Fon slår TDC som Danmarks største hotspot-udbyder

WiFi-netværket Fon er på rekordtid vokset til at danne rammen om verdens største trådløse netværk, og på kun tre måneder har Fon med 1.000 hotspots overhalet TDC som Danmarks største udbyder.

Siden WiFi-netværket Fon blev grundlagt i 2005 i Madrid, har det bredt sig til 144 lande, hvor der i alt er 140.000 medlemmer, også kaldet foneros, og over 50.000 Fon-hotspots.

Nu har netværket netop rundet 1.000 hotspots i Danmark.

Dermed har Fon overhalet TDC, der hidtil har været landets største udbyder med 700 TDC Hotspots.

Hvis medlemsskaren fortsætter med at eksplodere, er der for første gang udsigt til, at der kan blive skabt en allestedsnærværende adgang til internettet, og den udvikling ligger godt i tråd med den almindelige forventning i befolkningen.

- Forventningen om, at der er bredbåndsadgang alle steder, er på vej. Det vil blive den almindelige forventning - ikke mindst i Skandinavien, hvor vi i forvejen har en velfærdstænkning, siger professor Niels Ole Finnemann, der er leder af Center for Internetforskning på Århus Universitet.

En fonero i Taastrup
Konceptet bag Fon er ganske enkelt, at medlemmerne via en trådløs router, som de køber hos Fon, stiller deres internetforbindelse til rådighed for andre.

Som medlem har man så et login og password, som man kan bruge til at logge sig på andre netværk rundt omkring i hele verden som enten Linus, Alien eller Bill – de tre forskellige grader af medlemskaber.

44-årige Kim Bach er en af 4.500 danskere, der indtil videre har meldt sig ind i Fon.

- Jeg kan godt lide Fon ud fra en idealistisk tankegang. Jeg mener, at internetadgang er noget, som bør være universelt tilgængeligt, og i et land som Danmark burde man have en mere åben politik omkring det, for det er vigtigt, at man har den adgang, siger Kim Bach.

Lunkne teleselskaber
De danske teleselskaber er dog noget lunkne ved Fon-konceptet.

Computerworld har tidligere fortalt, at TDC, Cybercity og Telia alle anser det for et brud på kundekontrakten, hvis en kunde vælger at stille sin internetforbindelse til rådighed for andre.

Teleselskaberne er dog havnet i en ubehagelig situation, hvor de uanset hvad får problemer med Fon.

Hvis de vælger at ignorere Fons eksistens og dermed lader kunderne gøre, som de ønsker, risikerer de, at færre vil betale for en internetforbindelse, fordi naboen alligevel stiller en til rådighed.

Vælger de at skride ind over for kunder, der deltager i Fon, står de også med et problem – for de opnår ikke flere penge i kassen ved at smide kunderne ud af butikken.

Nok netop derfor lyder meldingen fra TDC, Telia og Cybercity også indtil videre, at man afventer situationen for at se, hvor alvorligt problemet bliver.

Gartner beroliger
Gartners danske bredbåndsanalytiker, Peter Kjeldsen, mener dog, at selve Fon-konceptet rummer end række begrænsninger, som bør få teleselskaberne til at slå koldt vand i blodet.

- Jeg ser det ikke som noget, der går ind og ødelægger markedet for betalte forbindelser. Modellen er selvfølgelig markant anderledes, men man skal også være opmærksom på, at man for eksempel ikke har den samme mulighed for at få support, hvis der er problemer.

- Og selve det at have forbindelsen er jo kun den ene side af sagen – man skal også have noget indhold, siger Peter Kjeldsen.

Fonero frygter ikke TDC
Den 44-årige fonero Kim Bach fra Taastrup er kunde hos TDC. Han ved, at han risikerer at blive smidt ud som kunde, men har alligevel valgt at stå offentligt frem.

