Her er Danmarks fem bedste CIO’er lige nu:Se de fem nominerede til prisen som Årets CIO 2024

Gode tider i it-branchen bliver endnu bedre

Den danske it-branche er i topform efter et jubelår, hvor omsætningen skød i vejret med 10 procent. Optimismen er større end nogensinde før, men en voldsom mangel på kvalificeret arbejdskraft truer med at ødelægge festen, inden den rigtig er kommet i gang.

Seks år efter det værste krak teknologisektoren nogensinde har set, vokser danske it-selskaber igen lynhurtigt.

Det er en af konklusionerne i dette års Top 100-undersøgelse.

Her har Computerworld gennemtrevlet 324 danske it-selskabers årsregnskaber for en samlet vurdering af branchens sundhedstilstand.

Tallene taler deres tydelige sprog:

Den samlede omsætning for it-selskaberne i undersøgelsen voksede fra 184,5 milliarder kroner til 202,7 milliarder kroner det seneste år.

Det svarer til en stigning på 10 procent.

Deloitte: Storvækst fortsætter
I tillæg viser dette års IT-Vækstbarometer fra revisions- og rådgivningsfirmaet Deloitte, at it-selskaberne tror på, at de gode tider bliver endnu bedre.

Knap halvdelen af de 280 administrerende direktører for danske it-selskaber, som hen over sommeren er blevet spurgt om deres forventninger til fremtiden, regner med at holde dampen oppe i indeværende år.

- Det forrygende gode marked spås at fortsætte, og det gælder alle delbrancher, siger Kim Gerner, partner og leder af Deloittes division for teknologi-, medie- og televirksomheder og ansvarlig for IT-Vækstbarometret.

I det kommende år regner 88 procent af virksomhederne således med, at de får langet flere varer over disken end i fjor.

I tillæg er 77 procent af it-firmaerne overbeviste om, at indtjeningen også ryger i vejret. Dertil kommer, at 30 procent af virksomhederne forventer en stigning på mere end 25 procent i omsætning og indtjening.

Og det ser det ud til, at man ikke bare skal trække på skuldrene og tænke ”det forventer de jo altid”, da væksten i år for første gang i IT-Vækstbarometrets seksårige historie blev højere end den, virksomhederne forventede.

Telesektor vokser hurtigst

Stort set alle kroge af it-sektoren - fra konsulenthuse over softwareselskaber til forhandlere - bidrager til vækstfesten

Den mest markante vækst kommer fra telebranchen, der overordnet ser ud til at have vinket farvel til den krise, som fik teleselskaber i hobetal til at dreje nøglen om i begyndelsen af årtusindet.

De tre hurtigst voksende it-selskaber i årets Top 100-undersøgelsen er således alle teleselskaber.

Årets vækstkomet er elselskabernes erhvervstelefoni-selskab Nianet, der sælger teleydelser via et landsdækkende netværk af fiberoptiske kabler. På de næste pladser følger fiberselskabet ComX og den danske afdeling af British Telecom (BT).

Men ingen roser uden torne. Et markant fald i antallet af store it-driftkontrakter har trukket synlige spor i it-servicebranchen, hvor driftsselskabernes samlede omsætning er faldet med fem en halv milliard kroner i forhold til fjor.

I softwarebranchen har ERP-selskaberne som de eneste – noget overraskende – måtte notere en samlet tilbagegang i omsætningen.

Indtjening skrumper ind

I sidste års Top 100-undersøgelse kunne den samlede danske it-branche for første gang siden dotcom-krisen prale af markant fremgang både i omsætning, indtjening og antal af medarbejdere.

Men vækst koster som bekendt ofte penge.

Det er i år gået ud over mange it-firmaers bundlinje. Samlet er indtjeningen i it-branchen faldet med 20 procent i forhold til sidste år.

Der er dog stadigvæk samlet set sorte tal på bundlinjen; 5,1 milliarder kroner mod 6,5 milliarder kroner året før.

Telesektoren er også bedst til at tjene penge, viser Top 100-undersøgelsen.

Både teleselskaber og leverandører af tele- og netværksudstyr nyder godt af stigende investeringer i bl.a. netværksudstyr, IP-telefoni og mobiltelefoner, og leverer store samlede overskud.

De positive takter i telebranchen viser sig også på dette års lister over landets største it-virksomheder.

De første tre pladser på listen over de dygtigste it-virksomheder, der årligt sælger varer og tjenesteydelser for over en milliard kroner, sidder mobilselskabet TDC Mobil, producenten af trådløse headsets GN Netcom og mobildistributøren Sunico på.

Teleselskabernes dominans viser sig også på listen over virksomheder, der omsætter for mellem en halv og en milliard kroner. Her har TeliaStofa skabt de bedste resultater og indtager førstepladsen.

