Artikel top billede

Leder: De digitale velfærdsriddere

Computerworld mener: Vi kan ikke opretholde velfærdssamfundet uden hjælp fra informations-teknologien. Nu er spørgsmålet om den ambitiøse digitaliseringsplan kan lykkes.

Computerworld mener: Vi har få år tilbage at ruste den offentlige sektor til det forestående krydspres fra en svulmende ældregruppe med voksende velfærdsbehov og en skrumpende arbejdsstyrke til at levere ydelserne.

Det er i det lys, vi skal se den nye strategi for digitalisering af den offentlige sektor frem til 2010, som Den Digitale Taskforce netop har sendt til politisk høring.

Det bliver ganske enkelt umuligt at opretholde velfærdssamfundet, som vi kender det, uden hjælp fra informationsteknolo­gien.

Formålet med den nye strategi er da også at frigøre offentlige ressourcer til mere “personalekrævende, borgernær omsorg og service” ved at bruge it smartere. Populært sagt skal digitaliseringen trylle funktionærer om til hjemmehjælpere.

Centralisering

Den magiske formel er en hidtil uset centralisering, politisk styring og økonomisk kontrol af it-anvendelsen i det offentlige.

Omdrejningspunktet er en række domæner, der skal samle aktører og interessenter på tværs af ministerier, regioner og kommuner inden for områder som sundhed, børn og miljø.

Hvert domæne får sin egen bestyrelse og ledelse. Ved at samle it-planlægningen skal det være muligt at ra­tionalisere både indkøb og drift af it, men også det administrative bøvl, som inkompatible systemer spreder omkring sig.

Det første eksempel på disse domæner er den nye nationale EPJ-organisation, som skal skabe sammenhæng i den vildtvoksede jungle af elektroniske patientjournaler.

Morads af uens standarder

Den danske EPJ-indsats er endt i et morads af uens standarder, inkompatible systemer og galopperende budgetter, takket være en decentral model uden politisk styring.

Hvad regeringen nu gør i den offentlige sektor, er det samme, som erhvervslivet for længst har gjort i de danske virksomheder.

Skaber en koncernstruktur med en central it-governance og økonomisk styring.

I den offentlige sektor bliver øvelsen blot meget større og mere kompleks, fordi den involverer alle landets kommuner og regioner samt store dele af centralforvaltningen.

Det store spørgsmål er, om planen kan lykkes.

Strategien lægger op til et egentligt systemskifte i den offentlige forvaltning, som udfordrer det traditionelle kommunale selvstyre og det ressortopdelte ministeransvar.

Og trods de nye domæner ligger ansvaret for handling og budgetter fortsat hos den enkelte kommune, region og styrelse.

Strategien bygger med andre ord på en konsensusdannelse og et samarbejde, som kræver en mere eller mindre frivillig suverænitetsafgivelse i mange administrative kongedømmer landet over og en økonomisk prioritering i den enkelte kommunalbestyrelse.

Er der talent nok?

Med andre ord hviler den digitale satsning, som skal redde Velfærdsdanmark, i udpræget grad på domæneledelsens talent.

Det er et tungt ansvar – og en vanskelig opgave – for disse Dannebrogs nye digitale velfærdsriddere.

Hvis det skal lykkes ridderne om de digitale domæneborde at mobilisere vilje og engagement til at redde fremtidens stærkt grånende jomfruer i nød, så fordrer det som udgangspunkt en klart beskrevet nødvendighed af indsatsen – en såkaldt brændende platform, hvor konsekvenserne af et svigt er tydelige.

Ambitionen med den nye strategi er, at den domænedrevne digitalisering af den offentlige sektor skal frigøre ressourcer til mere velfærd.

Men hvor meget – hvor hurtigt – hvor vigtigt er det?

Det mangler vi tal på.

Det bliver velfærdsriddernes første opgave at levere.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Itm8 | IT Relation A/S
Outsourcing, hosting, decentral drift, servicedesk, konsulentydelser, salg og udleje af handelsvarer, udvikling af software.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Parathed – Hvad gør din virksomhed, når I bliver ramt?

Cyberkriminalitet vokser som bekendt eksplosivt i takt med digitaliseringen i disse år og det kan være voldsomt dyrt at blive hacket. Potentielt kan det lægge jeres forretning helt ned, så I ikke kan rejse jer igen. Har jeres virksomhed styr på cybersikkerheden i en tid, der kalder på oprustning? Bliv inspireret til, hvad du som virksomhed kan gøre for at sikre virksomheden og medarbejdere, så I kan gå sikkert ind i fremtiden.

21. maj 2024 | Læs mere


Computerworld Summit 2024

Vi kigger ind i scenariet for fremtiden it-afdeling og hvordan virksomheden bedst muligt udnytter både nye og etablerede teknologier til at understøtte vækst og dermed sikre overlevelse i en konkurrencepræget verden.

23. maj 2024 | Læs mere


Den digitale trussel er konstant, kompleks og stadigt stigende - også i den offentlige sektor

I dagens Danmark har vi indrettet os sådan, at alt kommunikation mellem det offentlige og borgerne foregår på forskellige digitale platforme, hvilket gør både borgerne og de offentlige institutioner skrøbelige overfor cyberkriminalitet. Samtidig lyder det fra rapporter, at de offentliges it-systemer er støvede og fulde af teknisk gæld. Dette er en farlig cocktail for de offentlige institutioner, men en særdeles lækker drink for cyber-kriminelle.

28. maj 2024 | Læs mere