E-boks skal flytte hjemmefra for at blive en succes

Prestigeprojektet E-boks har med et beskedent overskud bevist, at projektet har lært at gå. Men hvis E-boks skal blive en rigtig succes, skal det eksporteres til udlandet for at stå sin prøve, siger professor.

Efter tre år med et samlet underskud på mindst 47 millioner kroner, kan prestigeprojektet E-boks, der er et fælles barn mellem Post Danmark, KMD og PBS, endelig fremvise et beskedent overskud på 3,5 millioner kroner før skat.

Men det er E-boks planer for fase to, der afgør, om projektet nogensinde bliver en god forretning.

Det mener Kim Viborg Andersen, der er professor ved Institut for Informatik på Copenhagen Business School.

”Spørgsmålet er, om deres planer er at ekspandere til udlandet eller bare at udbygge løsningen inden for Danmarks rammer,” siger Kim Viborg Andersen.

Der skal vælges strategi

Ifølge professoren vil E-boks nemlig hurtigt nå loftet, hvis firmaet vælger at blive inden for landets grænser.

”Dilemmaet er, at nu har de vist, at det kører i dansk sammenhæng. Det har fået en egendynamik, som gør, at det godt kan blive større inden for Danmark. Men hvad så nu?,” spørger professoren.

Ifølge Kim Viborg Andersen begår mange danske virksomheder en fejl, når de bliver indenfor Danmarks grænser.

”Med denne her ejerkreds bag projektet ser muligheden for at få det bredt ud til andre landet ikke specielt lovende ud. Det er en meget dansk løsning,” siger Kim Viborg Andersen.

Prøven skal ske i udlandet

Hvis ejerkredsen bag E-boks vælger at ekspandere til udlandet, giver det en god mulighed for at afprøve, hvor god ideen med E-boks i virkeligheden er. Samtidig opstår muligheden for at opnå en dansk eksportsucces, hvis ideen også viser sig at være god i udlandet.

”Der er trods alt et rimeligt begrænset marked for løsningen i Danmark,” siger Kim Viborg Andersen.

Ikke så ringe

Administrerende direktør hos E-boks, Henrik Andersen, forklarer, at de foregående års tab har været en en del af en langsigtet investering.

”Vi har hele tiden vist, at det ville tage mellem fire og fem år at løbe der her igang” siger Henrik Andersen.

Ifølge direktøren er der sket en fordobling af omsætningen hos E-boks fra omkring 13 millioner kroner til mere end 25 millioner kroner i 2006.

Og Henrik Andersen mener ikke, at det er et problem, at det har taget E-boks fem år at skabe overskud.

”Vi ændrer vaner hos forbrugere, og vi ændrer måden, man modtager sin administrative post på. Jeg tror egentlig at mine ejere er rimelig tilfredse med den investering, de har gjort,” siger Henrik Andersen.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Itm8 | IT Relation A/S
Outsourcing, hosting, decentral drift, servicedesk, konsulentydelser, salg og udleje af handelsvarer, udvikling af software.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
AI Business Excellence Day – sådan folder du mulighederne ud

Mange danske virksomheder har eksperimenteret med AI-projekter af begrænset omfang, men kun de færreste har for alvor udforsket mulighederne i storskala. Det gør vi her! Du vil blandt andet få mulighed for at se eksempler på, hvordan AI kan anvendes som accelerator i storskala og skubber til grænserne for, hvordan det er muligt at integrere teknologien, så potentialet for alvor foldes ud.

24. april 2024 | Læs mere


Unbreakable - sådan sikrer du dig vedvarende og uafbrudt adgang til dine data

Vi dykker ned i værdien af en stabil og pålidelig storage-platform og hvilke muligheder der findes, for at sikre den højeste grad af redundans og tilgængelighed. Områder som date-beskyttelse og cyber-sikkerhed vil også blive berørt.

25. april 2024 | Læs mere


OT og IT: Modernisér produktionen og byg sikker bro efter et årelangt teknologisk efterslæb

Moderne produkter skal have mere end strøm for at fungere – og deres navlestreng skal ikke klippes når de forlader fabrikshallen. På denne konference kan du derfor lære mere om hvordan du får etableret det sikre setup når der går IT i OT.

30. april 2024 | Læs mere