Artikel top billede

Danmark er verdens bedste netværksland, viser ny undersøgelse. (Foto: Google Earth)

Danmark er verdens mest netværksparate land

De røde og hvide farver fortrænger amerikanerne fra førstepladsen i The Global Information Technology Report 2006-2007. I løbet af 10 år vil mega-byer i udviklingslandende giver e-government en helt ny dimension.

Danskerne kan i dag skære endnu et hak i klaphatten.

Efter seks år lykkedes det at indtage førstepladsen som verdens mest netværksparat land i Networked Readiness Index, som hvert år gøres op i The Global Information Technology Report fra tænketanks-koncernen World Economic Forum og elite forretningsskolen INSEAD.

Ikke bare er vi nu verdensmestre i netværksparathed, undervejs skubbede vi USA af den trone, som amerikanerne har indtaget tre gange i streg.

Networked Readiness Index har til formål at måle, hvor stor indflydelse informationsteknologien har på udviklingsprocesserne og konkurrenceevnen i verdens lande.

122 lande bliver målt og vejet i en række discipliner delt op i tre hovedområder: Miljø, parathed og anvendelse.

Miljø dækker således markedet, politik og lovgivning samt infrastruktur, mens parathed dækker individets parathed (for eksempel kvaliteten af landets naturvidenskabelige uddannelser, prisen på bredbånd og mobiltelefoni), erhvervslivets parathed og den offentlige sektors parathed. Samme kategorier anvendes i hovedområdet anvendelse.

Den danske placering som henholdsvis nummer 4, 3 og 2 i hovedområderne miljø, parathed og anvendelse sikrede altså en samlet førsteplads.

World Economic Forum fremhæver især Danmarks regulatoriske miljø samt et klart offentligt lederskab og vision for både it som drivkraft for vækst og for selve udbredelsen og anvendelsen af it.

Tidligt e-fokus

"Anvendelsen af it bliver i stadigt højere grad et vigtigt instrument for alle interessenter i et land for at sikre forsat vækst," siger Irene Mia, der er medforfatter på The Globale Information Technology Report og senior økonom ved The Global Competitiveness Network under World Economic Forum.

Hun peger på, at de nordiske lande har vist, hvordan et tidligt fokus på uddannelse og innovation sammen med anvendelsen af informations- og kommunikationsteknologi er en vinderstrategi, når det gælder parathed til at udnytte netværk og forbedre konkurrenceevnen.

Godt e-lederskab

"Danmark har i særdeleshed haft fordel af et meget effektivt offentligt e-lederskab. Det har givet sig udslag i den tidlige liberalisering af telekommunikationen, et første klasses regulatorisk miljø og stor udbredelse af digital forvaltning," siger hun.

Top 10 på Networked Readiness Index består ikke alt for overraskende udover Danmark af Sverige, Singapore, Finland, Schweiz, Holland, USA, Island, Storbritannien og Norge.

Men udover listen og et kapitel med detaljerede økonomiske og teknologiske profiler af de 122 lande, består rapporten også af en række indsigtsfulde artikler om konsekvenserne af den globale digitalisering.

Mega-byernes indflydelse

Blandt andet behandles Estlands e-mirakel, kommunikationsservice i det sydlige Afrika samt Japans informations og kommunikationspolitik.

I et afsnit beskrives konsekvenserne af byudviklingen i verdens udviklingslande. Bybefolkningen i verdensudviklingslande udgjorde i 2000 to milliarder mennesker.

I 2030 vil den være vokset til fire milliarder mennesker.

Og allerede i løbet af 10 år vil mega-byer i udviklingslandende vende op og ned på vores forestillinger om e-government.

Mega-byerne vil skubbe magt fra nationale parlamenter til lokale styrer.

Outsourcing vil antage nye dimensioner. Og mega-byerne vil med deres opland udgøre nye spillere, der kan konkurrere med enkelt-stater på verdensplan.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Brother Nordic A/S
Import og engroshandel med kontormaskiner.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Compliance og strategisk it-sikkerhed efter DORA

Finansielle koncerner har i snit 85 sikkerhedsløsninger i drift – men er i snit op til 100 dage om at opdage et igangværende cyberangreb. Ydermere viser øvelser, at det typisk tager 4-6 uger at rense og genetablere sikker drift af centrale systemer efter et stort angreb. Fokus for dagen vil derfor være på henholdsvis governance samt om, hvordan du som it-leder i den finansielle sektor skal kunne håndtere fremtidens cybertrusler og arbejde effektivt med sikkerhed på et strategisk niveau.

04. april 2024 | Læs mere


EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

16. april 2024 | Læs mere


IAM - din genvej til højere sikkerhed uden uautoriseret adgang og datatab

På denne dag udforsker vi de nyeste strategier, værktøjer og bedste praksis inden for IAM, med det formål at styrke virksomheders sikkerhedsposition og effektiviteten af deres adgangsstyringssystemer og dermed minimere risikoen for uautoriseret adgang og datatab. Og hvordan man kommer fra at overbevise ledelsen til rent faktisk at implementere IAM?

18. april 2024 | Læs mere