EU diskuterer ny lov om online-copyright

På grund af den stigende distribution af musik online vil EU-parlamentet have åbnet op for markedskræfterne blandt de organisationer, der indsamler vederlag til musikere i Europa. Kommissionen stritter lidt imod.

Europaparlamentet opfordrer EU-Kommissionen til at foreslå en lov, der fremtvinger en nedlæggelse af den nuværende metode til at fordele vederlag for online-copyright til sangskrivere og musikere.

Kommissionen er indstillet på at ændre den nuværende distributionsmetode og i større grad lade markedskræfterne råde.

Men kommissionen mener dog også, at de nuværende nationale organisationer, der står for indsamlingen af vederlagene i de enkelte lande, selv kan finde frem til en ny model.

Det er ikke nok for parlamentet. Ved en håndsoprækning i parlamentet i tirsdags var der en klar overvægt af medlemmer der gav udtryk for, at den løsning ikke er tilfredsstillende.

”Jeg er ikke glad for den blødere tilgang, som kommissionen foreslår. Dette område bliver mere og mere væsentligt økonomisk set,” siger det ungarske parlamentsmedlem Katalin Levai.”

Det bliver bakket op af Federico de Girolamo, der er talsmand i parlamentet.

”Det kræver mere end bare end blød lovgivning for at åbne op for markedet. Det er nødvendigt med bindende lovgivning,” siger han.

I dag kan musikere og musikudgivere vælge den indsamlingsorganisation i det land de selv er i. Organisationerne står for indsamlingen af royalties fra både online og offline distributionen af musikken.

Indsamlingsorganisationerne samler de royalties, som musikerne genererer rundt omkring i Europa. Organisationerne mener selv, at denne form for indsamling er tilstrækkelig til at skabe et konkurrencebetinget marked på tværs af de 27 EU-lande.

Kommissionen har i mange år undersøgt indsamlingsorganisationerne. Kommissionen arbejdede allerede på en lov, der skulle åbne markedet, men trak den tilbage med det argument, at det kunne kvæle udviklingen på et område, der er i hastig udvikling.

”Kommissionen ønsker at gøre opmærksom på, at online markedet stadig er i sin vorden. Vi må være særdeles forsigtige og ikke begrænse mulighederne ved at vedtage en alt for ufleksibel lov,” siger EU-kommisær Vladimir Spidla, der taler på vegne af kommisæren for et samlet marked i EU, Charlie McGreevy.

Spidla behøver dog ikke at frygte parlamentet.

”Vi vil ikke have en utøjlet konkurrence for enhver pris. Vi mener, at der er behov for en lov, der sikre konkurrencen og samtidig sikrer den kulturelle forskellighed i Europa. Lovgivningen skal beskytte de mindre og mere ukendte kunstneres interesser. De vil måske blive for pressede, hvis vederlagene bliver for små,” siger Girolamo.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Ed A/S
Salg af hard- og software.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Cyber Briefing: Geopolitik og cloud

Private vs. public cloud - hybride løsninger der sikrer kritiske data. Overvejer din organisation at vende de amerikanske cloud-giganter i ryggen set i lyset af den geopolitiske situation? Vi dykker ned i en dugfrisk rapport og diskuterer mulighederne for en "Plan B".

05. maj 2025 | Læs mere


Virksomhedsplatforme i forandring: Hvordan navigerer du i den teknologiske udvikling?

Hvordan finder du balancen mellem cloud- og hybride løsninger? Hvordan integrerer du legacy-applikationer ind i dit nye ERP-setup? Hvordan undgår du at havne i statistikken over store ERP-projekter, der fejler eller overskrider budgetterne?

06. maj 2025 | Læs mere


Virksomhedsplatforme i forandring: Hvordan navigerer du i den teknologiske udvikling?

Hvordan finder du balancen mellem cloud- og hybride løsninger? Hvordan integrerer du legacy-applikationer ind i dit nye ERP-setup? Hvordan undgår du at havne i statistikken over store ERP-projekter, der fejler eller overskrider budgetterne?

14. maj 2025 | Læs mere