

Vi skal finde Årets CIO 2025 og den kvinde eller mand, som i et helt år kan bryste sig af at være landets bedste CIO.

03. juni 2025 | Læs mere






White paper
Tidsbegrænset kampagne: Overvejer du at udskifte eller tilføje printere i din forretning? Vi kan tilbyde én eller flere maskiner gratis