Så netværk dog - og scor den fede løn

Klumme: Er de danske it-chefer virkeligt så dumme, at de ikke vil lade medarbejderne netværke? Er du chef for it-folk kan du her få en ordentligt opsang. It-ansatte kan også læse med og få et par tips om at score en god løn.

Dette er et opråb til alle, der arbejder med it og ikke mindst til deres chefer.

Hvis du er en yngre it-professionel skal du her læse og lære, hvordan man får det fede job til den gode løn.

Hvis du er chef for it-professionelle skal du læse for at få en ordentlig opsang.

Erfaringsudveksling? Nej tak
Et lille udvalg af blomsten af landets teknologiske fremtid (it-professionelle omkring de 30) er blevet spurgt om deres forhold til erfaringsudveksling og “networking” på tværs af virksomheder.

Resultatet er mildest talt overraskende.

Man må konstatere at “Alt for Damernes” opskrift på succes i karrieren (“gør som mændene : Udnyt dit netværk”) er gået fuldstændig hen over hovedet på disse i øvrigt meget stræbsomme it-professionelle.

De mener simpelt hen ikke, at erfaringsudveksling var nogen god ide.

Hvorfor?

Fordi de er overbeviste om, at deres chefer ville mene, at det er spild af tid.

De er sikre på, at det ikke vil give plus i karakterbogen, hvis de på denne måde fraterniserer med it-medarbejdere fra andre og måske endda konkurrerende virksomheder.

What?
Jeg må indrømme, at jeg nær havde fået kaffen galt i halsen, da jeg hørte dette.

Jeg har haft svært ved at tro på, at it-folkets chefer kan være så dumme, at de ikke kan se værdien af deres medarbejderes netværk.

Det kan umuligt være sandt, at man i virksomhederne ikke forstår, at kun gennem udveksling, krydsbestøvning og opbygning af professionelle rela­tioner kan vi få it-specialister, der kan gøre sig gældende i et globaliseret samfund.

Nej, så torskedumme er disse chefer ikke. Der må være tale om en stor, stor misforståelse. En misforståelse, vi skal have rettet op på i en fart.

Et par gode råd om at score kassen
Før vi tager fat på cheferne, vil jeg lige give et lynkursus i, hvordan man får et spændende job til en god løn.

Man starter med at få sig en fornuftig uddannelse. Hvad der er fornuftigt afhænger af den enkelte.

En god tommelfingerregel er, at man skal læse noget, der interesserer en, uden at skeje helt ud. Herefter skal man have sig et job.

Vær ikke alt for kræsen i starten – det skal bare få dig i gang.

Når man så har fået et job, skal man opsøge opgaver, der er besværlige og udviklende. Man skal søge afvekslingen og sørge for at bygge sit cv op med erfaringer, der kan bruges senere.

Brug tid på netværk
Alt imens man gør dette, skal man investere en god del tid i at opbygge et netværk af personer, som man svinger godt med, som man stoler på, og som man kan udveksle erfaringer med.

Hvorfor?

Af tre meget gode grunde. For det første: næste gang du står over for en ny problemstilling, vil din mulighed for at løse den hurtigt og effektivt stige proportionalt med antallet af “venner” du kan ringe til.

For det andet: Hver gang du er sammen med andre, hører du nye historier, erfaringer og fejltagelser, du kan gemme i din mentale database og bruge i dit arbejde.

Disse to gode grunde er til gavn for både dig og din virksomhed.

Og så er der den tredje rigtig gode grund: Det næste fede job, du får (hvis du altså får et fedt job) kommer med 60 procent sandsynlighed via en af dine kontakter.

Sådan virker arbejdsmarkedet bare. Personligt har jeg aldrig fået et job på en jobansøgning.

Jeg ringer selv!
Nu tilbage til cheferne. Jeg vil opfordre alle chefer i it-branchen og landets it-afdelinger til i dag at fortælle deres medarbejdere, hvad de mener om faglige netværk, erfaringsudveksling, erfa-grupper m.m.

Men jeg har besluttet mig at gå et skridt videre – jeg ringer selv rundt og tjekker de kommende uger.

