USA og EU i ulovlig aftale om persondata

En aftale mellem EU og USA om udlevering af flere end 30 forskellige typer af persondata om flypassagerer på vej til USA blev tirsdag kendt ulovlig af EU.

En to år gammel aftale mellem EU og USA om udlevering af persondata om passagerer i fly på vej til USA blev tirsdag kendt ulovlig af EU.

Dommerne har nu givet EU og USA frem til udgangen af september til at få en ny aftale på plads.

Den fire måneder lange frist skyldes ikke mindst frygt for, at et øjeblikkeligt stop for den hidtidige praksis på området vil udløse kaos i flytrafikken.

Beskytter EU-borgere

Problemet er opstået, fordi de amerikanske myndigheder i den skærpede kamp mod terror kræver flere end 30 persondata om flypassagerer udleveret af flyselskaberne mindst 15 minutter før et fly mod USA letter.

Oplysningerne omfatter ud over navne og adresser eksempelvis kreditkortnumre og detaljer om passagernes rejseplaner.

Efter de europæiske regler om databeskyttelse er det imidlertid ikke tilladt for virksomheder at sende EU-borgeres persondata til lande udenfor EU, med mindre det modtagende land har en lovgivning om databeskyttelse, der er på niveau med den europæiske.

Og det har USA altså ikke, mener EU-domstolen.

Løsning på vej

Både EU-kommissær Franco Frattini og Steawart Baker fra det amerikanske ministerium for national sikkerhed understreger, at de føler sig overbevist om, at EU og USA kan nå frem til en ny aftale før udgangen af september.

Alternativt skal de enkelte EU-lande i gang med selv at forhandle aftaler på plads med USA.

Flere eksperter forudser imidlertid problemer, fordi USA hidtil ikke har været indstillet på at lempe på de krav, der nu er dømt i strid med EU-lovgivningen på området.

I midten af konflikten står flyselskaberne, der ikke må udlevere personoplysningerne for EU, men samtidig står til bøder i USA, hvis de ikke lever op til de amerikanske krav.

Flypassagere kan angiveligt se frem til forsinkelser på op mod seks timer, hvis deres oplysninger først skal indsamles og tjekkes af de amerikanske myndigheder efter ankomst.




IT-JOB

NEM IT-Solutions A/S

IT-driftskonsulent

Cognizant Technology Solutions Denmark ApS

Senior Test Engineer

Optum Computational Engineering ApS

SW developer

Cognizant Technology Solutions Denmark ApS

Graduate - Software Automation Program
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
TIETOEVRY DENMARK A/S
Udvikler, sælger og implementerer software til ESDH, CRM og portaler. Fokus på detailhandel, bygge- og anlæg, energi og finans.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
AI Business Excellence Day – sådan folder du mulighederne ud

Mange danske virksomheder har eksperimenteret med AI-projekter af begrænset omfang, men kun de færreste har for alvor udforsket mulighederne i storskala. Det gør vi her! Du vil blandt andet få mulighed for at se eksempler på, hvordan AI kan anvendes som accelerator i storskala og skubber til grænserne for, hvordan det er muligt at integrere teknologien, så potentialet for alvor foldes ud.

24. april 2024 | Læs mere


Unbreakable - sådan sikrer du dig vedvarende og uafbrudt adgang til dine data

Vi dykker ned i værdien af en stabil og pålidelig storage-platform og hvilke muligheder der findes, for at sikre den højeste grad af redundans og tilgængelighed. Områder som date-beskyttelse og cyber-sikkerhed vil også blive berørt.

25. april 2024 | Læs mere


OT og IT: Modernisér produktionen og byg sikker bro efter et årelangt teknologisk efterslæb

Moderne produkter skal have mere end strøm for at fungere – og deres navlestreng skal ikke klippes når de forlader fabrikshallen. På denne konference kan du derfor lære mere om hvordan du får etableret det sikre setup når der går IT i OT.

30. april 2024 | Læs mere