Ikke overraskende er der samlet set røde tal på bundlinjen blandt hardwareproducenterne, hvor priskrigen det seneste år er blevet yderligere intensiveret.

Det er blandt andet gået ud over Canon og det tidligere KiSS Technologies, der blev købt af Cisco i fjor.

Den eneste anden delbranche med samlede røde tal på bundlinjen er konsulenthus-segmentet, hvor underskud i de internationale it-serviceselskaber Accenture, A. T. Kearney og Capgeminis danske datterselskaber trækker det samlede resultat i minus.

Softwarefirmaer superoptimister

Resultaterne er fortsat gode blandt landets softwareselskaber, der også er de mest optimistiske med hensyn til fremtidens vækst og indtjening.

I det seneste år har hvert fjerde softwareselskab haft en omsætningsfremgang på mere end 25 procent, men det er ikke lykkedes at få det hele på bundlinjen, der samlet er skrumpet.

Det kan være et tegn på, at træerne ikke vokser ind i himlen, og et kig på det samlede antal ansatte i dette års Top 100-undersøgelse giver et fingerpeg om, at it-selskaberne ikke skal lade sig rive med af de gode markedsudsigter.

Medarbejderantallet er nemlig stort set uændret i forhold til sidste år, men det er ikke med it-selskaberns gode vilje.

Hvis det stod til dem, var medarbejderstyrken blevet væsentligt forøget, men der er ganske enkelt ikke hænder nok at få.

Derfor kan specielt de kompetencetunge service- og softwarebrancher få svært ved at leve op til deres egne vækstforventninger, da medarbejdermanglen bliver endnu større i de kommende år, vurderer Deloitte.

SAP-hus årets Top 100-vinder

Årets samlede vinder er SAP-konsulenthuset Segmenta, der ligesom nummer to og tre på Top 100-listen, Conscia og Mindkey, er debutanter i Top 100-sammenhæng.

På fjerdepladsen dukker den samlede vinder fra 2005, ProData Consult, op, hvilket er meget symptomatisk for dette års undersøgelse.

Ikke færre end fire kategorivindere fra i fjor gentager i år succesen.

Manglen på kvalificerede medarbejdere giver ikke Segmentas ledelse søvnløse nætter, selvom de har meget store forventninger til både vækst og indtjening.

Selskabet leder nemlig med lys og lygte efter egnede opkøbsmål, som skal bidrage til konsulenthusets vækst, da de ikke regner med, at organisk vækst alene kan gøre det.

Dermed ligger årets Top 100-vinder på linje med over 40 procent af it-virksomhederne, der ifølge årets IT-Vækstbarometer vil hive pengepungen frem og købe virksomheder op i løbet af de næste par år.

Det tegner derfor til, at it-branchen går en interessant tid i møde, når de ambitiøse vækst- og indtjeningsmål skal nås gennem en stadig hårdere kamp om de dygtigste medarbejdere og (endnu) en konsolideringsbølge i kølvandet på mange forventede opkøb.

Hvem der klarer dén udfordring bedst, får vi et fingerpeg om i næste års udgave af Computerworld Top 100.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
TIETOEVRY DENMARK A/S
Udvikler, sælger og implementerer software til ESDH, CRM og portaler. Fokus på detailhandel, bygge- og anlæg, energi og finans.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
OT og IT: Modernisér produktionen og byg sikker bro efter et årelangt teknologisk efterslæb

Moderne produkter skal have mere end strøm for at fungere – og deres navlestreng skal ikke klippes når de forlader fabrikshallen. På denne konference kan du derfor lære mere om hvordan du får etableret det sikre setup når der går IT i OT.

30. april 2024 | Læs mere


Roundtable for sikkerhedsansvarlige: Hvordan opnår man en robust sikkerhedsposition?

For mange virksomheder har Zero Trust og dets principper transformeret traditionelle tilgange til netværkssikkerhed, hvilket har gjort det muligt for organisationer at opnå hidtil usete niveauer af detaljeret kontrol over deres brugere, enheder og netværk - men hvordan implementerer man bedst Zero Trust-arkitekturer i et enterprise set up? Og hvordan muliggør Zero Trust-arkitekturen, at organisationer opnår produktivitetsfordele med AI-værktøjer samtidig med, at de forbliver sikre i lyset af fremvoksende trusler?

01. maj 2024 | Læs mere


ERP-trends 2024

Bliv derfor inspireret til, hvordan du kan optimere dine systemer og processer når af nogle af de fremmeste eksperter på ERP-markedet dele deres iagttagelser af det aktuelle marked og vurderinger af, hvad vi har i vente de kommende 3-5 år. Vi sætter også fokus på, hvordan udviklingen kommer til at påvirke din organisation, hvordan du bedst forbereder og planlægger ERP-indsatsen og om, hvilke faldgruber du skal være opmærksom på.

02. maj 2024 | Læs mere