Resultatet vil kunne læses her om fire uger.

Indtil da: Hvis nogen skulle have et ønske om at blive ansat hos mig (vi har uden sammenligning de mest udfordrende konsulentprojekter hos de mest spændende kunder – og vi søger altid efter markedets bedste konsulenter) så vær klar til at gøre rede for, hvilket kontaktnet du har.

Det forkerte svar vil være: “Jeg har ikke rigtig brugt tid på at bygge et netværk – jeg har koncenteret mig om opgaverne”.

Henrik Zangenberg er direktør i Gartner.

Computerworlds klummer er ikke nødvendigvis udtryk for Computerworlds holdninger, men er alene udtryk for klummeskribentens holdninger.

Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
AlfaPeople Nordic A/S
Rådgivning, implementering, udvikling og support af software og it-løsninger indenfor CRM og ERP.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Customer Experience 2021 - fokus på CX-strategi og teknologi til at forankre kundeoplevelsen

De gode kundeoplevelser er altafgørende for virksomheden, og netop derfor er det nødvendigt at have fokus på CX-strategi og teknologi, der kan være med til at forbedre kundeoplevelsen endnu mere. Det kræver tid og ressourcer, men det gavner hele virksomheden på lang sigt.

03. december 2020 | Læs mere


Træf det rigtige cloud-valg: Hør om mulighederne med hybrid- og multi-cloud

Vi kan ikke komme udenom, at cloud-teknologien bare vokser og vokser. Den giver adgang til store fordele for din virksomhed, men det kræver at virksomheden træffer strategiske, arkitektoniske og teknologiske vælg. Få indblik i, hvordan ud kan få sikkerhed, release cycles og andet til at gå op i en højere enhed.

09. december 2020 | Læs mere


Er du klar til at rekruttere de attraktive it-talenter i 2021?

Hvad betyder aller mest for danske it-kandidater, og har corona været med til at skubbe til it-kandidaternes værdisæt? Det gennemgår vi på denne times webinar, hvor der naturligvis også vil være plads til spørgsmål og mulighed for videre dialog.

10. december 2020 | Læs mere


Premium
KMD kan nærme sig halvering af medarbejderstaben i Danmark på få år: Så mange ansatte har selskabet sagt farvel til
For fem år siden var KMD det største danske it-selskab, men over årene er medarbejderstaben i Danmark faldet dramatisk. Ifølge en lækket PowerPoint fortsætter tendensen i 2021. Se den voldsomme nedgang i antallet af ansatte hos KMD her.
Computerworld
Bitcoinen nåede lige at kulminere igen – men så kom krakket
Der blev sat en ny rekord for bitcoinens værdi i år – men godt 24 timer efter blev der høvlet næsten 20.000 kroner af den.
CIO
Podcast: Her er seks gode råd om ledelse og digitalisering fra danske top-CIO'er
The Digital Edge: Vi har talt med 17 af Danmarks dygtigste digitale ledere - og samlet deres seks bedste råd om digitalisering og ledelse. Få alle rådene på 26 minutter i denne episode af podcasten The Digital Edge.
Job & Karriere
Se Waoos forklaring: Derfor har selskabet fyret topchef Jørgen Stensgaard med omgående virkning
Waaos bestyrelse opsiger fiberselskabets topchef, Jørgen Stensgaard, der fratræder med omgående virkning. Se hele forklaringen fra Waao her.
White paper
Sådan øger du medarbejdertilfredshed og produktivitet
En af de mest effektive måder at øge medarbejdernes produktivitet og tilfredshed med arbejdspladsen er ved at give frit valg mellem Windows eller Mac, når der skal vælges arbejdscomputer. Samtidig mindskes presset på supporten, mens sikkerhedsniveauet højnes. Med en client-as-a-service aftale kan du lade medarbejderne selv træffe valget, men uden at uden at det behøver at være udfordrende eller ressourcekrævende for virksomheden. Eksempelvis kan du lade partneren håndtere alt fra finansiering, leverance, klargøring og implementering til support og lifecycle-management. Læs mere i denne hvidbog.