Nu går den vilde medarbejderjagt

Kampen om de dygtigste medarbejdere i it-branchen er kun lige begyndt, og den bliver mere brutal fremover. Det er en af konklusionerne i dette års it-vækst-barometer fra revisons- og rådgivningsfirmaet Deloitte, der offentliggøres i dag sammen med Top 100-magasinet.

Hvis man synes, at det har været svært at finde nye medarbejdere i it-branchen på det seneste, ja, så er der kun ét at sige: Det bliver endnu værre fremover.

Det viser dette års IT-Vækstbarometer fra rådgivnings- og revisionsfirmaet Deloitte, der samtidig slår fast, at mangel på medarbejdere bliver den absolut største udfordring for direktørerne i it-branchen i de næste par år.

- Mangel på medarbejdere er egentlig et luksusproblem, men ikke desto mindre meget alvorligt. Med den hastighed it-udviklingen har, er det afgørende for firmaet at kunne smede mens jernet er varmt, ellers bliver man overhalet af konkurrenterne, siger Kim Gerner

Han er partner og leder af Deloittes division for teknologi-, medie- og televirksomheder.

IT-Vækstbarometret underbygger opfattelsen af, at det allerede i dag er meget svært at skaffe kvalificerede medarbejdere i den danske it-branche. I fjor var faldende efterspørgsel ifølge de fleste danske it-selskaber den faktor, som havde størst negativ betydning for virksomhedens udvikling.

It-servicebranchen har det sværest

I år har mangel på kvalificerede medarbejdere skubbet den faktor ned på andenpladsen.

- Der er vendt op og ned på tingene, og ikke underligt er det it-servicebrancherne, der føler sig hårdest ramt af medarbejdermangel, mens it-branchens afsætningsled – forhandlere og distributører – føler sig mindst ramt, siger Kim Gerner.

Hos distributører og forhandlere er hovedudfordringen stadig konkurrencen, da virksomhederne slås med små marginer og ensartede produkter, hvilket gør det svært at tjene penge, selvom man gør det bragende godt. Det er en af grundene til konsolideringsbølgen i den delbranche.

Men i resten af it-branchen bliver den helt store udfordring de næste par år at finde og fastholde medarbejderne i takt med, at manglen på arbejdskraft stiger.

- Især de mindre virksomheder har det svært. Det er ikke så mærkeligt, da vi ser en klar tendens til, at medarbejderne går efter de udfordrende opgaver. Her kan de store virksomheder tilbyde højt specialiserede opgaver, som tiltrækker unge i dag. Det pres vil fortsætte, siger Kim Gerner.

Han forventer, at manglen på medarbejdere tvinger virksomhederne til at øge fokus på outsourcing, og samtidig kan medarbejdermanglen være med til at presse lønningerne i vejret. Derudover peger han på, at det heller ikke hjælper på situationen, at tilgangen til datalogistudierne er faldet støt de seneste år og alene i år med dramatiske 25 procent.

Bullguard: Store flaskehalsproblemer
Hos den hurtigt voksende danske udvikler af sikkerhedssoftware Bullguard, nikker administrerende direktør Heini Zachariasen genkendende til billedet.

- Vi kan slet ikke skaffe alle de folk, vi gerne vil have. Det er specielt svært for os at skaffe salgsfolk i Danmark, siger han.

Bullguard satser på en meget hård ekspansionsstrategi. Ekspansionen er primært foregået i Rumænien. Det er især afdelingen i hovedstaden Bukarest, som har aftaget de omkring 30 nye medarbejdere, der er kommet til firmaet det seneste år.

- Det var ikke i første omgang medarbejdermangel, der fik os til at søge til udlandet, men derimod adgang til spidskompetencer inden for applikationsudvikling og lavere omkostninger, siger Heini Zachariasen.

Han mener, at Danmark er ramt af store flaskehalsproblemer på it-arbejdsmarkedet, men har endnu ikke oplevet, at det har presset lønkravene i vejret.