- Det er ikke sådan, at jeg er villig til at gå i fængsel for det, men jeg tillader mig at tage en ”so sue me”-holdning.

Han forklarer, at han selv har valgt at være Linus – det vil sige at han ikke tjener penge på det – og at han egentlig godt kan forstå teleselskabernes vrede, når det drejer sig om den kommercielle del af Fon.

- Men jeg tror, at teleselskaberne bliver nødt til at ændre deres holdning til WiFi. De bliver nødt til at erkende, at sådan noget her sker og så ændre deres politikker. Hvorfor ikke lade sig inspirere af for eksempel Wireless Philadelphia? Danmark skulle være et førende it-land, men det er vi jo overhovedet ikke, og det irriterer mig, lyder det fra Kim Bach.

Læs mere om Fon i fredagens trykte udgave af Computerworld.
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Also A/S
Salg af serviceydelser inden for logistik, finansiering, fragt og levering, helhedsløsninger, digitale tjenester og individuelle it-løsninger.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Strategiske it-sikkerhedsdage 2021

God it-sikkerhed er blevet en strategisk disciplin der kombinerer ledelse, adfærd, processer og teknologi. Men hvor lægger du niveauet? Hvad er vigtigt for forretningen og den drift? Hvad er knapt så vigtigt? Hvordan indtænker du it-sikkerheds-indsatsen strategisk? Hvad gør du, når skaden er sket? Bliv klogere på ”Strategiske it-sikkerhedsdage 2021: Trusler, tendenser og værktøjer”.

26. januar 2021 | Læs mere


Fuel your IT with the best-kept secret in IBM

It takes massive computing power to accurately calculate weather forecasts – and to secure that people and businesses are able to access detailed information about whether it is going to rain, shine, storm, or snow. In this seminar, you will have the chance to hear the British Met Office describe how they do exactly that.

28. januar 2021 | Læs mere


Sandheden om Schrems II – erhvervslivets nye Cuba-krise

Konsekvenserne af Schrems II kan meget vel gå hen og blive en af de største udfordringer for danske virksomheder i 2021. Så tjek ind på denne onlinebriefing, hvor den hemmelige Schrems II gæst, ComplyCloud og Datatilsynet giver dig indsigt i, hvad dommen i virkeligheden handler om, og hvilke menneskelige hensyn der ligger bag.

29. januar 2021 | Læs mere


Premium
Test: Kæmpestort gaming-headset er perfekt til dine lange Teams-møder - men har også nogle besværligheder
Længe før vi andre blev slået hjem til hjemmekontorets endeløse webmøder har gamerne gennemskuet behovet for komfortabelt grej. Så vi tog danske EPOS top gamingheadset med på arbejde. Læs testen her.
Computerworld
Biden sender skjult besked til kode-folket: "Hvis du læser dette, har vi brug for din hjælp”
En stående invitation er blevet opdaget i kildekoden på Det Hvide Hus' hjemmeside. Men den er kun til de eksperter, der selv kan finde den.
CIO
Podcast: Hos Viking Life-Saving Equipment er it gået fra at være backend til at være noget, som kunderne spørger aktivt efter
Podcast, The Digital Edge: Viking leverer en stadig større del af deres produkt som en tjeneste. Som en del af tjenesten tager Viking ansvar for sikkerheden ved at levere, dokumentere og vedligeholde det nødvendige sikkerhedsudstyr. Hør hvordan Henrik Balslev senior digital director hos Viking har løftet den opgave.
White paper
Overser du muligheder for at optimere din Dynamics-investering?
Der er omfattende og ofte oversete muligheder for at understøtte centrale forretningsprocesser med Dynamics 365 Finance & Operations. For eksempel i form af fuld EDI-integration, som optimerer logistik og forsyning. Eller ved at automatisere håndteringen af konsignation eller centrale processer vedrørende elektronisk dokumentflow og dropshipping. Læs mere i dette whitepaper, der også går i dybden med fire konkrete cases.