Dansk IT: Åbne standarder koster

Dansk IT peger på, at Folketingets beslutning om åbne standarder kræver både fokusering, forcering og finansiering for at blive til virkelighed.

Hvis Folketingets beslutning om at bruge åbne standarder overalt i den offentlige sektor skal blive til andet end kønne ord, så kan videnskabsminister Helge Sander (V) ikke bare nøjes med at smøge ærmerne op. Han må også til læderet – altså erkende at det kommer til at koste at gennemføre politikken.

Sådan lød opfordringen fra interesse-organisationen Dansk IT i forbindelse med dagens præsentation af undersøgelsen IT i Praksis, som hvert år kortlægger it-anvendelsen i de 420 største danske private og offentlige virksomheder.

Politisk konsulent Gitte Madsen fra Dansk IT understreger, at 97 procent af it-cheferne i den offentlige sektor er parate til flere centrale digitaliseringsinitiativer som fælles standarder for arkitektur, dataudveksling og lignende.

- Men det er helt afgørende, at der bliver fulgt op på de gode intentioner som Folketingets beslutning i foråret om, at den offentlige sektor skal bruge åbne standarder, siger Gitte Madsen.

Kræver fokuseret indsats

Hun peger på, at det i rapporten ”Virkemidler til fremme af interoperabilitet gennem fælles, åbne standarder” anbefales, at der inden 1. januar 2008 skal laves et egentlig katalog over åbne standarder, som offentlige myndigheder kan bruge.

- I Dansk IT mener vi bare, at det er nødvendigt at fokusere gennemførelsen af åbne standarder til de områder, hvor der er mest dataudveksling. Det er også nødvendigt at forcere arbejdet, så vi kan udnytte den politiske interesse som nu skabt, siger hun.

Endelig er Dansk IT altså overbevist om, at gennemførelsen af åbne standarder ikke kan ske uden en eller anden for finansiering.

Organisationens direktør Tony Franke vil ikke sætte kroner og øre på, men konstaterer blot, at det politiske ønske om en udgiftsneutral implementering af åbne standarder næppe er realistisk.

Afventer implementeringsplan

Videnskabsminister Helge Sander holdt i dag møde med partiernes it-ordførerer om rapporten ”Virkemidler til fremme af interoperabilitet gennem fælles, åbne standarder”.

Der var dog ingen løfter om penge i den forbindelse.

Ministeren har lovet at indbyde it-ordførerne til drøftelser, når rapporten sidst på året er blevet omsat til en implementeringsplan.

- Jeg betragter rapportens anbefalinger som nogle positive skridt i den helt rigtige retning. Jeg hæfter mig særligt ved anbefalingen om, at åbne standarder fremover skal anvendes i alle nye offentlige it-løsninger, og at der skal være rigtig gode grunde for at fravige dette princip, lød den officielle kommentar fra ministeren efter mødet.

- Men jeg har samtidig gjort det klart for partierne, at regeringens ambitioner går langt videre. Arbejdet stopper ikke her. Om bare seks år skal al relevant skriftlig kommunikation mellem borgere, virksomheder og de offentlige kunne foregå digitalt og helst via åbne standarder, udtaler videnskabsminister Helge Sander.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Brother Nordic A/S
Import og engroshandel med kontormaskiner.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

23. april 2024 | Læs mere


AI Business Excellence Day – sådan folder du mulighederne ud

Mange danske virksomheder har eksperimenteret med AI-projekter af begrænset omfang, men kun de færreste har for alvor udforsket mulighederne i storskala. Det gør vi her! Du vil blandt andet få mulighed for at se eksempler på, hvordan AI kan anvendes som accelerator i storskala og skubber til grænserne for, hvordan det er muligt at integrere teknologien, så potentialet for alvor foldes ud.

24. april 2024 | Læs mere


Unbreakable - sådan sikrer du dig vedvarende og uafbrudt adgang til dine data

Vi dykker ned i værdien af en stabil og pålidelig storage-platform og hvilke muligheder der findes, for at sikre den højeste grad af redundans og tilgængelighed. Områder som date-beskyttelse og cyber-sikkerhed vil også blive berørt.

25. april 2024 | Læs mere