- Vi er en international virksomhed, og danskernes lønkrav er ikke voldsomt høje sammenlignet med eksempelvis England og andre steder i Europa, hvor der ikke er de samme problemer med at skaffe kvalificeret arbejdskraft, siger Heine Zachariasen.

Dermed ligger Bullguards direktør stort set på linje med landets dygtigste it-selskaber, der ser det at tiltrække og fastholde medarbejdere som en stor udfordring, men peger på det at styre og skabe vækst/indtjening (29 procent) og ledelse generelt (22 procent) som endnu vigtigere. Medarbejderudfordringen kommer først ind på en tredjeplads med 15 procent.

- Det er en vigtig reminder om, at håndteringen af vækst og ledelse under ingen omstændigheder må glemmes i euforien over de gode markeder. Vi har godt nok brug for medarbejdere, men uden ledelse og vækst, nytter det hele ikke noget, siger Kim Gerner fra Deloitte.

Mange nye ansigter i it-branchen

IT-Vækstbarometeret viser også, at antallet af medarbejdere i den danske it-branche vokser voldsomt. Mere end halvdelen (62 procent) af virksomhederne har oplevet en stigning i antallet af medarbejdere det sidste år, og hver femte har oplevet en stigning på mere end 25 procent.

- Det er meget, og selv blandt de store virksomheder med 200 ansatte eller mere har seks procent oplevet at medarbejderstaben er vokset med mere end 25 procent, siger Kim Gerner.

Kun hver 10. virksomhed forventede i 2005 en stigning i antallet af medarbejdere på mere end 25 procent, hvilket mere end det dobbelte rent faktisk oplevede, nemlig hver femte (22 procent).

Sidste års IT-Vækstbarometer viste tydeligt tendensen, men omfanget er alligevel i nogen grad kommet bag på virksomhederne. Det er særligt de medarbejdertunge brancher som softwareproducenter og konsulenthuse, der oplever stigningerne, men alle brancher er med.

Det samme gælder forventningerne til antallet af medarbejdere i det kommende år, hvor 79 procent af virksomhederne forventer at skulle hyre flere folk for at kunne følge med efterspørgslen. Af dem forventer 17 procent en stigning på mere end 25 procent i medarbejderstaben.

- Også her er det medarbejdertunge it-selskaber fra konsulent og softwaresegmenterne, der forventer at hyre flest nye medarbejdere, men alle er med i den intensiverede kamp om de kvalificerede medarbejdere, siger Kim Gerner.




IT-JOB

Cognizant Technology Solutions Denmark ApS

SAP Project Manager

Cognizant Technology Solutions Denmark ApS

Senior Test Engineer
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Brother Nordic A/S
Import og engroshandel med kontormaskiner.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Unbreakable - sådan sikrer du dig vedvarende og uafbrudt adgang til dine data

Vi dykker ned i værdien af en stabil og pålidelig storage-platform og hvilke muligheder der findes, for at sikre den højeste grad af redundans og tilgængelighed. Områder som date-beskyttelse og cyber-sikkerhed vil også blive berørt.

25. april 2024 | Læs mere


OT og IT: Modernisér produktionen og byg sikker bro efter et årelangt teknologisk efterslæb

Moderne produkter skal have mere end strøm for at fungere – og deres navlestreng skal ikke klippes når de forlader fabrikshallen. På denne konference kan du derfor lære mere om hvordan du får etableret det sikre setup når der går IT i OT.

30. april 2024 | Læs mere


Roundtable for sikkerhedsansvarlige: Hvordan opnår man en robust sikkerhedsposition?

For mange virksomheder har Zero Trust og dets principper transformeret traditionelle tilgange til netværkssikkerhed, hvilket har gjort det muligt for organisationer at opnå hidtil usete niveauer af detaljeret kontrol over deres brugere, enheder og netværk - men hvordan implementerer man bedst Zero Trust-arkitekturer i et enterprise set up? Og hvordan muliggør Zero Trust-arkitekturen, at organisationer opnår produktivitetsfordele med AI-værktøjer samtidig med, at de forbliver sikre i lyset af fremvoksende trusler?

01. maj 2024 | Læs mere