It-direktør: Kunder headhunter medarbejdere

Den seneste tids debat om jobkarteller, der hindrer medarbejdere i at skifte job, har for ensidigt fokuseret på medarbejderens situation. Virksomheder kan have gode grunde til at lave aftalerne, mener it-direktør.

Da beskæftigelsesminister Claus Hjort Frederiksen (V) på et samråd i sidste uge efter lang tids politisk pres besluttede, at han vil stoppe de hemmelige kartel-aftaler mellem blandt andre it-selskaber, vakte det jubel hos både fagforbund og politikere.

Men det er ikke alle parter, der er lige begejstrede.

Branche-
organisationerne ITEK og IT-Branchen har offentliggjort en række anbefalinger til, hvordan virksomheder skal benytte sig af aftalerne og mener ikke, at der er behov for lovindgreb.

Direktør i den lille bornholmske it-virksomhed Formula Micro, Michael Dam, har samme holdning.

Mister medarbejdere

Han mener, at den seneste tids debat har været for ensidig, og han kan godt nikke genkendende til de problemer, der kan få virksomheder til at lave kartel-aftaler.

- Jeg har som direktør i et it-firma flere gange været udsat for, at vores kunder headhunter dygtige medarbejdere, som vi gennem længere tid har brugt mange ressourcer på at uddanne, siger han.

Ifølge Michael Dam kaprer kunderne derved ikke alene medarbejderen, men it-virksomheden mister også det arbejde, som udføres af vedkommende.

- Det vil være nemt at sige, at vi bare kan overbyde kundernes tilbud til disse medarbejdere, men sådan hænger verden ikke sammen, siger han.

Formula Micro har efterhånden oplevet adskillige gange, at kunderne headhunter virksomhedens medarbejdere.

- Jeg kan huske tre tilfælde gennem de senere år, heraf to inden for det sidste år. Og det er ret mange, når vi kun er 11-12 medarbejdere i virksomheden, uddyber Michael Dam.

Billigere selv at ansætte konsulent

I det ene tilfælde var det en Navision-konsulent, som arbejdede meget intensivt hos en kunde gennem flere år. Derfor kalkulerede kunden, at det ville være billigere at ansætte vedkommende, forklarer han.

I alle de tilfælde, som Michael Dam husker, har det været kunderne, der har kontaktet Formula Micros medarbejdere.

- Det sidste tilfælde var en tekniker, som arbejdede med nogle specialopgaver på nogle servere hos en kunde. Og kunden mistede så sin egen it-medarbejder og fik så syn for, at vi havde en dygtig medarbejder, han godt kunne bruge. Og så mistede vi jo egentligt både kundearbejdet og medarbejderen, siger Michael Dam.

Formula Micro har ifølge direktøren aldrig haft kartel-aftaler.

Men han indrømmer, at efter den slags oplevelser har han haft i tankerne at aftale, at man ikke kontakter hinandens medarbejdere i forbindelse med nogen specifikke opgaver. Men det er aldrig blevet til noget konkret, fortæller han.

Claus Hjort skal huske virksomhederne

Michael Dam mener, at beskæftigelsesminister Claus Hjort Frederiksen (V) også skal overveje virksomhedernes problemer i den kommende tid, så han ikke ensidigt fokuserer på den situation, medarbejderen står i.

- Jeg er ikke sikker på, at jeg har en konkret løsning på der her, men jeg synes da, man skal passe på med ikke at låse alt for meget med lovgivning. For det kan jo godt være, at jeg har lyst til at lave en aftale med en kunde om, at kunden i en eller anden projektperiode ikke tager mine medarbejdere. Men det kunne egentligt også være omvendt, således at kunden havde en dygtig projektmedarbejder, som jeg kunne få fingre i, siger Michael Dam.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Højer og Lauritzen ApS
Distributør af pc- og printertilbehør.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Compliance og strategisk it-sikkerhed efter DORA

Finansielle koncerner har i snit 85 sikkerhedsløsninger i drift – men er i snit op til 100 dage om at opdage et igangværende cyberangreb. Ydermere viser øvelser, at det typisk tager 4-6 uger at rense og genetablere sikker drift af centrale systemer efter et stort angreb. Fokus for dagen vil derfor være på henholdsvis governance samt om, hvordan du som it-leder i den finansielle sektor skal kunne håndtere fremtidens cybertrusler og arbejde effektivt med sikkerhed på et strategisk niveau.

04. april 2024 | Læs mere


EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

16. april 2024 | Læs mere


IAM - din genvej til højere sikkerhed uden uautoriseret adgang og datatab

På denne dag udforsker vi de nyeste strategier, værktøjer og bedste praksis inden for IAM, med det formål at styrke virksomheders sikkerhedsposition og effektiviteten af deres adgangsstyringssystemer og dermed minimere risikoen for uautoriseret adgang og datatab. Og hvordan man kommer fra at overbevise ledelsen til rent faktisk at implementere IAM?

18. april 2024 | Læs mere